StoryEditorOCM
Promo arhivKLIŠANI U BAČKOJ

Načelnik općine Klis Jakov Vetma posjetio potomke Klišana u Bačkoj<br />  

Piše PROMO
17. veljače 2018. - 11:00

1620. godine, dok je Klis još uvijek bio pod osmanlijskom vlašću, fratri su u bolji život poveli 40 kliških obitelji koje su se skrasile u Bačkom Bregu naselju grada Sombora.
Hrvatska udruga koja radi na očuvanju običaja Hrvata u tom dijelu Vojvodine, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Silvije Strahimir Kranjčević“, uputila je poziv načelniku Klisa Jakovu Vetmi da ih posjeti.
- Zaista su nas srdačno dočekali, kako predstavnici vlasti Novog Sada i Sombora, tako i s nevjerojatnim emocijama i predstavnici  Hrvata u ova dva grada. Dogovoren je nastavak suradnje kroz programe u kulturi te očuvanju baštine.
                              
Kliškoga načelnika Klisa u Novom Sadu dočekao je predsjednik Skupštine, gosp. Zdravko Jelušić, a posjetio je i Petrovaradinsku tvrđavu, rodnu kuću bana Josipa Jelačića te crkvu sv. Jurja, gdje je s ravnateljem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada gosp. Zoranom Vapom razgovarao o modelu upravljanja baštinom. U  gradu Somboru primio ga je zamjenik gradonačelnice gosp. Antonio Ratković, a u Bačkom Bregu sudjelovao je na Šokačkom prelu te na svetoj misi u crkvi sv. Mihovila.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:02