Novosti Svijet

Ponovljeno suđenje: Amandi Knox 28 godina, Raffaelu Sollecitu 25 godina zatvora

Amanda Knox

Talijanski sud ponovio je svoju presudu i proglasio Amandu Knox i Raffaela Sollecita krivima za ubojstvo studentice Meredith Kercher 2007. godine.

Američka državljanka Knox, koja je trenutno u SAD-u te joj se sudilo u odsutnosti, te njezin Talijanski dečko Sollecito poručili su da nisu krivi.

Knox je osuđena na 28 zatvora, a Sollecito na 25 godina.

Ova presuda veliki je preokret nakon što je par 2011. godine oslobođen nakon četiri godine zatvora. Knox se vratila u SAD te cijelo vrijeme tvrdi kako je nevina provela četiri godine u zatvoru.

Suđenje je ponovno pokrenuto u rujnu 2013. godine nakon što je utvrđeno da postoje novi dokazi u slučaju. Sollecito je u to vrijeme bio u Dominikanskoj Republici, ali se nakon pokretanja novog suđenja ponovno vratio u Italiju.

Sada mu je rečeno da mora predati putovnicu te će biti prevezen u zatvor. Očekuje se da će Italija uskoro zatražiti izručenje Amande Knox.

Podsjetimo, slučaj Knox imao je ogroman medijski publicitet. Meredith Kercher pronađena je mrtva u stanu koji je dijelila s Knox kad je imala samo 21 godinu.

Bila je izbodena, a činilo se kako je do tragedije došlo za vrijeme seksualne igre. Knox je kao cimerica ubijene djevojke odmah došla u središte pažnje medija, a djelovala je prilično indiferentno s obzirom da joj je cimerica ubijena. Policiji je tvrdila kako je u vrijeme ubojstva bila kod Sollecita i kako je par pušio marihuanu i gledao film.

Ona, Sollecito i barmen Patrick Diya Lumumba optuženi su, no Lumumba je pušten. Za Kercherino ubiojstvo optužen je i osuđen Rudy Guede (20) kojem je održano odvojeno suđenje. Guede je dobio kaznu od 16 godina zatvora.

Knox je u vrijeme ubojstva imala 20 godina, a dok se nalazila u zatvoru mediji su nemilosrdno istraživali njen privatni život. Sukob u tonu izvještavanja u talijanskim i američkim medijima bio je evidentan.

Neki Talijanski komentatori bez pardona su je prozivali demonkom i govorili kako ima “lice anđela i oči ubojice”. Mediji su je ocrtali kao djevojku koja mnogo tulumari, alkoholizira se i drogira i ima vrlo aktivan seksualni život.

Knox i Sollecito: dijabolični par ili nevini ljudi?

Već smo pisali da je odiozno, ali medijski logično, da je u prvom planu optuženica Amanda Knox, a ne žrtva Meredith Kercher. Amanda Knox je Amerikanka, bjelkinja, pa američka glasila neskriveno navijaju za nju, a ostali, sve do brdovitog Balkana, jurcaju za američkim repom, jer mora biti da je važno kad je Amerima važno.

Ubijena je bila Britanka, od oca Engleza i majke Indijke. Za ubojstvo - ali kao jedan od ubojica - već je pravomoćno osuđen Rudy Guedé, porijeklom iz Obale Bjelokosti ali usvojen u Italiji. Stvar se vrti oko pitanja: jesu li ostali sudionici bili Amerikanka Amanda Knox i Talijan Raffaele Sollecito, oboje studenti u doba ubojstva.

Svojedobni ljubavni par Knox-Sollecito opredijelio se za puno suđenje, ne priznavši nikakvu krivnju. Oni su bili svjedoci na suđenju Guedéu, on je odbio svjedočiti na suđenju njima - ali nije ih potopio, ostavši pri svojoj verziji da nije kriv. Na prizivu je samo dodao: “Kriv sam, eventualno, što je nisam spasio”.

