StoryEditorOCM
Promo arhivPreduhitrite sve rizike i mirno uplovite u sezonu

Znate li kako spriječiti potencijalne opasnosti koje prijete vašim brodicama?

Piše PROMO
25. travnja 2018. - 12:40

Ljubav prema plovidbi poseban je stil života kojeg dijele svi nautičari i zanesenjaci plovidbom. Spokoj koji pruža morska pučina te osjećaj potpune slobode čine kombinaciju jedinstvenih doživljaja koje uvijek želite iznova proživjeti. Otkrivanje skrivenih uvala, osamljenih plaža te plovidba kristalno čistim Jadranskim morem neponovljivo je iskustvo te recept za savršen ljetni odmor zbog kojeg sve veći broj stranaca svake godine posjećuje našu obalu.

Upravo su najveći zaljubljenici u more i plovidbu najviše svjesni brojnih potencijalnih opasnosti koje u samo jednom trenutku mogu ugroziti njihovu idilu te savršeno putovanje pretvoriti u neugodno iskustvo. Činjenica je da plovidba ponekad donosi i manje ugodne situacije koje se ne mogu uvijek izbjeći, a najčešće se radi o nepredvidivim vremenskim neprilikama, jakim vjetrovima i neverama, ljudskoj pogrešci, tehničkom kvaru ili pak nedovoljnom nautičkom iskustvu.

Prošlogodišnja upozorenja
Prema podacima Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u 2017. godini se dogodilo 51 nasukavanje, 19 sudara plovila, 18 požara, 12 potonuća brodica, te 10 udara brodica u kopno. Ukupno su poduzete 454 intervencije traganja i spašavanja na moru uslijed raznih pomorskih nesreća i nezgoda. Svi ovi događaji, uz štetu koja nastaje na samim plovilima, potencijalno dovode u opasnost i ljudske živote te zahtijevaju intervenciju stručnog pomorskog i medicinskog osoblja.

Jedan takav nemili događaj prošle godine na svojoj koži doživio je i vlasnik brodice iz Makarske koji je uza sve prethodno obavljene pripreme na svojoj brodici ipak ostao zatečen situacijom koju nije mogao predvidjeti.
„Prošlog sam ljeta prilikom ulaska u marinu nakon prvog sezonskog guštanja i plovidbe doživio jedno veće neugodno iskustvo. Mislio sam da se to meni, s obzirom na dugogodišnje iskustvo, ne može dogoditi. Naime, u jednom sam trenutku slučajno udario drugo plovilo u marini. Igrom slučaja, te godine sam uz kasko ugovorio i dobrovoljno osiguranje od odgovornosti na savjet djelatnika iz prodaje, jer nikad ne znaš što se može dogoditi, a velike gužve u marinama sve su češće. Šokiralo me to što sam u tren oka mogao napraviti i veću štetu, ali brzo sam reagirao i vještim manevrima uspio se odmaknuti. Srećom, dobrovoljno osiguranje od odgovornosti koje sam ugovorio prije sezone pokrilo je troškove na drugom plovila, a troškove na mojem plovilu pokrilo je kasko osiguranje“, opisao je svoje prošlogodišnje iskustvo Stipe (59) iz Makarske.

Koje osiguranje odabrati?
Navedeni statistički podaci, kao i brojna iskustva poput Stipinog, govore u prilog tomu kako osiguranje plovila predstavlja opravdano i pametno ulaganje. Sve brodice i jahte registrirane u Hrvatskoj, motora snage iznad 15 kW, moraju imati obvezno osiguranje, što se odnosi i na vlasnike inozemnih brodica. Nadalje, Croatia osiguranje, kao tržišni lider u osiguranju u Hrvatskoj, uz spomenuto obvezno osigurane nudi i kasko osiguranje te dobrovoljno osiguranje odgovornosti vlasnika ili korisnika brodice/jahte kao dodatno osiguranje uz kasko osiguranje.

Iskoristite priliku i osigurajte se još učinkovitije!
Dok obvezno osiguranje vlasnika ili korisnika brodice i jahte uključuje osiguranje za sve tjelesne ozljede, narušavanja zdravlja ili smrt koje brodica može nanijeti trećim osobama koje nisu na osiguranom plovilu, niti na drugom plovilu, Croatia dobrovoljno osiguranje odgovornosti uključuje štete prema trećima, putnicima, posadi, troškove onečišćenja i troškove vađenja podrtine drugog plovila do definiranog limita po događaju. Croatia osiguranje također omogućava ugovaranje različitih limita unutar kojih se odgovornost osigurava, a ako do 31. kolovoza ugovorite kasko policu Croatia osiguranja ostvarujete dodatnih 10 posto popusta na kasko osiguranje i dobrovoljno osiguranje odgovornosti.

Stoga, svoje osiguranje ugovorite odmah putem internetske stranice www.crosig.hr ili besplatnim pozivom na broj 0800 1884.


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:54