StoryEditorOCM
Promo arhivULAGANJE U BUDUĆNOST

Typeqast u suradnji s Aspirom stipendira studenta Računarstva

Piše Tanja Gattin
16. prosinca 2019. - 18:00

Veliki događaj održao se u petak za Filipa Jakovčevića, studenta treće godine Programskog inženjerstva na studiju računarstva na “Aspiri”.

Radi njegova cjelogodišnjeg stipendiranja potpisan je ugovor između visokog učilišta i nizozemske tvrtke “Typeqast”, koja se bavi razvojem softvera za klijente iz Europe i Amerike te je prije dvije godine otvorila ured u Splitu, gdje zapošljava 70 mladih inženjera matematike i računarstva, a prije godinu dana i ured u Zagrebu, u kojem radi 30 programera.
Marko Barić, direktor “Typeqasta”, dobro je upoznat s radom “Aspire” i njezinim studentima jer im tvrtka pruža stručnu praksu. Sada je napravljen korak više.

Stručna praksa

– “Aspira” je moderna i kvalitetna obrazovna institucija koja nam je partner u pronalaženju mladih stručnih ljudi. Surađujemo više godina te njezinim studentima omogućavamo tijekom studija da dođu u doticaj s industrijom razvoja softvera kroz stručnu praksu i druge partnerske odnose. Ovo je samo nastavak te suradnje te smo odlučili stipendirati jednog studenta računarstva. Odabrali smo Filipa Jakovčevića, koji odgovara profilu naših inženjera u firmi i vidimo ga kao zanimljivog kandidata koji će kroz praksu, i stipendiju, već tijekom studija biti spreman pa mu poslije možemo ponuditi zaposlenje u našoj tvrtki – kaže Marko Barić, direktor “Typeqasta”.

Tržište rada

Alen Jerkunica, dekan “Aspire”, istaknuo je da svojim studentima žele osigurati zaposlenje nakon završetka studija.
– “Aspira” je jedini fakultet u Hrvatskoj koji ima praksu od prve godine studija i to u najboljim IT tvrtkama. Student radom na realnim problemima izvježbava ono što je naučio na laboratorijskim vježbama i predavanjima na fakultetu, unaprjeđuje svoje znanje i spreman je uključiti se na tržište rada čim stekne svoju diplomu. Svake godine moderniziramo naš kurikulum i osluškujemo što se događa na tržištu rada. Potrebe tržišta za stručnjacima iz područja programskog inženjerstva su ogromne. Naša je poruka mladim ljudima koji biraju gdje će studirati da na ovom području mogu ostvariti odličnu karijeru programskog inženjera i imati plaću koja je daleko iznad prosjeka – istaknuo je Jerkunica.
Filip Jakovčević je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji prakse koja ga je i dovela do “Typeqasta” i stipendije.
– Radio sam ono što smo učili na fakultetu, a uz to sam doma samostalno razvijao svoje projekte, isključivo radi prakse. Tako sam stekao znanje koje je potrebno poslodavcu. “Typeqast” mi je itekako zanimljiv kao budući poslodavac zbog atmosfere u toj tvrtki, dinamike rada te načina na koji je sve posloženo i funkcionalno, što sam osjetio kad sam kod njih radio praksu. Vrlo rado bih nastavio raditi u Hrvatskoj – kazao je stipendist. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:59