StoryEditorOCM
Promo arhivSvečanost obilježavanja bitke

Klape te Kuzma&Shaka Zulu na 'Marinskoj bitki 2019.'

Piše PSD.
21. lipnja 2019. - 11:40

Turistička zajednica Općine Marina, uz pomoć sponzora – Splitsko-dalmatinske županije i TZ-a Splitsko-dalmatinske županije te Općine Marina – priredila je bogat program za ovogodišnju manifestaciju "Marinska bitka 2019.", koja će se održati 22. lipnja. Svečanost obilježavanja bitke počinje u 19.30 mimohodom povijesnih postrojbi uz pratnju Orkestra HRM-a, u 20 sati održat će se misa za marinske branitelje u crkvi sv. Ivana, a u 20.30 je svečano otvorenje u sklopu kojeg će se održati koncert klape "Sveti Juraj" HRM-a te monodrama (Joško Ševo).
Najvažniji događaj je u 21 sat, a riječ je o uprizorenju povijesne bitke između Marinaca i Osmanlija, u kojem će sudjelovati povijesne postrojbe: Kliški uskoci, Streličarski klub Dubovac, Vranski vitezovi, Šibenska gradska straža, FD "Kumpanija" Vela Luka, KUU "Andrija Matijaš Pauk" i "Marinke i Marinci".
U sklopu zabavnog sadržaja nastupit će FD "Kumpanija" iz Vele Luke, KUU "Andrija Matijaš Pauk", dok je za kraj večeri planiran koncert grupe "Kuzma & Shaka Zulu".
O Marinskoj bitki:
Silna turska vojska, sa Seidi Ahmet-pašom na čelu, 1657. godine krenula je osvojiti Marinu, tada jedno od najnaseljenijih i najbogatijih mjesta u Dalmaciji. Napad je počeo krajem lipnja, a mještani i kapetan Jakov Jerković ne pristaju na predaju i brane se svim raspoloživim oružjem. Neočekivano jaka obrana ratobornih branitelja, koja je zatekla brojniju tursku vojsku, prisilila je pašu na višednevno uništavanje mjesta velikim topovima. Mletačko vojno zapovjedništvo ne šalje pomoć smatrajući da je Marina neobranjiva, ali mještani, uz jedinu pomoć od 30-ak mještana otoka Drvenika, žele braniti mjesto po svaku cijenu i ne žele ga napustiti. Nakon sedmodnevnog otpora Turci su izvršili završni napad, a branitelji, ne mogavši više zadržati prodore kroz razrušene zidove, gotovo svi pogibaju zajedno s kapetanom Jerkovićem, čije srce nabijaju na koplje. Poginulo je tristotinjak mještana Marine, a oko tristo ih je završilo u roblju, dok se jednako toliko, uglavnom žena i djece, noću i pod paljbom brodovima izvlači u Trogir i okolicu. Turci pljačkaju i odvode obilan plijen, tisuću i dvjesto konja.
Najveća zanimljivost obrane Marine od Turaka 1657. godine veže se uz 30-ak naoružanih mladih žena, odjevenih u muške odore, koje su aktivno sudjelovale u borbi. Najpoznatije su dvije mlade udovice, Kate Despotova i Matuša Škriljina, koje su na kraju bitke zarobljene, a Turci, začuđeni što su se borili sa ženama, iz poštovanja ih ne ubiju.
Treća hrabra žena, djevojka po imenu Jele Marunova, ne želeći se predati, zapalila je nekoliko bačvi baruta u kuli u kojoj su se nalazile sklonjene žene i djeca, ubivši pritom i veliki broj neprijatelja.
Marina, mjesto gdje se godišnje rađalo i četrdesetak djece, doživjela je gotovo potpunu propast. Veliki broj prezimena se nakon 1657. godine u Marini više nikada ne pojavljuje i izumire, dok neki potomci preživjelih starih rodova žive na teritoriju Marine, vezani uz svoj zavičaj, i danas.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:13