Novosti Promo

GRAWE INVEST 4U

Zbog niskih kamata na štednju, ulaganje u fondove i fondovske police sve popularnije

GRAWE INVEST 4U

Hrvatska kao i ostale zemlje EU prolazi razdoblje povijesno niskih kamata na štednju i jeftinog kapitala. Kamate su direktno povezane s vrlo niskim, a u nekim zemljama EU i negativnim prinosima na državne obveznice. Dosadašnji popularni oblici štednje zbog toga gube na popularnosti jer štedišama ne ostvaruju dovoljno visoku očekivanu dobit. Dodatno, država smanjuje i ukida poticaje na određene oblike štednje. Pojedinci, koji žele uložiti i oplemeniti svoj novac nalaze se u situaciji da nemaju gdje ili u što ulagati. Stoga raste interes za financijskim proizvodima koji će proporcionalno, uz određeni rizik ulaganja, omogućiti i ostvarivanje veće dobiti, odnosno prinosa.

Više od 10.000 Hrvata u 2016. počelo ulagati u fondove
Prema podacima objavljenim u medijima, samo u 2016. više od 10 tisuća građana počelo je ulagati u investicijske fondove. Međutim, iako su prinosi u investicijskim fondovima znatno iznad kamata na štednju, ulaganje u dionice i fondove uvijek nosi određeni rizik stoga se teško odlučiti na ulaganje bez dobrog informiranja i proučavanja tržišta kapitala.

Za one znatiželjne koji se žele okušati u ulaganju na svjetsko tržište kapitala, a nemaju znanja, ni iskustva u trgovanju dionicama, odnedavno je na hrvatskom tržištu jedinstven financijski proizvod spoj životnog osiguranja i ulaganja u investicijske fondove. GRAWE INVEST 4U nudi mogućnost ulaganja malih iznosa, već od oko 155 kn mjesečne, i nije potrebno znanje i iskustvo. Ovaj proizvod je idealan za one koji su znatiželjni i žele se okušati na tržištu kapitala jer nudi dobar spoj - mogućnost sudjelovanja na tržištu kapitala malim ulagačima i iskustvo vrhunskih fond menadžera društva za upravljanje investicijskim fondovima Security KAG. 

Pomoć stručnjaka u ostvarenju ciljeva
Sudjelovanje na tržištu kapitala može biti i komplicirano i skupo ako ulagač nema iskustva.  Ulažući u fondove ulaže se u zajedno s drugim investitorima te se na taj način ne izlaže riziku ulaganja u samo jedan vrijednosni papir i može se ulagati u financijske instrumente u koje samostalno malim iznosima ne bi mogli ulagati.

Najveća prednost ove kombinacije osiguranja i ulaganja u fondove je što fond menadžeri aktivno upravljaju sredstvima ugovaratelja, prateći provjerenu strategiju ulaganja u tri faze, čime pomažu uključivanje na globalno tržište kapitala minimalizirajući rizik za ulagača.

Međutim, kako ništa u životu nije u potpunosti sigurno i nitko ne može garantirati kako će nam izgledati budućnost, uvijek je potrebno razmisliti i pročitati sve uvjete prije potpisivanja bilo kojeg ugovora, pa tako i ugovora o osiguranju i ulaganju u fondove.

Prije donošenja odluke o ugovaranju police potrebno je razmisliti jesmo li skloniji štednji i važnija nam je sigurnost i umjeren rast imovine ili smo skloniji preuzeti rizik ulaganja, ali očekujemo mogućnost ostvarenja većih prinosa. Isto tako treba procijeniti koji nam je  vremenski period prihvatljiv za štednju i ulaganje jer se kod fondova pokazalo da se dugoročnim ulaganjem mjesečnim uplatama smanjuje rizik ulaganja i da daje najbolje rezultate.

Naslovnica Promo