Novosti Svijet

Tabak: Kaos u Libiji će još potrajati!

Novinar katarske  Al-Jazeerae Tony Birtley tvrdi da je Gaddafi uhvaćen živ, a potom likvidiran pucnjem u želudac. EU pozdravlja slom despotske vladavine, dok su Rusi uvjereni da se ‘stanje u Libiji neće srediti’

Bojim se kako Libiju tek čeka teško razdoblje i nastavak sukoba. Naime, Gaddafijevom smrću završila je jedna faza građanskog rata, te otpočela druga – ona u kojoj će se borbe javljati unutar Nacionalnog tranzicijskog vijeća.

Zašto? Zato jer je nestao kohezivni element koji ih je spajao, a to je mržnja prema Muammaru Gaddafiju i želja za njegovim svrgnućem s vlasti. Nestankom tog unificirajućeg faktora na površinu će izbiti sva širina svjetonazora, vjeroispovijesti i političkih opredjeljenja koja su dosad bila ujedinjena pod zastavom Vijeća.

Ne zaboravimo kako su se pobunjenici međusobno sukobljavali i u punom jeku borbe protiv Gaddafija, te je izgledno kako će se takve stvari sada događati puno češće. Najjača struja u Vijeću je ona islamska i ne bi me čudilo da pokušaju preuzeti vlast. No, sumnjam u njihov uspjeh budući da zapadni saveznici nikako ne žele islamsku i zatvorenu Libiju - komentira vojni analitičar Igor Tabak.

Vlado Ozretić

Lučin: Slijedi val izbjeglica

Nakon libijskog revolucionarnog uzleta dolazi vrijeme da se libijski narod susretne s realnošću mukotrpne borbe za uspostavljanjem što normalnijeg stanja u državi. Demokratski sustav je iluzorno očekivati, ponajprije zbog nedostatka slične tradicije. Velika je mogućnost da bi SAD i Velika Britanija, zajedno s Francuskom, mogle uvesti svoje snage kako bi “olakšale” tranziciju a i što lakše došle do nafte. Usto, sve zemlje Mediterana, u prvom redu Italija, trebaju se pripremiti na valove izbjeglica iz Libije što neće dobro pasti niti jednoj državi.

V.O.

 

Naslovnica Svijet
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last