StoryEditorOCM
Promo arhiv2018 - IZNIMNO USPJEŠNA GODINA

Kliška tvrđava ostvarila 76 posto više posjeta i dobila novi vizualni identitet

Piše PROMO
18. svibnja 2018. - 17:15

„Po svemu sudeći, možemo kazati da će 2018. godina biti iznimno uspješna godina za Klišku tvrđavu i Klis, jer ostvaren je niz sjajnih rezultata i ciljeva za koje smo se zalagali proteklih pet godina. Nedavno je s Vladom Republike Hrvatske potpisan ugovor o ustupanju Kliške tvrđave na korištenje Općini Klis, i tvrđavu smo nakon 500 godina vratili u ruke potomaka onih koji su je izgradili i njome branili ove krajeve. Tu sjajnu vijest prati i značajno povećanje posjećenosti naše tvrđave, koja je upravo dobila  svoj novi  i zaista sjajan vizualni identitet, a nastavljamo raditi i na brojnim projektima za revitalizaciju i obnovu Tvrđave Klis,“ istaknuo je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

Kliška tvrđava u prva četiri mjeseca 2018. godine ostvarila je 76 posto više posjeta u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, koja je isto bila iznimno uspješna godina i tijekom koje je tvrđavu posjetilo ukupno 47.000 posjetitelja. Ta brojka je do svega nekoliko godina unatrag iznosila 8000 posjetitelja godišnje, no odabirom smjera razvoja turizma, koji se u velikoj mjeri temelji na bogatoj povijesnoj i kulturnoj baštini, rezultati su bolji iz godine u godinu. Turizam fokusiran na kulturnu baštinu, aktivni odmor i gastronomiju, smjer je razvoja koji je općina odabrala, a Kliška tvrđava pri tome će i dalje imati ključnu ulogu, na korist svih stanovnika općine.

Povodom 370. obljetnice oslobođenja Klisa od Turaka, ali i brojnih projekata revitalizacije tvrđave i nadolazećih manifestacija, predstavljen je i novi vizualni identitet Tvrđave Klis, čiji autor je Ante Filipović Grčić iz šibenskog studija "2fg". Novi vizualni identitet Tvrđave Klis temelji se na položaju Klisa na strmoj hridi u klancu koji razdvaja Kozjak i Mosor, a koji je i ključ Dalmacije na putu od Jadranske obale do Zagore i obrnuto. U obrazloženju podrijetla naziva Klisa neki etimolozi izvode ga iz grčke riječi kleis, što u prijevodu znači ključ, a sama simbolika klanca i ključa vidljiva je u novom logotipu.

„Svi ovi uspjesi i rezultati ostvareni su u godini u kojoj obilježavamo 370. obljetnicu oslobođenja Klisa i okolnih krajeva od Turaka, pri čemu je naša tvrđava odigrala ključnu ulogu. Ova 2018. godina je i europska godina kulturne baštine, čemu svakako doprinosimo i brojnim projektima i aktivnostima, stoga sa zadovoljstvom mogu reći da su naš rad i zalaganje za Klis, bogatiju turističku ponudu i obnovu i očuvanje našeg kulturnog naslijeđa urodili plodom i u tom smjeru nastavit ćemo se razvijati i dalje“, zaključio je načelnik Vetma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:45