Novosti Svijet

kolaps

Srbija je pred bankrotom, može li je spasiti Strauss Kahn?

kolaps
Prošlo je više od dvije godine kada je osramoćen dao ostavku na mjesto direktora Međunarodnog monetarnog fonda, a sada najavljuje svoj povratak − i to u Srbiji, tako je američka televizijska kuća ABC najavila “comeback” kontroverznoga francuskog ekonomskog stručnjaka Dominiquea Straussa Kahna (64). Svjetski mediji se i dalje bave neobičnom avanturom Kahna u susjednoj zemlji, podsjećaju na seks-skandale u koje je bio umješan, ali isto tako priznaju da taj ekonomist “zna znanje” jer je bio na čelu moćne organizacije koja je davala kredite zemljama koje su svoj proračunski deficit pokrivale novcem MMF-a.

Na neki način Kahn i MMF su rušili i dizali vlade, ucjenjivali države da više štede, prijetili sankcijama... Zbog tog iskustva, procjenjuju strani analitičari, potreban je Srbiji. Strani mediji se pitaju i koliko će Francuz pritom zaraditi, navodeći da i danas vraća kredite koje je uzeo kako bi u zamjenu za šutnju isplatio sobaricu koja ga je teretila za prisilni seks.

Javnost je podijeljena

Srbija je podijeljena oko dolaska Khana. Vladajući političari navode da treba odijeliti njegov privatni život od profesionalnih uspjeha, dok kritičari zamjeraju vladi što je zanemarila domaću pamet i dovela čovjeka sumnjivog ponašanja u Beograd. Khan neće živjeti u Srbiji, ali će biti često na liniji Pariz − Beograd.

Prije nekoliko dana srpski premijer je najavio rigorozne mjere štednje. Je li najnoviji plan spašavanja Srbije od bankrota sastavio Khan? Srpska vlada tako želi smanjiti plaće u javnom sektoru od 20 do 25 posto za oko 700 tisuća zaposlenih. Plaće veće od 60.000 dinara (520 eura) smanjit će se 20 posto, a one veće od 100.000 dinara (oko 870 eura) 25 posto. Nadaju se uštedi od 150 milijuna eura. Podižu i nižu stopu PDV-a s osam na deset posto, smanjuju subvencije za poduzeća i poljoprivredu, prodaju državnu imovinu... To će im, procjenjuju, donijeti još nekoliko stotina milijuna eura ušteda.

Želim nekoga tko zna

Potpredsjednik srpske vlade Aleksandar Vučić maštovito je obrazložio dovođenje Khana:

 – Moram priznati da je u Srbiji teško pronaći nekoga tko ne zna sve – od sastavljanja nogometnog tima do toga kako riješiti probleme u ekonomiji. Ja ne znam, pa je zato moja želja bila da pozovemo nekoga tko to zna mnogo bolje od nas i tko bi nam mogao pomoći.

U izjavi za kanal “Rusija 24” Khan je istaknuo da je politička karijera iza njega i da sada radi kao savjetnik za velike kompanije u Africi, Rusiji, Latinskoj Americi i danas u Srbiji. “Politika je za mene stvar prošlosti”, dodao je. I europski mediji se bave Khanovim vraćanjem na scenu, pa tako opširan prikaz daje i France24, navodeći da Khan nije bio presretan kada je vidio stanje u kojemu je Srbija danas.

– Srpska ekonomija ima ozbiljnih problema, ali mislim da je moguće, uz odgovarajuće napore, da se problemi riješe i postigne uspjeh. Moj tim i ja dat ćemo savjete, a na vladi je da nas sluša ili ne sluša. Trebam proučiti zemlju, razumjeti narod i njihove probleme i tek onda ću dati konkretan savjet i sugestiju. Treba nam vremena, reforme i pozitivni efekti neće ići brzo – kazao je francuski ekonomist Strauss Khan okupljenim novinarima, dodavši da će prva tri mjeseca raditi besplatno.

Profesor Vladimir Gligorov, istraživač na Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije, pozdravlja dolazak Khana, ali uz poruku kako Srbiji prijeti kolaps.

– Sektor poduzeća je praktično u bankrotu. Nenaplativa potraživanja u bankama su 50 posto, što je katastrofalno. Zemlja može trunuti desetljećima. Ova trune već tri. Uvijek se možete vratiti na selo, na primitivnu proizvodnju, i to može trajati. Tako možete trunuti i sljedećih 50 godina – oštar je Gligorov. 

saša jadrijević tomas

Samo malina Srbiju spašava

Iako je država pred bankrotom, ipak ima i više nego pozitivnih primjera iz te zemlje. Gdje Srbija uspijeva? U prodaji malina. Naime, proizvođači objašnjavaju da vrijednost izvoza maline dostiže nevjerojatnih 200 milijuna eura godišnje, što Srbiju stavlja na treće mjesto po izvozu tih slatkih plodova. U proizvodnji je, pak, zaposleno 35.000 ljudi s punim radnim vremenom, a vrijednost izvoza bi se sljedećih godina mogla popeti na 500 milijuna eura.

Srbijanski poljoprivredni stručnjak Stevo Petrović rekao je da proizvodnja malina ima visoki udjel u ukupnom prihodu nekih općina, a doslovce je od neimaštine spasila tisuće kućanstava u brdskom području zapadne Srbije. Osim malina, tu je i dolazak Fiata koji je preuzeo Zastavu 2008. i njezinih 2500 radnika. Proizvode oko 250 tisuća automobila godišnje, a ukupna investicija se procjenjuje na oko milijardu eura. Također, Srbija je dobila povoljne kredite Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine, privlače kineska ulaganja, dok austrijske kompanije otvaraju svoje pogone, poput tvornice za proizvodnju opreme za klimatizaciju željezničkih vagona.


Naslovnica Svijet