Novosti Svijet

Zaključena istraga o nesreći Costa Concordije

Foto: AFP

Talijanski tužitelji su zaključili istragu o brodolomu kruzera Costa Concordiju u kojem su poginule 32 osobe i spremaju se zatražiti suđenje kapetanu broda i još osmero osoba, rekao je voditelj istrage u četvrtak.

Kapetan broda Francesco Schettino optužen je za ubojstvo iz nehata, izazivanje brodoloma i napuštanje broda na kojem je bilo oko 4000 putnika i članova posade kada je Costa Concordia u siječnju ove godine udarila u hrid i prevrnula se nakon što Schettino brod previše približio otoku Gigliju.

Francesco Verusio, koji je vodio istragu u toskanskoj luci Grosettu, rekao je da očekuje da će uputiti zahtjev za podizanje optužnice krajem siječnja. Sudac će potom odlučiti ima li dovoljno dokaza za pokretanje suđenja. Verusio je rekao da bi Schettino mogao biti osuđen na do 20 godina zavora.

Još pet članova njegove posade, uključujući Schettinovog prvog časnika, i tri člana skupine za krizne situacije, koju je osnovala kompanija Costa kako bi riješavali incident, suočeno je s podizanjem optužnice i suđenjem.

(Hina)
Naslovnica Svijet