Novosti Svijet

"On je moj i ne odričem ga se"

Sud u Beogradu potvrdio dogovor o krivnji s Mladićevim rođakom

FOTO: CROPIX

Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdio je sporazum o priznanju krivnje između rođaka haaškog optuženika Ratka Mladića, Branislava Mladića i srbijanskog državnog odvjetništva za ratne zločine, po kojem je Branislav Mladić kažnjen na jednogodišnju zatvorsku kaznu, uvjetno na tri godine, zbog skrivanja Ratka Mladića,objavili su srbijanski mediji.
Ratko Mladić, nekadašnji vojni zapovjednik bosanskih Srba, uhićen je potkraj svibnja 2011. u selu Lazarevu kod srbijanskog grada Zrenjanina. Njega ICTY tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući i optužnicu za genocid.
Branislav Mladić, u čijoj se kući u Lazarevu Mladić skrivao, u nedavnom razgovoru za beogradski dnevnik "Večernje novosti" nije htio ni demantirati ni potvrditi informaciju da je sa srbijanskim državnim odvjetništvom za ratne zločine postigao sporazum o priznavanju krivnje.
"Ne mirim se s krivnjom koja mi je pripisana, ali ja protiv svoje države ne mogu... Kažem: ne mirim se, ali zbog njega ću podnijeti sve. On je moj i ne odričem ga se", kazao je Branislav Mladić.
Braniteljica Branislava Mladića, Vesna Momčilović za izdanje tog lista od četvrtka kazala je kako se sud uopće nije bavio detaljima, tako da je navedeno da je Branislav Mladić krio Ratka Mladića od neutvrđenog dana u travnju 2006. godine, do 26. svibnja 2011. godine, kada je Ratko Mladić uhićen u kući Branislava Mladića.
"Nije ništa neobično što je Branislav krio svoga rođaka. Mislim da je ovo dobar sporazum zato što je za ovo kazneno djelo predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina", izjavila je odvjetnica Branislava Mladića.
(H
Naslovnica Svijet