StoryEditorOCM
Promo arhivNAUTIČKI VRH

Vezovi u znaku luksuza

Piše I. Mikuličić
10. siječnja 2019. - 14:10

Nautička ponuda u Hrvatskoj u sljedeću godinu ulazi s novom spektakularnom marinom u Rovinju, sigurno jednom od najljepših i najekskluzivnijih na Jadranu. To će biti prva ACI marina koja će gotovo u potpunosti poslovati u segmentu luksuza. Time se čini i značajan iskorak u standardima nautičkog turizma u Hrvatskoj. Visoka razina usluge i najviša razina kategorizacije samo su neka od obilježja ovog lijepog objekta, čije je uređenje trajalo, ali je i dalo najviše rezultate.

Top usluga

Rovinjska marina bit će najsuvremenija na Jadranu. Obilježavaju je sigurnost, luksuz, najnaprednije tehnologije i vrhunski dizajn. Stoga već i prije otvaranja nova marina, smještena u atraktivnom kvartu Monte Mulini, plijeni poglede i izaziva znatiželju svih posjetitelja Rovinja, i jedva se čeka njezino otvaranje kako bi zasjala u punom sjaju.
Službeno je sve počelo kao rekonstrukcija stare marine Rovinj, ali je opseg učinjenog toliko velik i značajan da je to sada zapravo nova marina. Posljednjih dana ove godine u tijeku je tehnički pregled, nakon čega se očekuje ishodovanje uporabne dozvole i početak rada marine, za kojom je već izražen jako veliki interes nautičara.
Nova marina raspolaže s 1400 četvornih metara komercijalnih prostora, koji će uključivati široki spektar usluga i ugostiteljskih sadržaja; restoran i caffe-lounge bar, trgovinu prehrambenih proizvoda, wellness, dućane poznatih robnih marki, uredske prostore renomiranih zastupnika za prodaju luksuznih jahti, čarter
agencije, trgovinu nautičkom opremom, servisni centar...
Uz luksuzne prostore na kopnu, u morskom dijelu formirana su dva bazena za plovila od kojih će jedan, tijekom ljetnog razdoblja, biti djelomično korišten za charter i tranzitna plovila. S kapacitetom od 192 veza za plovila prosječne dužine 17 metara, na godišnji vez će moći primiti i jahte do 35 metara dužine, a u tranzitu i znatno veća plovila.

Ekološki vrh

Cijeli koncept marine prožet je notom ekskluzivnosti u svakome detalju. Uz najviše standarde poslovanja, u ACI marini Rovinj bit će ponuđena vrhunska usluga koja je do sada nedostajala u nautičkome sektoru.
Iz ACI-ja kažu da su svoju usmjerenost očuvanju okoliša utkali i u ovaj projekt već u fazi projektiranja korištenjem najnaprednijih tehnologija. Tako marina raspolaže zelenim otocima opremljenim podzemnim spremnicima, koji se kod prikupljanja otpada podižu na hidraulički pogon. Izgrađena je i prostorija za prikupljanje opasnog otpada s odgovarajućim posudama smještenim na vodonepropusnoj podlozi, a zaštita podzemnih voda provedena je izgradnjom nepropusne kanalizacijske mreže. Uz separatore za odvajanje ulja i deterdženata, marina raspolaže i dvjema crpkama za pražnjenje tzv. crnih voda s plovila.
Rovinjski kvart Monte Mulini uz arhitektonski iznimno atraktivnu marinu upotpunjuje se i novim ekskluzivnim hotelom "Grand Park" u zaleđu marine. Sve to činit će ekskluzivno područje i inače atraktivnog Rovinja.

Pozitivan skor

U ACI-ju su vrlo zadovoljni rezultatima prošle sezone, jer su im u prvih devet mjeseci poslovni prihodi porasli za 11 posto i iznose 173,7 milijuna kuna. Prihodi od usluga godišnjeg veza porasli su za 8 posto, od mjesečnog veza za 12 posto, a od dnevnog veza za 6 posto. U usluzi zakupa rast iznosi 17 posto, a za 16 posto veći su prihodi od ostalih usluga nautičarima. Najveći porast poslovnih prihoda ostvarile su ACI marine Dubrovnik, Veljko Barbieri (Slano), Split i Korčula. Ukupni rashodi bili su manji za 1 posto. Društvo je ostvarilo pozitivan bruto financijski rezultat od 48,2 milijuna kuna, što je rast od 14,7 milijuna kuna ili 44 posto.

Slijede Korčula, Opatija...

Kako saznajemo iz ACI-ja, nakon velikog zahvata u Rovinju nastavlja se plan rekonstrukcija marina. Prva
na redu je Marina Korčula, za koju je već u tijeku izrada projekta, a za 4,7 milijuna kuna kupljeno je i zemljište sa zgradom pokraj same marine. Predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić napominje da se već počelo raditi i na projektima rekonstrukcije za ACI marinu Opatija u Ičićima i marinu u Puli, a radovi bi mogli početi prije kraja ove godine.

Lanjski radovi

Lani su veća ulaganja, oko 3,1 milijun kuna, realizirana i u ACI marini u Pomeru, gdje je rekonstruiran servisni mul i nabavljena 30 tonska dizalica. U Marini Dubrovnik izgrađen je novi bazen travel lifta, plato suhog veza, te golf vježbalište i novo parkiralište. Prošle sezone je s radom započelo i sidrište u uvali Vozarica i Srednja Draga u blizini Marine Skradin, čime su nautičari dobili dodatne kapacitete za privez plovila do 15 metara.

Digitalno poslovanje

ACI je jedina nautička kompanija u RH koja ima vlastitu mobilnu aplikaciju za buking veza, te registraciju i evidenciju plovila u marini, a dobiveni su i certifikati za tri ISO sustava: upravljanje kvalitetom, zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:20