Novosti Svijet

Putin: Nadam se da nećemo morati rabiti silu u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da se nada da neće morati pribjeći sili u istočnoj Ukrajini, te je vodstvo u Kijevu optužio da čini "velik zločin" jer u to područje šalje vojsku i prijeti umjesto da razgovara s rusofonim stanovništvom, prenose agencije.

"Podsjećam da je Vijeće Federacije (gornji dom ruskog parlamenta) ovlastilo predsjednika na uporabu vojne sile u Ukrajini", rekao je Putin u višesatnom televizijskom kontaktu s nacijom u kojem odgovara na pitanja ruskih građana.

"Doista se nadam da to pravo neću morati upotrijebiti i da ćemo sva današnja goruća pitanja uspjeti riješiti političko-diplomatskim sredstvima", citira Putina Reuters.

No po Putinu ishod krize u Ukrajini ovisi o spremnosti Kijeva da "zajamči" rusofonom stanovništvu da će poštovati njegova prava, piše France presse.

Odbacio je tvrdnje da su ruski vojnici prisutni na istoku Ukrajine te istaknuo važnost četverostranih (Rusija, Ukrajina, Europska unija i Sjedinjene Države) pregovora o ukrajinskoj krizi koji su netom počeli u Ženevi.

Nove vlasti u Kijevu griješe i "vuku zemlju u ponor", rekao je Putin. "Umjesto da shvate da je nešto krivo s ukrajinskom vladom i pokušaju uspostaviti dijalog, oni prijete silom ... to je veliki zločin sadašnjeg vodstva u Kijevu", poručio je prvi čovjek Rusije.

"Nadam se da će shvatiti prema kakvom ponoru, ambisu sadašnje vlasti vuku zemlju", rekao je Putin.

Nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča Rusija je u ožujku pripojila ukrajinski poluotok Krim te je Putin u četvrtak obećao da će Moskva ubrzati proces prelaska krimskog platnog sustava na rusku rublju umjesto ukrajinske hrivnje.

Pridnjestrovlje treba samo odlučiti o svojoj sudbini

Pridnjestrovlje trebalo bi "samo odlučiti o svojoj sudbini", rekao je Putin, pošto je dan ranije parlament te proruske separatističke pokrajine iz Moldavije zatražio priznanje neovisnosti.

"U konačnici treba omogućiti ljudima da sami odluče o vlastitoj sudbini", rekao je Putin na višesatnoj seansi s nacijom koja mu je putem televizije postavljala pitanja, a on odgovarao.

"Radit ćemo na tome s našim partnerima" i "potreban je dijalog s Moldavijom i Ukrajinom", rekao je.

Parlament Pridnjestrovlja pozvao je u srijedu Rusiju da prizna njezinu neovisnost kao što je to učinila na Krimu koji je sebi pripojila.

Pridnjestrovlje s pola milijuna stanovnika smješteno je između Moldavije i Ukrajine. Međunarodna zajednica nije priznala rezultat referenduma iz 2006., kojom se njezino uglavnom rusofono stanovništvo izjasnilo za pripojenje Rusiji.

U četvrtak se u Moskvi očekuje parlamentarno izaslanstvo predvođeno predsjednikom pridnjestrovskog parlamenta Mihailom Burlom.

Rusija je podržala Pridnjestrovlje u njezinu ratu za neovisnost početkom 90-ih i drži u toj regiji oko 1.500 vojnika, protivno volji moldavske vlade i unatoč tomu što je 1999. obećala povući ih. 

H

Naslovnica Svijet