Novosti Hrvatska

Srušen spomen-križ žrtvama zločina u Varivodama

Tijekom noći od četvrtka na petak nepoznati počinitelji polomili su križ uz spomen ploču s imenima devet mučki ubijenih srpskih civila, žrtava rata, 28.kolovoza 1995.g.

O tom je događaju načelnika općine Slobodana Rončevića izvijestila jedna mještanka Varivoda,na lice mjesta je izašao komunalni redar Borislav Šarić te pozvao policiju. Kako smao saznali,u tijeku je kriminalistička obrada.

Inače,neslužbeno se govori kako je najnoviji vandalski čin posljedica najnovijih tenzija potenciranih prosvjedima Janjevaca u Kistanjama zbog loših životnih uvjeta ali i najave o preimenovanju nekih kistanjskih ulica,među kojima Hrvatskih branitelja, Franje Tuđmana i Ante Starčevića.

Spomen obilježje je 2004.g. postavilo Srpsko nacionalno vijeće na ulazu u Varivode,nedaleko Kistanja, mjesto jednog od najstrašnijih zločina počinjenih s hrvatske strane nakon Oluje.

Sve su žrtve izrešetane mecima, uglavnom na kućnom pragu,a bile su u dobi od 60 do 85 godina. Ubijeni su Jovan Berić, Marko Berić,Milka Berić,Radivoj Berić,Marija Berić,Dušan Dukić,Jovo Berić,Špiro Berić i Mirko Pokrajac.

Pupovac u Varivodama

O ozbiljnosti nastale situacije nakon spozanje o devastaciji spomen obilježja,govori činjenica da je jutros oko 10 sati na mjesto događaja hitno upućen Ilija Krneta, savjetnik ministra MUP-a RH za sigurnost na područjima tzv. posebne državne skrbi.

Ujedno doznajemo da se oko 14 sati u Varivode očekuje dolazak Milorada Pupovca, saborskog zastupnika, predsjednika SNV-a i dopredsjednika SDSS-a.

D.Blažević
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last