Novosti Hrvatska

Usvojena Podgorska deklaracija o hrvatskom jeziku

Usvajanjem takozvane „Podgorske deklaracije“ o položaju i javnoj uporabi hrvatskog jezika u RH i EU, koju je ravnateljica Instituta za hrvatski jezik Dunja Brozović uručila predsjedniku Sabora Luki Bebiću, završen je četverodnevni znanstveni skup u sklopu Dana don Mihovila Pavlinovića od 20. do 22. svibnja.

Donošenje zakonske legislative o jeziku i primjeni standardnog jezika, kakvog imaju sve zemlje Europe, i one koje ne strahuju za izumiranje svoga jezika kao mi u Hrvatskoj, prije ulaska u EU značajno je za nas same i za našu budućnost, naglašeno je. Tim više što je inicijativa da se južnoslavenske države ne prihvate sa svojim jezicima nego zajedničkim makro jezikom bosansko-srpsko-hrvatskim.

Stoga se u Podgorskoj deklaraciji između ostalog kaže kako RH ima puno pravo na zaštitu imena i položaja hrvatskog jezika u EU na onaj način kako ga je definirao Ustav RH u čl. 12, jer su višejezičnost i načelo poštivanja te njegovanje jezične i kulturne raznolikosti kameni temeljci suvremene Europe.

Međutim, službeno pravo na uporabu hrvatskog jezika kao jednog od službenih i radnih jezika EU zahtijeva od svih znanstvenih, stručnih i državnih ustanova, da do trenutka prijema naše zemlje u EU i nakon toga rade sustavno, stvaralački i odgovorno na njegovanju hrvatskog standardnog jezika na svim područjima svakodnevnoga, gospodarskoga stručnoga i društvenoga života. Pozvan je Sabor da najkasnije do kraja ove godine donese Zakon o javnoj uporabi hrvatskog jezika. Tako smo se izborili i za međunarodnu normu za kraticu hrvatskog jezika da bude HRV a ne SCR, što je bila oznaka za srpsko-hrvatski jezik, o čemu je govorila mr. Snježana Zima.

Ana Dragičević

Naslovnica Hrvatska