StoryEditorOCM
Promo arhivOBLJETNICA OSLOBOĐENJA KLISA

370. obljetnica oslobođenja Klisa od Turaka pod pokroviteljstvom predsjednice Grabar-Kitarović

Piše PROMO
22. veljače 2018. - 14:38

 „Imajući u vidu da je tvrđava Klis bila jedna od najvećih i najvažnijih obrambenih utvrda na hrvatskom tlu i simbol početka oslobađanja hrvatskih krajeva u tom vremenu, obilježavanje ove obljetnice od iznimne je važnosti“, izjavila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prilikom prihvaćanja pokroviteljstva nad obilježavanjem 370. obljetnice oslobođenja Klisa od Turaka, koji su Klis pod svojom upravom držali punih 110 godina.
U spomen na oslobođenje Klisa i okolnih krajeva od osmanske vlasti davne 1648., Općina Klis nizom će prigodnih aktivnosti obilježit će ovu važnu obljetnicu, koja je i veliki simbol početka oslobađanja hrvatskih krajeva u tom vremenu.
Pod pokroviteljstvom predsjednice Grabar-Kitarović, prva prigodna aktivnost dogodit će se već 23. ožujka, kada će se održati svečana promocija nedavno objavljene knjige „Kandijski rat i oslobođenje Klisa od Turaka godine 1648.“. Autor knjige poznati je povjesničar, akademik i član HAZU prof. Stjepan Krasić, koji je na temelju svih dostupnih povijesnih izvora obradio taj značajni događaj.
Koncem srpnja održat će se i povijesno-scenski spektakl „Uskočki boj za Klis“, točnije 27. i 28. srpnja, a ta manifestacija vratit će sve posjetitelje u slavne dane hrvatske borbe za slobodu i obrane Klisa od tuđinskih osvajača. Tijekom ta dva dana više od 250 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe proći će kroz slavnu klišku tvrđavu, uz domaćinstvo Povijesne postrojbe Kliški uskoci.
Godina 2018. proglašena je i Europskom godinom baštine i identiteta, što će se povezati i u Klisu obilježiti velikim jubilejem, za koji se osim prigodnih manifestacija pripremaju i značajni infrastrukturni zahvati na održavanju i revitalizaciji kliške tvrđave i druge bogate kulturne i povijesne baštine. Kliška tvrđava u posljednjih nekoliko godina bilježi značajan porast broja posjetitelja, a općina Klis sve bolje turističke rezultate, stoga će se više od 17 milijuna kuna povučenih iz različitih vanjskih izvora uložiti u projekte zaštite i obnove kliškog povijesnog i kulturnog naslijeđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:04