Novosti Svijet

Nova eksplozija u nuklearci, radijacija će curiti mjesecima; Paar: Ne ohlade li Japanci reaktore, slijedi katastrofa

Ako temperatura nastavi rasti, doći će do taljenja unutrašnjosti reaktora, nakon čega bi se mogla rastaliti i reaktorska posuda a zatim i betonska zgrada, kaže Paar

Nova eksplozija dogodila se u ponedjeljak ujutro (u 11 sati po lokalnom vremenu) u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi na reaktoru broj tri.

Japanske vlasti odmah su izdale priopćenje u kojem stoji kako nije došlo do značajnog curenja zračenja iz reaktora. Radijacija pored reaktora broj tri je 40 minuta nakon eksplozije iznosila tek jednu pedesetinu razine koja je kritična za ljudsko zdravlje, tvrde vlasti.

NY Times navodi, međutim, da će radijacija iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima curiti još mjesecima. Dodaje se i kako će stručnjaci u reaktore, koji su ostali bez hlađenja, ubacivati morsku vodu, ali i puštati radioaktivnu paru van kako bi sustav cirkulirao. Taj proces može trajati i do godinu dana.

Iako su japanske vlasti objavile kako je razina radioaktivnosti niska, i Sjedinjene Američke Države provode svoja ispitivanja.

- Pogrešno se smatra kako su najveći problemi kod nuklearnih elektrana radioaktivni otpad i zračenje u blizini elektrane. Otpad se, naime, lako tehnički riješi, a dodatno zračenje za osobe koje žive uz elektranu manje je od zračenja koje osoba dobije ležeći u krevetu do svog bračnog partnera (s obzirom na to da svaka osoba u sebi nosi određenu dozu zračenja). Najveća opasnost leži upravo u poremećaju cirkulacije rashladne vode, što se dogodilo u Japanu.

Ističe to akademik Vladimir Paar, navodeći kako su vijesti iz Japana šture, ali kako je iz raspoloživih informacija očito da je stanje vrlo ozbiljno.

- Svaka elektrana ima nekoliko krugova hlađenja, a izgleda je u Japanu, prema onome što su kazali, potres izazvao teško oštećenje rezervnog sistema i sada pokušavaju reaktori ohladiti morskom vodom.Reaktori su zastavljeni i više nema fisije urana, međutim unutar jezgre postoji ogromna količina visokoradioaktivnih produkata fisije koji griju jezgru. Ako se jezgra ne uspije ohladiti, prijeti opasnost ispuštanja tog radioaktivnog materijala u okoliš - upozorava akademik Paar. Naime, kako objašnjava, ako temperatura u reaktorima nastavi rasti, dolazi do taljenja njegove unutrašnjosti - prvo će se istaliti metalne šipke i omotač, a zatim bi, što bi bilo i najopasnije, ta smjesa mogla rastaliti i reaktorsku posudu, potom i betonsku zgradu.

Vladimir Paar
U tom bi slučaju, navodi akademik, ta strahovito radioaktivna smjesa iscurila u okoliš i to bi bila katastrofa velikih razmjera. Akademik Paar dobro je upoznat s problematikom sigurnosti nuklearnih elektrana, posebice s kvarom Elektrana Otok tri milje u Harrisburgu u SAD-u, koja je relevantan za generaciju modernih elektrana. U Harrisburgu je 1979. godine došlo do oštećenja jezgre i taljenja otprilike jedne njezine trećine.

U nedjelju dostupne informacije govore kako je i elektrani u Fukushimi već počelo taljenje jezgre, no Paar vjeruje da do najcrnjeg scenarija koji bi ugrozio svijet, koji je poznat i po nazivu “kineski sindrom”, neće doći, nego da će se taljenje zaustaviti prije nego što se probije reaktorska posuda.

Osim te opasnosti, akademik Paar navodi još jednu, a to je da se zbog zagrijavanja unutar jezgre iz vode, koja se ne hladi, izdvoji vodik i, s obzirom na to da je najlakši plin, počne se dizati u gornji dio reaktora. Taj mjehur vodika, navodi Paar, prijeti eksplozijom, što je, objašnjava, bio i glavni problem u Harrisburgu.

D. ZENIĆ, psd, jl, foto: afp, arhiv cropix

Japan želi prikriti pravo stanje?

Sjedinjene Američke Države sumnjaju kako Japan želi prikriti realno stanje na terenu, izvještava NYTimes. Naime, japanske procjene, da je radioaktivnost u prodručju nuklerke dvostruko viša od dozvoljene, SAD nazivaju skromnima jer su njihovi helikopteri na udaljenosti od 96 kilometara primijetili značajnu dozu radijacije. Rezultati se još uvijek analiziraju, no Amerikanci vjeruju kako se radijacija ubrzano širi.

Tokijska električna energija (TEPCO), japanska kompanija u čijem vlasništvu se nalazi oštećena nuklearna elektrana u Fukushimi, objavila je danas kako se topljenje radioaktivne jezgre reaktora broj 2 mora uzeti kao realna mogućnost nakon što je razina vode koja obavlja hlađenje drastično pala.

Stručnjaci daju sve od sebe kako bi ohladili tri reaktora, od kojih su dva oštećena, a trećem je zakazalo hlađenje.

TEPCO navodi kako se čak 3,7 metara četrimetarskih gorivih šipki u potpunosti nalazi na zraku od 20:07 sati prema lokalnom vremenu, 11:07 prema CET-u. U procesu je ulijevanje morske vode u reaktor kako bi e ohladio.

U međuvremenu, Rusija je spremna preusmjeriti 6000 MW električne energije prema Japanu, piše AFP.

Japanski inženjer Masashi Goto, koji je radio na dizajniranju zaštitnog omotača za reaktorske jezgre nuklearne elektrane Fukushima, ističe kako dizajn nije dovoljno snažan da izdrži potres te jačine i potom tsunami.

Strahuje kako su eksplozije reaktora 3 i 1 možda oštetile zaštitni čelični omotač oko samog reaktora te da postoji mogućnost da radioaktivni materijal bježi u atmosferu.

Problem je i u tome što je elektrana koristila vrstu goriva koje ima nižu razinu tališta od konvencionalnog. Ukoliko dođe do topljenja jezgre i eksplozije, plutonij bi se preko područja širio dvostruko brže nego konvencionalno gorivo za nuklearne elektrane.

- Sljedeća 24 sata će biti kritična - zaključuje Goto.

Japan je i službeno zatražio pomoć Ujedinjenih naroda po pitanju nukleranih elektrana. U pomoć bi im trebao pristići "atomski pas čuvar" Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja se za pomoć ponudila još u petak kad su potres i tsunami pogodili zemlju te izazvali probleme u elektranama.

Agencija bi na terenu trebala pružiti svu moguću pomoć koju može u ovakvim kriznim trenucima.

(jl)

Naslovnica Svijet
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last