Novosti Svijet

Deseci nestalih u brodolomu u Indijskom oceanu

Izbjeglice, uglavnom Kurdi, Iranci i Iračani često iz Indonezije kreću u pretrpanim brodovima prema Australiji / FOTO: AFP

Oko 110 brodolomaca s broda koji je plovio iz Šri Lanke prema Australiji spašeno je iz mora, potvrđeno da su smrtno stradale tri osobe, a više od 80 ih se smatra nestalima.

Preživjeli s broda u Indijskom oceanu, koji je potonuo u četvrtak poslije podne, pristigli su u petak na australski Božićni otok. Vlasti drže da se na brodu nalazilo 200 ljudi.

Glasnogovornica Australske službe pomorske sigurnosti, koja radi s indonežanskim službama pomoći, rekla je da do sada imaju podatke o troje mrtvih i 110 spašenih.

Preživjeli su prevezeni na Božićni otok, australski teritoriji u Indijskom oceanu 2.600 km sjeverozapadno od Australije i 300 km od indonežanske obale. Pretpostavlja se da su putnici izbjeglice koji su htjeli tražiti azil u Australiji.

Jedan australski vladin dužnosnik izjavio je da je vojni zrakoplov primijetio oko 40 ljudi na okrenutom trupu broda u četvrtak poslije podne.

Prema mjestu nesreće uputili su se brodovi indonežanske mornarice, a pomoć u operaciji spašavanja ponudile su im australske vlasti.

Izbjeglice koje traže azil u Australiji često kreću na put iz Indonezije u opasnim i pretrpanim brodovima. Najteža nesreća dogodila se 2001. kada je brod s 353 imigranta prema Australiji potonuo i nitko nije preživio.

Od 1. siječnja ove godine australskesu vlasti presrele 62 broda s ukupno 4.484 imigranta, rekordan broj za razdoblje od šest mjeseci.

Izbjeglice, uglavnom Kurdi, Iranci i Iračani često iz Indonezije kreću u pretrpanim brodovima prema Australiji.

                                                                                                                                                                                                        (H)

Naslovnica Svijet