Novosti Hrvatska

Optužnica protiv zapovjednika JNA zbog ratnog zločina nad 112 hrvatskih vojnika i civila

Protiv bivšeg zapovjednika 51. motorizirane brigade JNA Enesa Tase (64) Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima i civilnim stanovništvom u slavonskom mjestu Dalj 1991. godine.

Tasu, koji je državljanin Srbije i kao takav nedostupan hrvatskom pravosuđu, se tereti da je 1. kolovoza 1991. godine kao zapovjednik 51. motorizirane brigade JNA zapovjedio svojim postrojbama te podređenim pripadnicima TO Dalja i Borova kao i pridruženim dobrovoljcima, napad na mjesto Dalj uz izričitu zapovijed da ne smije biti zarobljenih pripadnika MUP-a RH i Zbora narodne garde.

Tom prigodom u napadima na zgradu policije u Dalju, na kojoj je bila izvješena bijela zastava, ubijena su dva policajca, a još su trojica ubijena nakon što su se predali, a naknadno su vojnici pod Tasinim zapovjedništvom mučili i ubili još jednog hrvatskog policajca te petoricu pripadnika ZNG-a.

Osim zbog ratnog zločina nad vojnicima Taso je okrivljen i za smrt 90 civila nesrpske nacionalnosti, koji su od 1. kolovoza do prosinca 1991. godine nakon okupacije Dalja, Erduta i Aljmaša zlostavljani i ubijeni, kao i za smrt 11 pripadnika Hrvatske vojske zarobljenih u Vukovaru, koje su vojnici pod Tasinim zapovjedništvom mučili i ubili, a potom su njihova tijela spalili ili zakopali u masovnim grobnicama u Ćelijama, na farmi Lovas i na katoličkom groblju u Dalju ili su ih bacili u Dunav.

U optužnici se navodi i da je Taso bio svjestan da pripadnici njemu podređenih postrojbi neovlašteno zatvaraju, zlostavljaju, siluju i ubijaju zarobljene pripadnike MUP-a RH i ZNG te civilne stanovnike, ali nije ništa poduzeo da bi spriječio navedena protupravna postupanja i kaznio počinitelje. S obzirom da je nedostupan hrvatskom pravosuđu za njim je raspisana tjeralica.

N. Patković

Naslovnica Hrvatska