Novosti Svijet

Ultimatum istekao, proruski pobunjenici nisu se povukli

Ultimatum ukrajinske vlade proruskim separatistima na istoku zemlje istekao je u ponedjeljak ujutro, no ruska zastava i dalje se vijori na zgradama u Slavinasku koje su zauzeli te nema znakova da su spremni poštovati zahtjeve Kijeva, javlja Reuters.

U 9 sati ujutro po mjesnom vremenu ruske zastave i dalje su lepršale na zgradama koje su tijekom vikenda zauzeli proruski separatisti.

Suočene s pobunom rusofonih separatista na istoku Ukrajine, proeuropske vlasti u Kijevu pokrenule su u nedjelju ujutro "veliku protuterorističku operaciju svojih oružanih snaga", podsjeća AFP.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov objavio je da je u toj protuofenzivi protiv separatista jedna osoba poginula, a pet je ranjeno među borcima odanima Ukrajini te je naveo da ima neodređen broj žrtava među separatistima.

Prijelazni ukrajinski predsjednik Olekandr Turčinov u nedjelju navečer dao je pobunjenicima rok do osam sati ujutro u ponedjeljak da polože oroužje, povuku se i napuste zauzete vladine zgrade, a u zamjenu će dobiti oprost.

Rusija je prozvala Kiejv da vodi "rat protiv lastitog naroda" i zatražila hitnu sjedinicu Vijeća sigurnosti UN-a koja se pretovrila u dijalog gluhih zbog suprotstavljenih stajališta između zapadnih zemalja i Rusije.

(H)
FOTO: AFP
Naslovnica Svijet