Novosti Svijet

zbog presude generalima

U Beogradu u znak prosvjeda zapaljene hrvatske zastave, srpski tisak zgrožen odlukom Haaškog suda

zbog presude generalima
Na današnjoj nogometnoj utakmici izmedju FK Rad i Hajduk Kula, navijaci Rada (United Force), zapalili su hrvatsku zastavu u znak prosvjeda protiv oslobađajuce presude hrvatskim generalima u Haagu.

Osim tog incidenta, dogodio se još jedan kada je ispred zgrade Predsjedništva Srbije na prosvjedu u organizaciji Srpske radikalne stranke spaljena još jedna hrvatska zastava. Kako javlja Blic, prosvjednici su skandirali " Ovako će i Hrvatska", "Bit će mesa, klat ćemo Hrvate", te su izvikivali imena Ratka Mladića i Radovana Karadžića, nekadašnjih vođa bosanskih Srba, koji su pred Haaškim tribunalom optuženi za genocid i zločine protiv čojvečnosti.Zamjenik predsjednika SRS Nemanja Šarović optužio je predsjednika Srbije Tomislava Nikolića za izdaju, jer smatra da se Nikolić "ponizno ponašao" prema državnoj tajnici SAD-a, Hilary Clinton.

Ovaj izgred najoštrije je, piše Blic, osudila Srpska narodna stranka navodeći u priopćenju da je skup pred Skupštinom bio "primitivno, divljačko i antisrpsko ponašanje malobrojnih predstavnika Srpske radikalne stranke, koji su, valjda, jedini na svijetu, krivca za skandaloznu odluku Haškog tribunala pronašli u predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću".

Vijesti o oslobađajućim presudama hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u petak Den Haagu u Srbiji su dan poslije, u subotu, preplavile naslovnice srbijanskih tiskovina koje redom izražavaju zgražanje nad odlukom Haškog suda.

"Srbija šokirana, Hrvatska slavi”, “Prognani i poniženi”, “Oluja iz Haga”, “Tribunal oslobodio zapovednike Oluje”, “Hrvatska u delirijumu”, “Oluja iz Haškog suda oduvala pravdu”, “Ovo je zločin”, naslovi su iz subotnjeg srbijanskog tiska.

U opsežnim izvješćima o presudi i slavlju diljem Hrvatske, srbijanski mediji podsjećaju na prvostupanjsku presudu, citiraju obrazloženje Žalbenog vijeća kojim je ona ukinuta, ali ističu i suprotna mišljenja dvojice sudaca, malteškog Carmela Agiusa, a posebice talijanskog Fausta Pocara, da je oslobađajuća presuda “suprotna bilo kakvom osjećaju za pravdu”.

“Ne vjerujem da je pravda zadovoljena kad se krivnja utvrđena presudom - koju prvostupanjsko vijeće nije olako donijelo, o čemu svjedoči više od 1.300 stranica analize - jednim potezom preinačuje u samo nekoliko pasusa, bez pažljivog razmatranja spisa i primjerenog objašnjenja”, navode beogradski mediji obrazloženje iz izdvojenog mišljenja talijanskog suca Pocara, koje je dio konačne presude.

Također se tvrdi da je ovakva odluka Haškog suda “veliki korak unazad” koji “stvara osjećaj duboke nepravde”, ali i “otvara prostor za jačanje nacionalizama i jednostranog tumačenja krivnje”.

U tesktovima i komentarima beogradskog tiska mahom dominira ogorčenost odlukom suda, a presuda se naziva “sramotnom”, “skandaloznom”, “pristranom” i “političkom”, uz ocjene da je “Haaški sud ponovno ubio žrtve Oluje”.

“Slučaj Ante Gotovine još je jedan šamar Srbiji poslan iz Den Haaga. Ili to nije bila Srbija već samo Srbi iz Hrvatske? Ili su ovom najnovijom presudom, zapravo, svi Srbi definitivno označeni kao 'loši momci’”?, piše “Politika”.

Komentartor “Blica” upozorava da će “odluka Žalbenog vijeća imati nesagledive posljedice”.psd, (H)
Foto: Peđa Milosavljević / CROPIX
Naslovnica Svijet
Page 1 of 8FirstPrevious[1]2345678Last