StoryEditorOCM
Promo arhivObratite pozornost na priču

Četiri mladića iz Metkovića nastavili su 50-godišnju obiteljsku tradiciju

Piše PROMO
21. veljače 2019. - 14:30

Glas o Volarevićima iz Metkovića odavno se pronio daleko izvan Dubrovačko-neretvanske županije. Njihov poljoprivredni obrt Prud najpoznatiji je po proizvodnji maslina, agruma, voća, bilja, loznih cijepova i ukrasnog bilja, a godinama i visokokvalitetnog vina. U obitelji Volarević smatraju da uvijek postoji prostor za usavršavanje ili širenje i zahvaljujući upravo toj jednostavnoj formuli danas su vodeći u Hrvatskoj kada je o sadnom materijalu riječ.

Priča o Prudu počinje još 70-ih godina, kada je otac Rade Volarević započeo s proizvodnjom sadnica, pomalo iz inata. Na osam hektara zemlje, od čega oko četiri tisuće četvornih metara čine plastenici i staklenici, posao danas nastavljaju četvorica njegovih sinova. Zapošljavaju nekoliko desetaka ljudi. Iako se, dakle, uzgojem sadnica bave nekoliko desetljeća, obrt Prud službeno je osnovan 2005. godine. Poslovanje su u međuvremenu proširili vrtnim centrom te vinogradima na području Komana, u kojem prije nije bilo zasađene vinove loze. Iako je u tom trenutku vinogradarstvo bilo nešto potpuno novo za Volareviće, želja za dokazivanjem, uspjehom te pozicioniranjem plavca malog kao naslijeđa budućim generacijama bila je poticaj sam po sebi. Danas njihova vina osvajaju brojne nagrade i priznanja na međunarodnim natjecanjima. Uz priču o četvorici mladih ljudi koji su ostali živjeti u Hrvatskoj te nastavili očev posao, fantastičnu samu po sebi, vinarija usred mediteranskog rasadnika prizor je koji oduševi svakoga tko na nju naiđe.

"Velika ulaganja i posvećenost poslu prijeko su potrebni za uspjeh", kaže Mate Volarević, koji vodi obiteljsko poslovanje. S obzirom na to da im je svaki segment poslovanja usko vezan uz prirodu koja, toga smo svi svjesni, može biti itekako nepredvidiva, strahuju li Volarevići da bi sve moglo nestati preko noći? Zahvaljujući tome što su osigurani, kažu, spavaju mirno.

"Kada proizvodite pod otvorenim nebom, nikada ne možete u potpunosti kontrolirati proces. Iako se ponekad čini da su ulaganja u osiguranje velika, rizici su znatno veći jer su potencijalne štete tolike da vam mogu uništiti kompletne godišnje prinose", ističe Volarević.

Na pitanje što misli o vremenima u kojima je radio njihov otac i ovima u kojima su oni nastavili uspješan obiteljski posao, Mate Volarević kaže da je danas ipak nešto lakše jer poljoprivrednici sada mogu računati na potporu do 70 posto iznosa osiguranja. Iz vlastite perspektive, naglašava da bi se svi trebali osigurati, pa i mali poljoprivrednici. Na tuču, mraz, poplave i druge izvanredne situacije nitko nije imun.

"Nama su se štete događale i u rasadniku i u vinogradu. Zahvaljujući tom iskustvu, danas znamo koliko je važno biti osiguran i imati pokrivene sve rizike koji se, vjerujte, mogu dogoditi. Nekad je jeftinije skuplje. Pamtimo jedan snijeg koji je 2012. zabijelio neretvansko polje i uništio urod. Šteta je bila silna. Od tada su u našim policama i ti rizici iako smo na samom jugu zemlje", priča Volarević.

Kao partnera uz čiju se pomoć mogu neometano posvetiti razvoju svoga poslovanja, odabrali su Croatia osiguranje. Presudan je bio odnos koji Croatia osiguranje, zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji zaštite poljoprivrednika, ima. "Od početka smo s njima. Dugoročna nas je suradnja uvjerila da su izvrsna podrška, od savjetovanja o pokrićima u našim policama pa sve do brzih i dobrih isplata, bez kojih, naglašavam, mi ne bismo poslovno preživjeli štete od vremenskih nepogoda koje su nas pogodile", potvrđuje Mate Volarević.

Želite li i vi osigurati plodove svojega rada za godine i generacije koje dolaze, Croatia osiguranje ima rješenje. Osiguranje usjeva i nasada pokriva rizike na usjevima kao što su pšenica, kukuruz, ječam i druge vrste te nasadima poput maslinika, vinograda i voćnjaka, a zaštititi se mogu i domaće životinje, i to od uginuća, eutanazije i drugih gubitaka. Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućava Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH, do maksimalnog iznosa od 75.000 eura. Sa stoljetnom prisutnošću na tržištu, Croatia osiguranje najbolje poznaje potrebe svojih korisnika te u skladu s time za njih kreira najbolja rješenja. Više informacija o polici osiguranja usjeva i nasada, kao i načinima njezina ugovaranja, možete pronaći na linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:46