StoryEditorOCM
Promo arhivPrijave za Zeleni pojas do 25. svibnja na www.ina.hr/zelenipojas

INA osigurala sredstva za sufinanciranje ekoloških projekata

Piše PROMO
18. svibnja 2019. - 10:10

U projektima Zelenog pojasa sudjeluje INA Klub volontera koji je nedavno primio Priznanje za izrazito veliki i značajni doprinos razvoju korporativnog volontiranja u Hrvatskoj

Jeste li se i vi našli na Ininu zelenom putu? INA ove godine obilježava 6. rođendan programa Zeleni pojas kojim daje podršku projektima iz područja zaštite okoliša i prirode, a prijave za ovogodišnji natječaj ispunjavaju se preko web-stranice www.ina.hr/zelenipojas i traju do 25. svibnja.

Natječaj se objavljuje jednom godišnje uoči Dana planeta Zemlje, a u njemu mogu sudjelovati organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove, dobrovoljna vatrogasna društva te parkovi prirode s projektima koji će pomoći očuvanju zaštite okoliša i prirode. INA takve projekte sufinancira i na taj način širi zeleni pojas diljem Hrvatske. Dosad je ova kompanija podržala čak 83 projekta koja je sufinancirala s ukupnim iznosom većim od milijun i 700 tisuća kuna.
- U proteklih pet godina, u suradnji s našim partnerima, posadili smo 6310 sadnica drveća, cvijeća i raslinja te smo zazelenili prostor od gotovo 30.000 m2. Uredili smo zelene staze, obnovili odmorišta i dječja igrališta te smo čistili livade, šume, podmorje, priobalje, jezera i rijeke. Također, obnavljali smo prihvatilišta za životinje, otvarali učionice u prirodi te podržali rad učeničkih zadruga i edukacije o ekologiji - ponosni su u Ini rezultatima programa koji mnogim sredinama poboljšavaju život i ujedno čuva naš planet.

Inin program Zeleni pojas je kao primjer dobre prakse uvršten u Globalno izvješće o održivom razvoju za 2018. godinu. On je prepoznat kao program koji direktno pridonosi očuvanju života na Zemlji, jednom od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Zeleni pojas tako se našao u izabranom društvu 80-ak najuspješnijih svjetskih primjera održivog razvoja iz korporativnog svijeta te uz bok najvećih svjetskih kompanija poput Googlea.

U svemu tome veliki obol dali su i volonteri, kako oni koji su sudjelovali u pojedinim sufinanciranim projektima, tako i Inini zaposlenici. INA je 2011. godine pokrenula Projekt korporativnog volontiranja svojih zaposlenika s ciljem dobrovoljnog ulaganja osobnog vremena, truda, znanja i vještina za opću dobrobit. Tako je nastao INA Klub volontera, koji danas broji gotovo 1400 članova te je sudjelovao u ukupno više od 240 volonterskih akcija.

Osim velikog broja akcija koje samostalno organiziraju, Inini volonteri sudjeluju i u akcijama u sklopu Zelenog pojasa. Ukupno je na projektima Zelenog pojasa sudjelovalo gotovo 2300 volontera, a na dijelu tih projekata uključio se i INA Klub volontera. 
Svi se oni rado prisjećaju volonterskih akcija u koje su bili uključeni i vesele se novima u kojima će svojim radom, trudom i vještinama nesebično pomoći ljudima. Evo nekih od volonterskih akcija u kojima su sudjelovali, a koje su proširile zeleni pojas.

Udruga mladih "Feniks" iz Oroslavja – uređenje Vranyczanyjeva jezera

Udruga "Feniks" je uz pomoć sredstava iz Zelenog pojasa uredila okoliš Vranyczanyjeva jezera. Zajedno s Ininim volonterima, uklonili su nisko raslinje oko jezera, posadili ukrasno bilje uz jezero i postavili kućice za ptice. Ovom ekološkom akcijom ojačana je i ekološka svijest građana, njihova briga za prirodne i povijesne vrijednosti, a sve s ciljem korištenja punog potencijala prostora koji im stoji na raspolaganju za rekreaciju i odmor u prirodi. 

