StoryEditorOCM
Promo arhivININ ZELENI POJAS I PLAVA VREĆA ZA ČIŠĆI JADRAN

Inin Zeleni pojas sufinancira ekološke projekte i nagrađuje one najbolje realizirane

Piše PROMO
30. travnja 2019. - 11:00

Veliki broj aktivista i volontera u projektima poput Ininog Zelenog pojasa i Plave vreće važan su doprinos očuvanju biserne čistoće Jadranskog mora. INA je prepoznala napore Udruge Obala naših unuka te je uz sufinanciranje Plave vreće, projekt i dodatno nagradila

"Kada je prije 30 godina netko čistio plažu, svi su mu govorili da je lud. Danas se svaki celebrity voli slikati kako čisti plažu od smeća". Riječi su to kojima Vlatko Ignatoski, predsjednik Udruge "Obala naših unuka" iz Lovrana, opisuje promjene koje su se, kada je riječ o zaštiti okoliša i ekološkoj svijesti ljudi, dogodile i u Hrvatskoj.

Svoj doprinos tome dao je i Ignatoski. Zajedno sa skupinom entuzijasta 2008. godine osnovao je Udrugu "Obala naših unuka". U užem krugu udruge je, objašnjava Ignatoski, samo desetak ljudi, no kada provode akcije okupi ih se i stotinjak.
Podršku za svoje aktivnosti, od kojih je svakako najpoznatiji projekt "Plava vreća", dobio je i od Ine. Projekt je udruga pokrenula 2015. godine, a 2017. ga je prijavila na Inin natječaj "Zeleni pojas" i - odnijela prvu nagradu! Glavnina projekta provedena je prošle godine, kada je "Plava vreća" doživjela punu afirmaciju. Među ostalim, od 1. lipnja prošle godine na svim Ininim marinskim postajama bile su dostupne plave vreće za prikupljanje otpada, koje su se besplatno dijelile kupcima goriva. Uz vreće, na Ininim su postajama bili postavljeni i plakati o projektu na kojima je bilo detaljno opisano kako su se kupci mogli uključiti u projekt i za to dobiti nagradu. Ukupno je, kaže nam Ignatoski, preko Inine maloprodajne mreže podijeljeno oko 8000 plavih vreća.
- Naplavno smeće, za razliku od ostalog otpada, nema titulara i za njega nitko nije odgovoran. Najčešće nalazimo plastične ambalaže koje plutaju po morskoj pučini, zatim obuću i odjeću, a nađu se i odbačene igračke, alati i konopi, pa čak i pomalo čudne i neočekivane stvari poput motociklističkih kaciga. Želimo potaknuti ljude da sakupljaju naplavno smeće na našim plažama. Cilj je podići svijest građana o potrebi čišćenja plaža. To nisu opasne radnje, a mogu biti i zabavne i korisne za nas i naše potomke. Važno je da se to radi sa srcem - pojašnjava Ignatoski.

Strani turisti za čistiji Jadran
- Vreće služe za individualni rad. Najljepše je šetati po rivi i ubacivati vreće na palube brodova. Imali smo i slučaj njemačke obitelji koja je kupila kuću na Pelješcu i očistila je cijelu plažu s 50 vreća. Nisu to bile naše vreće, ali nama su se javili i nagradili smo ih Ininom karticom od 500 kuna - dodaje naš sugovornik.

