Novosti Svijet

SIJANJE TERORA

Posebna mržnja spram žena: ISIL regrutira seksualne robinje

SIJANJE TERORA

Borcima se obećavaju 72 djevice na nebu i seksualni džihad na zemlji, pri čemu žene moraju biti na raspolaganju za seksualne usluge

Kako se to ponašaš u javnosti? Vidimo ti lice. Nikab ti je pretanak. Bog voli žene s prekrivenim licem - to su dva muškarca kazala ženi koja je skrivenom kamerom snimala ljude na ulicama Raqqe u Siriji. Žena se ispričala i rekla kako će drugi put nositi deblji nikab, a snimku je prikazala televizija France 2. Na snimci se mogu vidjeti muškarci s kalašnjikovima, ali oružje nose i žene koje idu s djecom u park.

To je tek jedna od rijetkih snimaka iz okuženja radikalne sunitske organizacije Islamska država koja djeluje u Iraku i Siriji.

Ujedinjeni narodi optužili su borce Islamske države za pogubljivanja, te prisilno regrutiranje djece i silovanje žena. U izvješću UN-a stoji kako ISIL i srodne skupine nastavljaju provoditi atentate, seksualne napade, silovanje i druge oblike seksualnog nasilja nad ženama i djevojkama, nasilno regrutiranje djece, otmice, pogubljivanja i pljačke.

Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, 27 žena iz Iraka prodano je islamskim džihadistima, i to svaka za oko 1000 dolara. Agencije uglavnom prenose strašne informacije o silovanjima žena naročito iz skupine jezida, koje su ostale u rukama džihadista te ih diljem regije prodaju kao seksualno roblje.

Sirijski opservatorij navodi kako pripadnice etnoreligijske skupine jazida otimaju, prisiljavaju na brak s militantima Islamske države u Siriji i prelazak na islam. U izvješću stoji i kako su neki sirijski Arapi i Kurdi pokušali kupiti žene kako bi ih oslobodili, no prodaja je bila dopuštena borcima IS-a. Žene su uglavnom prodane u sjeveroistočne dijelove provincije Aleppo, te provincije Raqqa i Hassakeh.

UN-ova povjerenica za religijska prava Heiner Beilefeldt istaknula je da postoje izvješća koja govore kako su žene ubijane, ali i neslužbeni podaci o stotinama otetih žena i djece.
Houzan Mahmoud, glasnogovornica Organizacije za slobodu žena u Iraku, za DW kaže kako je naziv skupine 

“Islamska država” zauvijek povezan s ubojstvima, silovanjima i otmicama žena i djevojaka kako bi ih se prodalo na tržištima roblja IS-a.

Veći dio čitave IS propagande vrti se oko seksualnog nasilja, rezultati su praćenja stanja od strane iračkih ženskih aktivistica, a “Deutsche Welle” piše kako se ISIL-ovim borcima obećava 72 djevice na nebu i seksualni džihad na zemlji, pri čemu žene moraju biti na raspolaganju za seksualne usluge borcima.

- O ženama u Siriji znamo zaista malo, a jedan od razloga vjerojatno je i cenzura informacija. Ipak, sudeći po prijetnjama koje stižu od pripadnika Islamske države, tamo su definitivno ugrožena sva prava žena - istaknula Mirjana Kučer, članica Upravnog odbora Europske feminističke inicijative, koja je već sudjelovala na konferencijama o pravima žena u Jordanu, Libanonu...

Lola Wright

Ona napada ekstremiste

Posljednjih dana strani mediji izvještavaju o Mariam Al Mansouri, prvoj ženi pilotu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koja je uključena u napade na Islamsku državu. CNN prenosi izjavu veleposlanika UAE u SAD-u Yousefa Al Otaiba, koji ističe kako je “ona kvalificirana, obučena i spremna za borbu”.

Mariam je za američku mrežu kazala kako je željela postati pilot nakon završene srednje škole, ali to nije dopušteno ženama u njenoj zemlji, pa je morala čekati 10 godina.
-Kada je riječ o obrani zemlje, nema razlike između muškaraca i žena. Učinit ćemo sve kako bismo porazili IS i druge oblike ekstremizma - kazala je američkom kanalu MSNBC Mansouri.

Naslovnica Svijet