StoryEditorOCM
Promo arhivNađite što vam se sviđa

Želite dodatno zaraditi preko ljeta? Ova internetska platforma donosi najopsežniju listu honorarnih poslova u Hrvatskoj

Piše Native studio SD
15. srpnja 2019. - 16:45

Nekoć se potraga za poslom sastojala od redovitih posjeta „birou“, odnosno Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, te pregledom oglasnika. Listale su se stranice, zaokruživali zanimljivi oglasi, pamtili se brojevi… Honorarnih poslova bilo je malo, a većina takvih nudila se na crno. Kako napredak tehnologije donosi olakšanje u sve vidove života, tako je i potraga za poslom s godinama postala sve lakša. Računala, internet i pametni mobiteli zaslužni su za to da je današnja radna snaga sposobna što prije i kvalitetnije pronaći posao.

Pristup najnovijim tehnologijama važan je preduvjet za kvalitetniji i jednostavniji život te stvaranje i razvoj vlastitih poslovanja. Upravo zato, najbolja mreža i brzi internet moraju biti dostupni u svakom kutku Hrvatske, kako bi svi već danas živjeli bolje, uspješnije i kvalitetnije, stvarajući tako bolju budućnost za sebe, a i za društvo u cijelosti.

Jedna od njih koja je spojila svoj poslovni know-how s potrebom na tržištu i taj miks začinila onim najboljim što tehnologija nudi je Maja Bogović.

Ovoj bivšoj direktorici nabave Konzuma (za zemlje u regiji) nakon poroda četvrtog djeteta se dogodio svojevrsni poslovni klik. Iskoristila je porodiljni i zaplovila solo u turbulentnim vodama privatnog poduzetništva prema svijetu boljih mogućnosti. A, brod kojeg je za tu priliku izgradila je danasradim.hr. Radi se o platformi za pronalazak povremenih i privremenih poslova u Hrvatskoj. U vrijeme kada ugostiteljima gori pod nogama zbog manjak radne snage za sezonu, danasradim.hr se pojavilo kao ugodno osvježenje.

- Činjenica je da na tržištu postoji neravnomjerna raspodjela nezaposlenih osoba na zavodima te potreba poslodavaca za tim istim radnicima. Idealno rješenje bi bilo naći odgovarajuće poslove upravo za te radnike međutim to nije jednostavno i lako izvedivo – priča nam Bogović dodajući kako su „iz hitne potrebe poslodavci spremni pribjegavati uvozu radnika iz drugih zemalja čime se rješavaju hitne situacije“.

- Ne smijemo se zavaravati da ćemo s time dugoročno riješiti problem. Ove godine na našem tržištu postoje bazeni radnika koji su dobili mogućnost rada te mogu barem dijelom zadovoljiti potrebe poslodavaca. U odnosu na prošlu godinu omogućen je rad izvanrednim studentima te umirovljenicima na pola radnog vremena. Uvijek je bolje zaposliti domaćeg radnika jer ima višestruko pozitivan učinak. Zapošljavanjem domaćeg radnika ostvareni prihod ostaje u Hrvatskoj te utječe na porast potrošnje.

Honorarni poslovi, gigovi, faturete… Različita imena, ali se odnose na isto. Poslovi na određeno, a koji često obuhvaćaju rad na jednom projektu. Često se obavljaju uz postojeći posao ili se osobe bave isključivo takvim poslovima. Upravo te osobe svoje vrijeme žele pretvoriti u nekakvu vrijednost. One biraju mjesto, vrijeme, posao ili radnika… Bilo da se radi o poslu na nekoliko sati ili cijelu sezonu. Danasradim.hr u stvarnom vremenu, brzo i jednostavno spaja ponudu i potražnju sezonskih, povremenih i dodatnih zaposlenja za zainteresirane radnike.

- Po pitanju part time poslova ali i obavljanja drugog posla Hrvatska je na začelju Europe. Prosjek EU se kreće oko 19% gdje daleko najveći udio radnika na nepuno radno vrijeme bilježi Nizozemskoj (46,6 %), a slijede Austrija, Njemačka, Belgija, Ujedinjena Kraljevina, Švedska, Danska i Irska, u kojima je više od petine svih zaposlenih bilo zaposleno u nepunom radnom vremenu. U Hrvatskoj se taj pokazatelj kreće oko 5% slično kao u Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj. S druge strane kod nas nije uobičajeno raditi više od jednog posla dok se u nekim zemljama taj broj premašuje stopu od 10% i to većinom visokoobrazovanih radnika.

