Novosti Svijet

rat na istoku

Ukrajina optužuje Rusiju za režirani napad, separatisti u kontaktu s posrednicima OESS-a

rat na istoku
Ukrajinske obavještajne službe i policija optužile su Rusiju da su režirale pucnjavu u kojoj su u nedjelju u kojoj su proruski separatisti ubijeni na istoku Ukrajine.

"Naoružani kriminalci i saboteri koji teroriziraju mjesno stanovništvo oko Slavjanska pribjegli su ciničnoj provokaciji", stoji u priopćenju ukrajinske obavještajne službe, a incident nazivaju "režiranim napadom".

U priopćenju se kaže da su se ondje u trenutku napada "nalazili samo saboteri i kriminalci koje podupiru i naoružavaju časnici ruske vojne obavještajne službe.

Ukrajinska nacionalistička skupina Desni sektor, koju separatisti okrivljuju za pucnjavu, odlučno je zanijekala bilo kakvu umiješanost u incident te je za njega isto tako optužila ruske specijalne snage.

Rusija pak optužuje Ukrajinu da ne uspijeva zaštititi civilno stanovništvo u rusofonim istočnim dijelovima zemlje te prijeti intervencijom, kao što je to činila prije aneksije Krima prošlog mjeseca.

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da njihovi pripadnici ne uspijevaju intervenirati u Slavjansku otkad su početkom mjeseca promoskovski orijentirane naoružane skupine preuzele kontrolu nad gradom. U priopćenju ministarstva stoji da je ustanovljeno kako su najmanje tri naoružana muškarca ubijena u incidentu odigranom po scenariju ruskih agenata.

Separatisti koji drže kontrolnu točku na cesti prema Slavjansku uzvratili su vatru pošto su naoružani muškarci pucali na njih iz četiriju automobila. Smrtno su stradala trojica separatista, dvojica iz mjesta, a treći neidentificiran. Još trojica su ranjeni. Desetak napadača se odvezlo u dva automobila, zajedno s nepoznatim brojem mrtvih i ranjenih.

A samoproglašeni gradonačelnik ukrajinskoga grada Slavjanska, koji kontroliraju naoružani proruski separatisti, u nedjelju je izjavio da je u kontaktu s međunarodnim posrednicima iz Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).
Vjačeslav Ponomarjov na konferenciji za novinare održanoj u Slavjansku nije rekao o čemu je s posrednicima razgovarao.

Reuters javlja da je visoki izaslanik OESS-a u subotu otputovao je u istočnu Ukrajinu kako bi ondje pokušao uvjeriti proruske grupe da polože oružje u skladu sa Ženevskim sporazumom.

Nakon sastanka održanog u subotu u glavnome ukrajinskom gradu Kojevu švicarski diplomat Christian Schoenenberger, čija zemlja predsjeda OESS-om, je rekao da su njegovi promatrači razgovarali s nekoliko aktivista koji su okupirali javne zgrade. "Za sada moram reći da nema političke volje da se maknu odande", kazao je.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova obećalo je da će u znak dobre volje, u povodu uskrsnih blagdana privremeno prekinuti operaciju pokrenutu da bi se ponovno preuzela vlast nad istočnim dijelom zemlje.

(H)
Naslovnica Svijet