StoryEditorOCM

Uz banku ćemo lakše prebroditi prve dvije godine poslovanja

Piše EP
8. veljače 2019. - 04:36
vinko_cilic04-050219.JPG

Poduzetnici danas u većini slučajeva nemaju vremena, ali ni stručna znanja da se uz svakodnevni posao bave upravljanjem financijama. Upravo je Zagrebačka banka prepoznala tu boljku današnjih malih poduzetnika i odlučila im pomoći kako bi se poduzetnici maksimalno mogli posvetiti svom poslu.

Zagrebačka banka poduzetnicima nudi puno više od samog financiranja. Prije svega, banka pokušava razumjeti poslovanje klijenta, ponuditi mu savjet te nakon toga skrojiti ponudu financiranja prema njegovim potrebama. Zaba svakom svom klijentu pristupa individualno, prilagođavajući usluge njegovim potrebama, bilo da se radi o prevladavanju potreba za likvidnošću ili financiranju investicija i trajnih obrtnih sredstava. Za poduzetnike u Zabi postoji mreža poduzetničkih centara koja im je posvećena, bilo da se radi o obrtnicima, malim poduzetnicima ili startupovima.

Koliko je važno imati podršku banke pri pokretanju vlastitog biznisa, na svojoj je koži osjetio i poduzetnik Vinko Čilić, direktor tvrtke NONOS DYO koja se bavi uzgojem riba i školjaka. Za njegovu je tvrtku investiranje neophodno kako bi uopće bio konkurentan na tržištu. Zato se za investiciju nije teško odlučiti, no važno je imati banku koja će te investicije pratiti.

 

 

„U investicijama nam banka može puno pomoći da lakše prebrodimo prve dvije godine dok ne krene povrat investicije“, kaže Čilić koji najveći izazov u poslu vidi u rizičnoj proizvodnji te nesigurnosti cijena zbog uvoza. Ipak, planira povećati proizvodnju i naći sigurno tržište za svoje proizvode.

Slično iskustvo ima i vlasnik tvrtke Moreplovac Marin Novaković. Za njega je od neizmjerne važnosti imati jaku i stabilnu banku kao podršku te povoljne uvjete financiranja.

„Upravo smo uz podršku banke u zadnje tri godine kupili i obnovili brod Polaris“, kaže Novaković koji se bavi nautičkim turizmom. Kupnjom Polarisa, lučkog tegljača izrađenog u Americi još davne 1941. ušao je u novi investicijski pothvat te ga pretvorio u moderan izletnički brod.

Novaković smatra kako hrvatska obala ima puno neiskorištenog potencijala, a njezina bogatstva nautički turizam čine jedan od perspektivnijih vidova turizma. No ipak postoje veliki izazovi.

„U razvoj nautičkog turizma još se treba puno ulagati, poboljšanjem same infrastrukture u postojećim lukama, izgradnjom novih luka i povećanjem broja vezova imali bi veći kapacitet prihvaćanja brodova“, dodao je poduzetnik napominjućikako uspjeh u svakodnevnom poslovanju i kod investiranja bez podrške banke nije lako ostvariv. „Uvijek je odluka o investiciji teška i riskantna, ali uz individualan pristup bankara puno sam se lakše odlučio investirati u putnički brod Polaris“, nadodao je Novaković kojemu osim stalnog podizanja kvalitete smještaja i usluga u predstojećim godinama u planu dodatno opremiti brod Polaris kako bi mogao ponuditi bolju uslugu i u lošim vremenskim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:58