Novosti Svijet

nova konfiguracija prostora

"Amerikanci već godinama pripremaju projekt velike Albanije"

nova konfiguracija prostora

Zastava Albanije / Ilustracija

/ Nezaustavljivo je ujedinjenje Albanaca - izjavio je u Tirani albanski premijer Sali Berisha, što je u nekim regionalnim medijima popraćeno kao nova najava projekta velike Albanije. O takvoj ideji raspravljalo se, naime, i tijekom nedavnog obilježavanja stote godišnjice od osnivanja albanske države, koja je bučno proslavljena u Tirani, ali i u Prištini, Skoplju...

Još krajem 2010. Koča Danaj, direktor Instituta za regionalne prognoze i savjetnik trojice albanskih premijera, rekao je da bi se 2013. godine mirnim putem trebala oformiti nova albanska država koja bi okupila albanske teritorije. Dok neki analitičari tvrde da je nova albanska država realan projekt koji kod nekih budi strahove i može donijeti nove tenzije, drugi navode da su Berishine riječi potpuno pogrešno interpretirane.

- Američki projekt stvaranja velike Albanije zapravo se polako diplomatskim i vojnim sredstvima realizira već dugi niz godina. Postoji povijest američkog angažiranja u regiji, ali kada je riječ o ovom projektu, treba podsjetiti na nekoliko ključnih točaka. To je američko, NATO-ovo bombardiranje Srbije 1999. godine, nakon čega je NATO na Kosovu rasporedio 50.000 dobro naoružanih vojnika.

- Tu je i Ohridski sporazum, projekt SAD-a, kojim je započet proces političkog reformiranja Makedonije kroz ustavne izmjene i usvajanje niza novih zakona koji su osigurali znatno veća prava makedonskim Albancima. Treća ključna točka je američka podrška neovisnosti Crne Gore i Kosova čime je oslabljena Srbija, izvršena njezina dekompozicija te time uspostavljena regionalna ravnoteža. Američka politika je ovim vojno-diplomatskim angažmanom pripremila projekt velike Albanije - kazala je dr. Jadranka Polović.

Politologinja iz Splita ukazuje na značenje Kosova kao dijela jugoistoka Europe.

- Jugoistok Europe, jednako kao i u prošlosti, i danas ima iznimno geopolitičko, geoekonomsko i geostrateško značenje koje određuje političku budućnost regije. Povezan s Mediteranom, Bliskim istokom, područjem Kavkaza i srednje Azije, ali i Podunavljem i srednjom Europom, oduvijek je bio predmet interesa velikih sila. Zbog rastućeg značenja energenata u geopolitici 21. stoljeća, ovaj prostor, koji premrežavaju važne tranzitne rute, pa evo i Gazprom je napokon u Hrvatskoj, postaje prostor snažnog nadmetanja globalnih centara moći. Naime, jugoistok Europe najkraći je tranzitni put između zapadne Europe i naftom i plinom bogatog područja srednje Azije i kaspijskog bazena te kao takav svojom prohodnošću postaje dijelom “nove velike geopolitičke igre”, odnosno prostor na kojem rivaliziraju interesi SAD-a, Europe, Rusije i Turske - istaknula je dr. Polović.

Naša sugovornica dodaje kako projekt uspostavljanja američke dominacije u Euroaziji počinje zapravo na jugoistoku Europe s Albanijom, a završava u Kini. Sjedinjene Američke Države svoju geostrategiju prema srednjoj Aziji oslanjaju na mrežu proameričkih država na jugoistoku Europe - Makedoniju, Albaniju, Rumunjsku, Bugarsku, Tursku i Grčku, u najnovijem kontekstu i Kosovo te zemlje kaspijske regije - Azerbajdžan i Uzbekistan, ali i Gruziju i Ukrajinu, na koje se, kako kaže, širi zloćudna strategija unifikacije, amerikanizacije svijeta.

- Upravo je primjer Kosova kao nove države stvorene uz upotrebu američkih političkih instrumenata postao pokazatelj nastavka američke dominacije u regiji i nastojanja da se održi američko unipolarno vodstvo ne samo na jugoistoku Europe, nego i šire na prostoru Euroazije - ocijenila je dr. Polović, dodajući kako Kosovo ostaje američka “uspješnica” u svladavanju pravila demokracije, usvajanja lekcija slobodnog tržišta i otvaranja stranim investitorima.

- Američka politika drma svim projektima na Kosovu. Sramota je da američki dužnosnici koji su tukli Srbiju sada privatiziraju najvitalnije dijelove kosovske ekonomije - rekla je politologinja.

Mogu li se očekivati nemiri?

- Ne očekujem nemire. Naime, vođe Albanskog nacionalnog pokreta ovih dana izjavljuju da su SAD i Rusija dogovorili prekrajanje granica na način da će se Preševo, Kosovo, vjerujem i dio Makedonije te Crne Gore, naći u okviru velike Albanije. Ja im doista vjerujem jer se već odavno nova konfiguracija prostora bivše Jugoslavije provodi putem dvaju integracijskih procesa: pridruživanja regije NATO-u i Europskoj uniji. Nacionalne države gube smisao, globalni akteri napreduju kroz projekt širenja demokracije, ljudskih prava i slobodnog tržišta koji podrazumijeva globaliziranu bijedu regije. Nove države potpuno su ovisne o stranom kapitalu, ovih dana vidimo hrvatsku Vladu kao odlikaše koji provode sve što strani akteri narede....

- Regiju potresa visoka nezaposlenost, apatija ljudi, nevjerojatne socijalne razlike, a upravo američke uspješnice Albanija, Kosovo i Crna Gora mogu se označiti kao zemlje s najvećim kriminalom - naglasila je politologinja.

LOLA WRIGHT

‘Nezamijećena posljedica’

- Povjesničar i ekonomski istraživač William Engdahl navodi da je “nezamijećena posljedica” američke politike poslije bombardiranja Srbije bila izgradnja velike mreže novih američkih vojnih baza. Nakon rata na Kosovu, SAD je uspostavio vojnu bazu Bondsteel na granici između Kosova i Makedonije, kao gravitacijsku stožernu točku koja je američkim zrakoplovnim snagama osigurala pristup naftom bogatim regijama Bliskog istoka i Kaspijskog jezera te kontrolu istočnog Mediterana. U vrijeme kad je izgrađen, Bondsteel je s oko 7000 vojnika bio najveća američka vojna baza izgrađena u svijetu nakon Vijetnamskog rata, nakon čega je nastavljeno s izgradnjom vojnih baza u Mađarskoj, BiH, Albaniji i Makedoniji - istaknula je dr. Polović.


Naslovnica Svijet
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last