Novosti Svijet

SUDSKI EPILOG

Amanda Knox mora u zatvor zbog zvjerskog ubojstva cimerice: Morat će me uhvatiti i odvući u Italiju

SUDSKI EPILOG

Profesor prava s Harvarda, Alan Dershowitz, tvrdi da SAD mora izručiti Knox ako talijanski Vrhovni sud potvrdi presudu


Sigurno se neću svojevoljno vratiti u Italiju. Morat će me uhvatiti dok udaram i vrištim ako me žele vratiti u zatvor u
kojem ne zaslužujem biti. Borit ću se jer namjeravam dokazati svoju nevinost”, izjavila je za “Guardian” Amerikanka Amanda Knox (26), koja je u novom ponovljenom drugostupanjskom postupku u Firenci osuđena na 28 godina i šest mjeseci zatvora zbog brutalnog ubojstva britanske studentice Meredith Kercher, čije je tijelo pronađeno 2007. godine u stanu u Perugiji.

Nakon 12 sati vijećanja, u Firenci je pročitana presuda po kojoj je i talijanski student Raffaele Sollecito (29), inače bivši mladić Amande Knox, dobio 25 godina zatvora. Presuda nije pravomoćna i osuđeni imaju pravo na žalbu.

Podsjetimo, tijelo zaklane dvadesetjednogodišnje britanske studentice Meredith Kercher pronađeno je u stanu koji je dijelila s Knox. Za ubojstvo je 2008. godine krivim proglašen Rudy Guede, podrijetlom iz Bjelokosne Obale, koji je osuđen na 16 godina zatvora.

Državni odvjetnici pokušali su tada dokazati da su Knox, Sollecito i Guede zajedno ubili Kercher “u seksualnoj igri koja je pošla po zlu”. Prema optužnici, do ubojstva je došlo nakon što su troje optuženih i žrtva u drogiranom stanju imali spolne odnose. Britanska studentica Kercher je silovana, a optuženi su je potom zajedno ubili kako bi sakrili zločin.

Američka studentica Knox i njezin bivši momak Sollecito osuđeni su tako 2009. godine u Italiji, ali su nakon uložene žalbe oslobođeni 2011. godine. Potom je najviši talijanski sud 2013. godine ukinuo odluku iz 2011. jer je utvrdio da je bilo “manjkavo prizivno suđenje na kojem je par oslobođen”. Sada je potvrđena odluka iz 2009. godine.

Zatočenica u domovini

Knox nije bila nazočna na novom suđenju. Ona se, naime, nakon četverogodišnjeg boravka u talijanskom zatvoru te oslobađajuće presude vratila u Seattle i suđenje je pratila iz svog doma. Amandini roditelji, Curt Knox i Edda Mellas, uzrujani su i šokirani, ali su se spremni boriti za istinu i slobodu, prenose američki mediji. U razgovoru za ABC News majka Amande Knox je ispričala kako je njezina kćerka u tišini sjedila, a nakon što je objavljena presuda zapanjeno je izustila: “Kriva. 28 godina”.

Knox je sada “zatočenica” u svojoj domovini. Ona ne smije napustiti Sjedinjene Američke Države, kao ni otići u bilo koju drugu zemlju koja ima ugovor o izručenju s Italijom.

Okrivljeni Sollecito je bio u sudnici. On je trenutačno slobodan, ali ni on ne smije napustiti zemlju do konačne potvrde presude od strane najvišeg talijanskog suda. Uoči izricanja presude, Knox je kazala kako je Sollecito “uplašen i ranjiv”.

- Za Sollecita je ovo bilo putovanje kroz pakao, izjavio je odvjetnik optuženog Talijana za Sky.

Na suđenju su bili nazočni brat i sestra ubijene Meredith Kercher. Lyle Kercher, brat nesretne britanske studentice je rekao kako ova presuda “ne daje razloga za slavlje, ali je to najbolje čemu smo se mogli nadati”. On je dodao i kako neće biti u stanju oprostiti onima koji su odgovorni za smrt njegove sestre.

’Odvratna’ presuda

- Kada pročitate detalje ovog zločina, nametne se pitanje: “Može li se ikada oprostiti onome tko je takvo nešto učinio tvojoj sestri ili kćerki?”, rekao je Lyle Kercher.

Arline Kercher, majka ubijene djevojke, presudu je pratila na televiziji iz svog doma u Coulsdonu, Surrey. Nakon izricanja presude, novinarima je drhtavim glasom kazala kako nije u stanju razgovarati jer nema utjehe za obitelj Kercher kojima njihova tuga ostaje zauvijek.

Luciano Ghirga, odvjetnik Amande Knox, najavio je pokretanje žalbenog postupka. Umirovljeni američki sudac Michael Heavey, čija kći je dobra prijateljica s Amandom, ukazuje kako je optužena djevojka “tretirana kao da je OJ Simpson i kada nije bilo ni jednog dokaza”.

Daily Mail prenosi izjavu hollywoodskog pisca Toma Wrighta, koji je presudu nazvao “odvratnom”. Marija Fan, bivša savezna tužiteljica i profesorica na Sveučilištu u Washingtonu, potvrdila je da su mnogi Amerikanci zapanjeni usponima i padovima u ovom slučaju.

Mediji, naime, s iznimno velikom pažnjom prate najnovije događaje, pa čak i novu bob-frizuru optužene Amande, kojoj su dali nadimak Foxy Knoxy. Ona gotovo ima celebrity status, a novine vezane za njen slučaj prati i vojska blogera.
Ako i Vrhovni sud potvrdi najnoviju presudu, Knox bi mogla biti izručena Italiji. Neki stručnjaci kažu kako je malo vjerojatno da će SAD izručiti Knox Italiji jer se, primjerice, po američkom zakonu ne može osobi suditi dva puta za isti slučaj. Ipak, profesor prava s Harvarda, Alan Dershowitz, tvrdi da SAD mora izručiti Knox ako talijanski Vrhovni sud potvrdi presudu, prenosi Daily Mail.

L. WRIGHT’Razmišljala sam o samoubojstvu’

Amanda Knox u svojim memoarima piše kako je tijekom četverogodišnjeg boravka u talijanskom zatvoru razmišljala o samoubojstvu, navodi magazin “People”.

- Razmišljala sam o samoubojstvu gušenjem ili rezanjem žila pod tušem, ispričala je Amanda, koja je s izdavačkom kućom HarperCollins potpisala ugovor vrijedan četiri milijuna dolara za objavljivanje knjige o cijelom slučaju.
Amanda je u memoarima napisala i kako su je tijekom boravka u zatvoru Capanne seksualno zlostavljali čuvari, navodi ABC News.
Naslovnica Svijet