Novosti Svijet

JAVNOST SUSJEDNE ZEMLJE ŠOKIRANA RAZMJERIMA STRADANJA ŽRTAVA KOJE SU PARTIZANI ZAROBILI I POTOM BEZ IKAKVa SUĐENJA LIKVIDIRALI KONCEM DRUGOG SVJETSKOG RATA

Uz granicu kod Dobove Slovenci otkopavaju kosti 6000 Hrvata

JAVNOST SUSJEDNE ZEMLJE ŠOKIRANA RAZMJERIMA STRADANJA ŽRTAVA KOJE SU PARTIZANI ZAROBILI I POTOM BEZ IKAKVa SUĐENJA LIKVIDIRALI KONCEM DRUGOG SVJETSKOG RATA

Dugo je prikrivana istina o veličini prostora na kojemu je u Sloveniji nakon završetka Drugog svjetskog rata tragično završilo svoj križni put mnoštvo Hrvata. Još jedno neistraženo grobište pronađeno je u Krakovskoj prašumi kod Kostanjevice na Krki, samo šest kilometara od današnje granice s Hrvatskom (Žumberačka gora).

Obišli smo to mjesto zajedno sa svjedokom pokolja od prije 65 godina, mještaninom Pavelom Supančičem, koji kaže kako je sve do 1999. slovenska policija zabranjivala ulazak u to područje, pa čak i sječu drva.

- Mene su pozvali u radnu obvezu i da dođem s lopatom - govori Supančič dok se približavamo šumi.

- Naišli smo na hrpe kostura, bilo je i kostiju male djece. Rekli su nam da iskopamo jame. Nismo puno kopali u duboko. Naredili su nam i da, kad dođemo u selo, ne smijemo ništa govoriti - rekao nam je Pavel.

Kada smo se približili mjestu grobnice, pokazao je rukom i okrenuo glavu. Pri vrhu gomile su bile dječje kosti i lubanje. Vidjeli smo i drveni štap za hodanje s ugraviranim pleterom i natpisom: Bog i Hrvati.

Pitali smo Pavela o tim žrtvama, što se zna, što su govorili... On nam je rekao:

- Od nekih stražara smo doznali da se govorkalo kako se zarobljenici vraćaju u Hrvatsku i svi su bili zadovoljni, dok nije stigla zapovijed da ih ustrijele.

Ovo je samo jedna od brojnih lokacija s kostima žrtava iz 1945. godine. Dosadašnja istraživanja potvrdila su pretpostavke da je u ovim masovnim grobištima najviše Hrvata. To potvrđuje i najnovije nalazište kod sela Mosteca, blizu Dobove i granice s Hrvatskom. Između ovoga mjesta i masovnoga grobišta Tezno kod Maribora ima puno sličnosti. Oba grobišta su nastala u dugim tenkovskim rovovima, gdje je utvrđeno da se nalazi nekoliko desetaka tisuća ubijenih ljudi.

Dosada je službeno evidentirano 594 mjesta masovnih grobišta u oko 100 slovenskih (od ukupno 210) općina. Krajem prošle godine počelo je otkrivanje nepoznanica oko grobišta Mostec. Otkriveno je masovno grobište, i to oko dvije tisuće žrtva na samo 120 metara. Pa se pretpostavlja da bi ih na cijelom tom području moglo biti oko šest tisuća. Na području čitave Slovenije ima ih više od 80.000.

- Prema broju žrtava i načinu izvedbe, ovo možemo usporediti s najvećim zločinima komunizma i nacionalsocijalizma. Masovna umorstva ratnih zarobljenika i civila, koja je počinio titoistički režim, predstavlja najveće stratište nenaoružanih ljudi nakon završetka Drugoga svjetskog rata - komentira povjesničar Jože Dežman.

ivan botteri

Naslovnica Svijet
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last