Novosti Hrvatska

Meri Kraljević i Tihana Alfirević iz udruge ‘Lokalna Hrvatska’ osmislile su projekt internetskog decentraliziranja lijepe naše

WEBINSTVENA Jednim klikom ujedinile smo Hrvatsku

Meri Kraljević i Tihana Alfirević iz udruge ‘Lokalna Hrvatska’ osmislile su projekt internetskog decentraliziranja lijepe naše

Naravno da je sve isplativije u gradu od milijun stanovnika nego u selu od 200 ljudi, ali hrvatski je mozaik satkan od stotina malih raznolikih sredina. Rješenja su u poticanju, a ne ukidanju “lokalne Hrvatske”, u brandiranju i prezentaciji malih mjesta s

Željele smo da se samo na klik, dobiju kratke informacije o svim općinama, gradovima, županijama, poveznice na njihove stranice, fotografije čelnika i vizije razvoja. Na stranicama smo postavili i prvi pravi hrvatski reality news servis: na jednom mjestu možete vidjeti događaje iz Brdovca, Cerne, Lumbarde, Šolte... To je pravi život Hrvatske, a ne šetnje celebrityja pred umjetnim TV studijima metropole

Ima li Hrvatska previše planina, rijeka, potoka, uvala, otoka ... i treba li većem dijelu njih ukinuti status jer nemamo ideja kako ih održavati? Treba li sva skijališta, bazene i turističke rute prebaciti ispred zgrade Vlade radi ekonomičnosti održavanja? Naravno da je sve isplativije u gradu od milijun stanovnika nego u selu od 200 ljudi, ali hrvatski je mozaik satkan od stotina malih raznolikih sredina. Rješenja su u poticanju, a ne ukidanju “lokalne Hrvatske”.

Rješenja su u brandiranju i prezentaciji malih mjesta svakom žitelju Hrvatske, buđenju lokalpatriotizma svake zajednice, rješenje je u novom životu stare krilatice “Upoznaj domovinu da bi je više volio”.

Ističu to Meri Kraljević i Tihana Alfirević, predsjednica i dopredsjednica Udruge “Lokalna Hrvatska”, objašnjavajući ideju vodilju istoimenog projekta, koji je zapravo web katalog cijele Hrvatske. Na adresi Lokalnahrvatska.hr i Lokalnahrvatska.com objedinjene su osnovne informacije decentralizirane Hrvatske, kroz pregled kratkih podataka o hrvatskim gradovima i općinama i vizijama njihovih čelnika, lani izabranih u direktnim lokalnim izborima, a cilj je ukupno ubuhvatiti 550 jedinica lokalne samuprave.

Osim na webu, Kraljević i Alfirević, inače zaposlenice agencije Artur Erceg, vijesti redovno objavljuju na Twitteru (twitter.com/lokalnahrvatska), a nedavno su pokrenule i Facebook Fan Page.

‘Statistička’ država

- Projekt smo započele u lipnju prošle godine, čim su završili lokalni izbori. Shvatile smo da su, primjerice, Dalj i Milna, Đurđevac i Opuzen, Buje i Pleternica, nažalost, samo statistički u istoj državi, a da premalo znamo jedni o drugima. Željele smo da bez puno traženja na jednom mjestu, na klik, dobijete kratke informacije o svim općinama, gradovima, županijama, poveznice na njihove stranice, fotografije čelnika i vizije razvoja. Na stranicama smo postavili i prvi pravi hrvatski reality news servis.

Ukomponirali smo RSS servise lokalnih web stranica i sada na jednom mjestu možete vidjeti događaje iz Brdovca, Cerne, Lumbarde, Šolte, onoliko koliko ih ta mjesta ažuriraju, bez uredničkih intervencija i to netom po događaju, odnosno po objavi na njihovim stranicama. To je pravi život Hrvatske, a ne šetnje celebrityja pred umjetnim TV studijima metropole - objašnjava Kraljević.

