Novosti Svijet

istaknuti znanstvenik - povjesničar, arhivist i romanist te svestrani umjetnik

Umro admiral Bokeljske mornarice splitskih korijena Miloš Milošević

 istaknuti znanstvenik - povjesničar, arhivist i romanist te svestrani umjetnik

CROPIX

Akademik Miloš Milošević, admiral Bokeljske mornarice, istaknuti znanstvenik - povjesničar, arhivist i romanist te svestrani umjetnik - pjesnik i glazbenik, umro je danas u Kotoru u Crnoj Gori.

Miloš Milošević rodio se 1920. godine u Splitu. Od 1953. do odlaska u mirovinu 1985. radio je u Povijesnom arhivu u Kotoru.

Arhivistiku je specijalizirao u Parizu 1970. godine, a 1974. doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru s temom "Boka kotorska za vrijeme mletačke vladavine (1420.-1797.)".

Kao priznati znanstvenik, arhivist, romanist i teoretičar arhivistike, izabran je 1980. u Londonu za predsjednika Sekcije profesionalnih arhivskih društava MAS pri UNESCO-u.

Objavio je 24 knjige i više od 230 znanstvenih radova, nezaobilaznih izvora za znanstvenike koji proučavaju prošlost Boke kotorske.

Među mnogim priznanjima i odličjima koje je Miloš Milošević primio ističe se Red Danice hrvatske s lentom i likom Katarine Zrinske, kojim ga je 2008. odlikovao hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a 19. travnja rektor Zadarskoga sveučilišta prof. dr. Anton Uglešić mu je uručio Plaketu zadarskog Sveučilišta za poseban doprinos razvoju znanosti i očuvanju hrvatske kulture.

H
Naslovnica Svijet