Ništa nova nije izbilo na vidjelo u toku šestomjesečne rasprave, ni u svih šest godina nakon ubojstva. Optužba i obrana su se natezale oko valjanosti ovoga ili onoga dokaza, oko utemeljenosti ovoga ili onoga vještva - jer je sve ovisilo i ovisi o tome: nema priznanja, nema krunskih dokaza, proces je u dobroj mjeri indicijski.

Tragovi Sollecitove dezoksiribonukleinske kiseline nađeni su na grudnjaku koji je na sebi u trenutku ubojstva imala Kercher. Njegova obrana tvrdi da je taj trag mutan i da nije sigurno čiji je to DNK.

Prvostupanjski sudovi koji su sudili Guedéu, odnosno Sollecitu i Knox, prihvatili su taj nalaz vještaka koji optužuje Sollecita. To je i najjači dokaz protiv bijelih ljubavnika. Osporeno je ali ne i oboreno da je Kercher ubijena nožem koji je nađen u Sollecitovoj kuhinji, i da je na njemu DNK Amande Knox.

Autopsijom je utvrđeno da je Kercher prije ubojstva imala spolni odnos s Guedéom: suci su presudili da ju je Bjelokošćanin silovao.

Istražitelji su uočili poprilična proturječja u iskazu studentice iz susjedne sobe, Amande Knox, koja je tvrdila da je u doba ubojstva bila sa svojim dečkom Sollecitom u njegovoj sobi, u drugom dijelu Perugie. Signali njihovih mobitela zabilježeni su, međutim, na istom području na kojemu je zaklana Kercher.

Knox je zatim napisala neku vrstu polupriznanja u kojemu je govorila da se ponečega sjeća kao kroz maglu, da joj se čini ovo, da joj se čini ono, a među ostalim da joj se čini da pored okrvavljene Meredith Kercher vidi “Patricka” Lumumbu, Kongoanca koji je vodio disko klub u Perugi. Nedugo zatim pritvoren je i Lumumba, ali je uspio dokazati da nije bio ni blizu mjesta ubojstva, pa je oslobođen, a Knox je osuđena i za klevetu.

Knox je dio svojih prvih iskaza povukla već 6. studenoga, objasnivši da su je u policiji tukli po glavi, pa je govorila prvo čega se sjetila da je ne tuku. Tortura je u talijanskoj policiji moguća, ponekad čak i kažnjiva. Za Guedéa nije bilo nikakve sumnje da je bio na mjestu ubojstva: nađen je krvav otisak njegove ruke na jastuku ispod ubijene, otisak njegove tenisice na plahti, njegovo sjeme na tijelu ubijene, te njegov izmet u zahodu.

Njegova se obrana u suštini svodila na priču da je Kercher pala na njegov šarm, da su vodili ljubav, da je on skoknuo do kupaonice, u međuvremenu je upao neki bijelac, zaklao curu i Guedéu priprijetio da će i njega ubiti pisne li. Nije mu povjerovala policija, nije mu povjerovao sud. Osuđen je i za ubojstvo i za silovanje.

U završnoj riječi na prvostupanjskom suđenju je tužilac dodao da je Knox - “napola sveta Maria Goretti, napola dijabolična” - zamrzila Meredith koja ju je optužila da je Amanda popalila 250 eura za stanarinu i da stalno ostavlja nered, pa joj se pružila prilika da ponizi mrsku poluindijku, a onda je sve kliznulo u ubojstvo.

Po toj tezi, Knox i Sollecito doveli su Guedéa u vilu gdje su djevojke stanovale, pa su nagovarali i Kercher na seks u četvoro. Vjerojatno su bili i pijani i drogirani. Stvar je završila tako da je Guedé silovao Britanku, te su je zatim sve troje ubili da ih ne bi optužila.

Po toj verziji Sollecito ju je držao, Guedé davio, a Knox joj je prekratila muke prerezavši joj grkljan i kucavice. Zatim su napravili nered da bi se činilo da je u kući bio lopov. Ispred kuće su ih vidjeli neki Albanci. Trojka je raspravljala prilično živo, pa su ih Albanci pažljivije pogledali, a Sollecito im je navodno prijetio.

PORTAL JL, Inoslav Bešker/JL
Foto: AFP
Naslovnica Svijet