Alfirević dodaje kako je sve poteklo iz njihove matične tvrtke, gdje su isprogramirali jedinstveni internetski portal, a zatim su uzele automobil i krenule na put. Strateški su, dodaje, počele od najmanjih općina u Dalmaciji, a kada krenu na put znaju “obaviti” sedam općina u istom danu, odnosno 21 tjedno. Krenu, kaže Alfirević, u utorak, obiteljima se vraćaju u petak, pa u utorak opet na put...

- Kada smo se počele udaljavati od Splita, pokazao se problem financiranja puta i noćenja, stoga smo za naselja postavili simboličnu kotizaciju, ali je projekt odmah prepoznala i podržala Udruga malih obiteljskih hotela, na čelu sa Šimom Klarićem. Bez gostoljubivosti njihovih članica bi teško obišli Karlovačku, Ličku, Vukovarsko-srijemsku, Krapinsko-zagorsku, Osječko-baranjsku županiju, više od 190 općina i gradova. Obišle smo više nego Bandić u kampanji, s tim da je on imao organizacijsku mašineriju, sredstva i nisu ga primali samo u radno vrijeme - dodaje Kraljević.

Najviše ih je oduševila, kažu nam, Vukovarsko-srijemska županija u kojoj ljudi organizacijski idu prema Europi, a mine su im ispred kuća. Hvale i Krk koji ima ima izvrsnu otočnu organizaciju i svi su jedinstveni, a dojmljiv im je bio i donačelnik Gračaca koji stalno razmišlja o projektima za EU fondove.

Čeka nas Istra

- Sjedili smo sa Szabom u Vukovaru, Županovićem u Šibeniku, Pjerino Bebić je na Hvaru odmah dohvatio telefon i zvao druge gradonačelnike da se pridruže, solinski gradonačelnik Boban pred HTV kamerama istaknuo korist ove inicijative, krapinsko-zagorski župan Hajdaš nam se čak pridružio nu obilasku terena i dao potporu Županije - ističe Alfirević.

Obilazak Hrvatske, iako im je ponekad naporan, za njih je ipak više od posla.

- Dok nismo obišle Batinu “gdje Dunav ljubi nebo“, prirodu oko Saborskog, Konjščine, granicu kod Gunje poznavale smo samo turističke razglednice Dalmacije. Ovako smo dobile životnu priliku shvatiti kolika je zapravo naša domovina, i koliko je potrebno isticati sve krajeve Hrvatske. Vjerujemo da će informacije s naših stranica pokrenuti i druge da krenu na put unutar Lijepe naše - zadovoljna je Alfirević.

Uz pomoć spomenute Udruge malih obiteljskih hotela nastavljaju put - čekaju ih još Istra, Dubrovačka županija, Sisak, Slavonski Brod, Koprivnica..., a u poslu im se pridružu i Željka Erceg-Sambol. Alfirević ističe kako ih pojedine jedinice lokalne uprave već same zovu da ih uvrste u projekt, jer očito prepoznaju značaj projekta i žele ubrzati svoje predstavljanje.

- Uspijemo li završiti ovaj projekt, što najviše ovisi o financijskim mogućnostima, slijedi prevođenje na engleski jezik, jer u Europu želimo ući kao decentralizirana zemlja stotina različitih i prekrasnih sredina - zaključuje Kraljević.

Dopisi Predsjedniku i premijerki

Nadamo se da će ovaj projekt prepoznati i predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor jer ovo od koristi za cijelu Hrvatsku. Poslale smo dopise ministru lokalnog razvoja Božidaru Pankretiću, ministru uprave Davorinu Mlakaru i ministru turizma Damiru Bajsu.

Ovo je Hrvatska na dlanu, projekt koji prezentira raznolikost i bogatstvo Hrvatske, potiče decentralizaciju i lokalni razvoj, unutrašnju pokretljivost i turističku promociju, pokazuje rad lokalne uprave i samouprave - ističu Kraljević i Alfirević.

 

Naslovnica Hrvatska