StoryEditorOCM
Promo arhivSPLITSKO UGOSTITELJSTVO OVISI O ODLUKAMA GRADSKE VLASTI

Turistička ponuda ugrožena novim planovima

Piše Promo
19. rujna 2019. - 12:50

Odluke gradske vlasti utječu na sve sfere života stanovnika. Posebno velik utjecaj u Splitu trenutačno se odvija prema ugostiteljima, koji bi mogli ostati bez štekata ili dijela njegove površine. Ono što Udruženje ugostitelja Split želi naglasiti jest da bi nova pravila trebala biti u skladu s postojećima, odnosno s Planom upravljanja povijesnim kompleksom Splita s Dioklecijanovom palačom.

U III. strateškim smjernicama, naravno, govori se i o potrebi regulacije upotrebe javnih površina. No, značajne su i mnoge druge tvrdnje, kaže Udruženje ugostitelja Split. Prije svega, u Planu se navodi kako je povijesna jezgra pogodna za javne, kulturne i gospodarske djelatnosti, što apsolutno uključuje i štekate. Jezgra se opisuje i kao nositelj simboličko-identifikacijskih vrijednosti, koji doprinosi stvaranju urbane kohezije i identiteta grada. Ugostiteljski objekti definitivno daju prepoznatljiv izgled ulicama i trgovima, posebno oni koji su desetljećima na istom prostoru. Autori Plana utvrdili su i da je ambijent javnih prostora ugodan, te kako jezgra ima dinamiku svakodnevnog života. Splitski ugostitelji drže da bi se ta dinamika i ambijent znatno narušili kad bi se proveo novi Plan korištenja  površina  javnih  namjena unutar zaštićene kulturno povijesne cjeline grada Splita, neusklađen s navedenim.

Kontunitet naseljenosti, kaže Plan upravljanja povijesnim kompleksom Splita s Dioklecijanovom palačom, pruža vitalnost prostora, što navode kao vrijednost samu po sebi, ali i kao dodanu vrijednost prostoru u smislu njegove atraktivnosti za posjetitelje. Udruženje ugostitelja Split posebno važnom činjenicom iz Plana smatra onu da je turističko poslovanje najsnažnija ekonomija koja ima kapacitet ulaganja, uvođenja novih ponuda i provođenja različitih promjena. Upravo je to ključ za daljnji razvoj Splita i održivog turizma.

Karakteristični ambijent i građevine, društvena događanja, povijest i odnos građana prema ovom prostoru, čine povijesnu jezgru nositeljem identiteta Splita, prepoznatog u širem kontekstu, navodi se u nastavku tablice - povijesna jezgra je mjesto na kojem se stvara društvenost, manifestiraju društvena događanja, najlakše prepoznaju društvena kretanja. Smjernice kao najvažnije nedostatke uopće ne spominju štekate, već, primjerice, nedovoljan broj parking mjesta na pješačkoj udaljenosti od jezgre te se prepoznaje i trend izgradnje trgovačkih centara na periferiji i izvan granica grada koji rezultira osiromašenjem trgovačke i uslužne ponude povijesne jezgre, kao i smanjenjem njezine uloge središta grada. Dio prostora u zgradama stoji prazan i neiskorišten, između ostalog zbog premještanja lokala u druge dijelove grada i trgovačke centre. Za grad to rezultira smanjenjem vitalnosti njegovog središta, stoji u istom dokumentu. S navedenim se smjernicama slaže i Udruženje ugostitelja Split, koje drži da bi ih se gradska vlast trebala držati u kreiranju budućih planova i odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:43