HGSS Split – uređenje staze sv. Ciprijana

Velika volonterska akcija u Gatima pod nazivom "Očistimo zajedno stazu sv. Ciprijana" održala se u organizaciji Hrvatske gorske službe spašavanja – stanica Split. Sudjelovalo je oko 20 organizacija i 150 volontera, među kojima su bili i volonteri INA Kluba volontera. U akciji je prikupljeno više od 70 m3 otpada koji je odvezen na legalno odlagalište, a ovim projektom postavljena je informativna oznaka upozorenja na samoj lokaciji, održane su edukacije o podizanju svijesti o razvrstavanju, prikupljanju i odlaganju otpada te izložba fotografija s ekološke akcije.

Udruga "Obala naših unuka" – uređenje i čišćenje plaža otoka Plavnik (Cres - Krk)
S ciljem jačanja društvene svijesti o važnosti očuvanja okoliša u lokalnim zajednicama i poticanja građana na veći angažman, Inin program Zeleni pojas i projekt udruge "Plava vreća" udružili su snage. Početak projekta "Plava vreća 2018." obilježen je ekološkom akcijom sakupljanja naplavnog smeća koje je more izbacilo na otoku Plavniku. U akciji su sudjelovali Inini volonteri, učenici Osnovne škole "Fran Krsto Frankopan" iz Krka, štićenici Centra za rehabilitaciju Rijeka (koji u sklopu radne terapije pakiraju ove vrećice u etuije) te predstavnici udruge "Obala naših unuka" s partnerima. Također, u sklopu projekta, prošlog su ljeta na svim Ininim marinskim postajama bile dostupne "plave vreće" za prikupljanje otpada i besplatno su podijeljene građanima koji su svoj pothvat čišćenja obale snimili i objavili na Facebook stranici Udruge, a Udruga im je uručila INA kartice za gorivo.

Dječji dom "Zagreb" i Dječji dom "A. G. Matoš" – uređenje dvorišta domova i postavljanje sigurnih skloništa za ptice

U udruzi "Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece" održane su dvije volonterske akcije u dvorištima Dječjeg doma "Zagreb" i Dječjeg doma "A.G. Matoš", a volonteri kojima su se pridružili i članovi INA Kluba volontera, zajedno su s djecom iz ovih domova uredili dvorišta domova te u njima izgradili i postavili sigurna skloništa za ptice kroz projekt "Dom za djecu – Dom za ptice".

Osnovna škola Jože Šurana Višnjan – sudjelovanje u projektu "Solarni svijet"

Cilj projekta "Solarni svijet" bio je kod učenika i svih drugih stanovnika osvijestiti solarni potencijal Višnjana – mjesta s velikim brojem sunčanih dana te raznovrsnost uporabe solarne energije. Inini volonteri uključili su se u uređenje okoliša škole.

Sklonište za životinje Prijatelji Čakovec – pomoć u svakodnevnim poslovima u skloništu

-Volim životinje i kad sam došla, rastužilo me koliko je napuštenih životinja ovdje u azilu. No sada, na kraju naše volonterske akcije, osjećam se izvrsno jer smo im pomogli da im život bude ljepši – opisala je jedna Inina volonterka osjećaj koji svi volonteri imaju kad naprave nešto divno kao što su radili u ovom skloništu za životinje.


Inini nagrađeni volonteri sudjeluju u Zelenom pojasu

Ini je nedavno Volonterski centar Zagreb na 3. konferenciji o korporativnom volontiranju uručio Priznanje za izrazito veliki i značajni doprinos razvoju korporativnog volontiranja u Hrvatskoj čime se naglasila spremnost kompanije na suradnju i doprinos u području korporativnog volontiranja. Također, kao predvodnik korporativnog volontiranja u Hrvatskoj, kompanija je, na istoj konferenciji, uz ostalih 20-ak tvrtki i institucija potpisala i Povelju o volontiranju zaposlenika, čime je kompanija potvrdila da i dalje želi nastaviti s razvojem korporativnog volontiranja te da će nastaviti s podrškom zajednici i volontiranjem svojih zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:30