Potreba na tržištu je, stoga postojala. No, je li prepoznavanje potrebe dovoljno da netko zakorači iz korporativnog svijeta u solo poduzetničke vode.

- Bila sam svjesna da me ne čeka lak zadatak .Pripremila sam se za period u kojem ću imati razne obaveze koje nisu nužno vezane uz poslovanje ali dolaze u paketu startup poduzetništva a odnose se na razne administrativne obaveze i sl. Naravno u svojoj firmi je lakše upravljati vlastitim vremenom što je u korporativnom svijetu teško zamislivo, međutim tim je puno manji i svatko tko se odluči krenuti u poduzetnički pothvat mora biti spreman na obavljanje raznih drugih poslova koje u korporativnom svijetu rade razni odjeli i službe – kazala je Bogović otkrivajući kako je spoznala „gig potrebu“ na hrvatskom tržištu rada.

- Postojao je „heureka“ proces koji se dogodio iz prepoznavanja potreba tržišta. Ne mogu reći da mi je odjednom palo na pamet razvijati platformu već sam uvidjela da tržište ima potrebu za radnicima na kraće vremenske periode. Budući da se već neko vrijeme govori o nedostatku radne snage na tržištu krenula sam s analizom radno aktivnog odnosno neaktivnog stanovništva te sam uvidjela kako postoje skupine potencijalnih radnika koji bi te potrebe mogli dijelom zadovoljiti.

A, veliki dio spomenutih potencijalnih radnika su – umirovljenici. Koji su time pokazali kako ova demografska skupina postaje sve više digitalno pismena u Hrvatskoj.

- Na danasradim.hr bilježimo gotovo 5.000 registriranih umirovljenika. Današnji umirovljenici su većinom digitalno pismeni, a ako imaju potrebe za pomoći prilikom korištenja portala na raspolaganju im je korisnička podrška. Vrlo su interaktivna skupina koja želi svoje slobodno vrijeme pretvoriti u vrijednost i to u okviru svojih mogućnosti.

Spomenute mogućnosti postaju bolje ako se na njih nadoveže tehnologija. S time se slaže i Bogović koja svoj poslovni model temelji na tome.

- Danas pojedinac ima raspoložive informacije o ogromnom spektru činjenica u samo nekoliko sekundi. Dostupnost informacija čini i procese jednostavnijima tako da je putem tehnologije danas moguće puno toga obaviti putem digitalnih uređaja. Razvoj tehnologije će zasigurno donijeti nova unapređenja procesa i stvoriti neke nove za koje danas niti ne znamo da postoje. Tako je i s danasradim.hr gdje korisnik u realnom vremenu prima obavijesti o novim poslovima te ima mogućnost prijave samo jednim klikom. Prije nekih godinu dana smo bili na 15.000 registriranih korisnika. Trend zainteresiranih se i dalje ne smanjuje te svakodnevno bilježimo registracije novih korisnika.. Danas u našoj bazi bilježimo više od 45.000 registriranih radnika i nešto više od 1.200 registriranih poslodavaca a cilj nam je do kraja godine prijeći 50.000 zainteresiranih tražitelja posla – ispričala je Bogović.

Ova doktorandica ekonomije ujedno je i otkrila kako u usporedbi korporativnog i malog poduzetništva ne postoji tolika razlika, naročito kada je u pitanju tehnologija. Sudara svjetova, naime, nema.

- Ta razlika postoji ali dinamika radnog dana i odgovornost prema poslu se ne razlikuje. Graditi poduzetnički projekt uistinu ima svoje čari ali zahtjeva velike pripreme i veliku posvećenost. Osnova danasradim.hr projekta je u razvoju tehnologije. Razvoj i korištenje naprednih alata je uvelike pridonijela da se portal lansira na vrijeme te sa svim funkcionalnostima koje olakšavaju radnicima pretraživanje poslova a poslodavcima pronalazak radnika. Iznimno sam ponosna što se radi o 100% Hrvatskom proizvodu. Na razvoju projekta sudjelovao je informatički tim Plave tvornice čije je sjedište u Osijeku i Virovitici a uz pomoć tehnoloških rješenja intenzivna svakodnevna suradnja je znatno olakšana – zaključila je Bogović.

Za više inspirativnih priča iz svijeta boljih mogućnosti posjetite https://izsvijetaboljihmogucnosti.t.ht.hr/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:46