Novosti Svijet

Presuda u Beogradu: za ratni zločin u Ličkom Osiku 48 godina zatvora

Zbog ratnog zločina protiv civila 1991. godine u Ličkom Osiku četvorici optuženih, bivših milicajaca tzv. SAO Krajine, izrečena je u Beogradu presuda od ukupno 48 godina zatora.

Presudu u predmetu Golubnjača objavilo je sudsko vijeće Odjela za ratne zločine beogradskog Višeg suda - priopćilo je u ponedjeljak Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije. Optuženi Čedo Budisavljević, Mirko Malinović, Milan Bogunović i Bogdan Grujičić dobili su svaki po 12 godina zatvora.

Optužnica protiv četvorke bila je podignuta sredinom 2010. godine, a teretilo ih se da su peteročlanu obitelji Rakić likvidirali sumnjajući da posjeduju radio stanicu i surađuju s hrvatskim oružanim formacijama. Optuženi su, kao pripadnici MUP-a tzv. SAO Krajine i Teritorijalne obrane Teslingrad, u noći između 20. i 21. listopada 1991. godine prvo usmrtili Luciju Rakić u vikendici u mjestu Široka Kula, te potom vikendicu i njezino tijelo zapalili.

U priopćenju srbijanskog Tužiteljstva navodi se i kako je ubijena žena bila hrvatske nacionalnosti.

- Potom su, nekoliko dana kasnije, krajem studenog usmrtili ostale članove obitelji - supruga Maneta Rakića, njihove sinove Dragana i Milovana, te kćer Radmilu koji su srpske nacionalnosti - na način da su ih odvezli do kraške jame Golubnjača, usmrtili ih hicima iz vatrenog oružja i bacili u jamu - stoji u priopćenju Tužiteljstva za ratne zločine Srbije nakon objave presude za zločin '91. u Ličkom Osiku.

Sanja Butigan
Naslovnica Svijet