Novo priznanje Udruga "Obala naših unuka" dobila je ovih dana, čiji je projekt "Plava vreća" prilikom lansiranja natječaja za prijave na ovogodišnji "Zeleni pojas", u zagrebačkom baru "Hugo's", predstavljen kao jedan od najuspješnijih i najznačajnijih u dosadašnjim akcijama Inina "Zelenog pojasa". Udruzi je dodijeljena Inina kartica u vrijednosti od 5000 kuna, te skulptura koju su osmislili učenici zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

- Ta Inina nagrada nam puno znači. Gorivo koje smo dobili potrošit ćemo za naše aktivnosti, budući da smo ionako stalno na moru. S druge strane, lijepo je da su prepoznali naš projekt - kaže Ignatoski.
Dodaje da je projekt "Plava vreća" usmjeren na prikupljanje naplavnog otpada na jadranskoj obali, no da povezuje brojne sudionike. S vremenom su privukli i brojne sponzore.
- U njega su uključeni nautičari, korporativni volonteri, učenici i studenti, te svi ljudi dobre volje i ekološki osviješteni građani. Zahvaljujući Ininoj maloprodajnoj mreži za "Plavu vreću" se čulo na cijelom Jadranu - poručuje Ignatoski.

Mladi kao primjer
Kako je sve počelo? Kada je čovjek na moru, nekako se, pojašnjava Ignatoski, spontano uključuje u ekološke aktivnosti.
- Na Unijama sam svojedobno vidio gomilu naplavnog smeća i shvatili smo da bi bilo zgodno organizirati među mladima akciju čišćenja plaže. Predložio sam to svojoj kćeri i ona je akciju čišćenja organizirala sa svojim društvom. Tako smo na Unijama pet godina redovito organizirali akcije čišćenja: doveli bismo 30-ak mladih umjetnika, školaraca i studenata, koji bi po dva ili tri tjedna čistili plaže na Unijama i cijeli otok, pa bi prikupili 500 do 800 vreća naplavina, te se tamo istodobno provodili - ističe Ignatoski.
S vremenom su projekt proširili i na otok Krk. Na Krku je akcija dobila malo jači značaj, budući da su se u nju počeli uključivati i tamošnji ugostitelji. Kroz "Plavu vreću" i sustav nagrađivanja, pojašnjava naš sugovornik, povezali su volontere i sponzore. Slijedile su i slične akcije u Istri, Cresu i Lošinju, te Dubrovniku, kao i na drugim dijelovima jadranske obale.
Kada danas podvuku crtu, u Udruzi "Obala naših unuka" su zadovoljni. Svijest o važnosti prikupljanja otpada i u Hrvatskoj se počela mijenjati, a oni su, ističu, tome dali svoj obol.
- U hrvatskom je društvu svakako porasla svijest o potrebi prikupljanja otpada. To se vidi iz godine u godinu. Pojedinci su ranije smeće bacali preko palube, nekad je i na linijskim brodovima postojala rampa za istresanje smeća u more, a danas je to kažnjivo i tek rijetki će namjerno baciti smeće u more - zaključuje Ignatoski.

 


U Udruzi “Obala naših unuka” kažu i da su odlučili nagraditi najbolje primjere skupljanja naplavnog smeća na obali.
- Svakog mjeseca odabrat ćemo najbolju objavu prikupljanja naplavnog smeća na obali koja se objavi na društvenim mrežama, posebno našem portalu www.bluebag.eco, i dobitnike ćemo nagraditi putovanjem na Palagružu 18. listopada. Ići ćemo, dakle, tjedan dana do Palagruže i očistiti je. Brodit ćemo Lastovom, Visom, Hvarom,... “kako vitar puše” - poručuje Ignatoski.


Prijavite ekološke projekte na Zeleni pojas!

INA Zeleni pojas natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata objavljuje jednom godišnje uoči Dana planeta Zemlje, a ove godine natječaj traje do 25. svibnja. Svoje projekte iz područja zaštite okoliša i prirode mogu prijaviti organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove, dobrovoljna vatrogasna društva te parkovi prirode. Natječajem je moguće ostvariti sufinanciranje ekološkog projekta u maksimalnom iznosu do 30.000 kuna, a projekti se prijavljuju isključivo ispunjavanjem online obrasca kojem podnositelji zahtjeva mogu pristupiti na Ininoj korporativnoj web-stranici na adresi: www.ina.hr/zelenipojas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:43