Novosti Hrvatska

‘sLOBODNA’ S PUTNICIMA ‘ZATOČENIMA’ NA ScHIPHOLU, JEDNOJ od najvećih europskih zračnih luka

VRIJEME OTKAZANIH LETOVA Izbacili su nas iz aviona i neće nam vratiti novac

‘sLOBODNA’ S PUTNICIMA ‘ZATOČENIMA’ NA ScHIPHOLU, JEDNOJ od najvećih europskih zračnih luka

Djeca, starci i invalidi spavali na podu aerodromske zgrade. Britanka Samantha Hill iz Birminghama povjerila nam se kako su ona i dečko Daniel zbog posvemašnjeg kaosa odustali od povratka vlakom ili brodom

Djeca, starci i invalidi spavali na podu aerodromske zgrade. Britanka Samantha Hill iz Birminghama povjerila nam se kako su ona i dečko Daniel zbog posvemašnjeg kaosa odustali od povratka vlakom ili brodom

Otkazano – tu smo riječ na jednom od najvećih europskih aerodroma, amsterdamskom Schipholu, čuli nebrojeno puta tijekom naše noćne ophodnje s petka na subotu. Stotine ljudi su spavale po klupama, u kafićima, na restoranskim stolovima, a djecu su roditelji uspavljivali na aerodromskim pultovima.

Neki od njih su napravili prostirke za spavanje od obližnjih jastuka iz restorana – Nizozemci im to nisu zamjerili, znaju u kakvim problemima su se našli njihovi gosti. Među putnicima je bilo i djece od godinu dana, do starijih i invalidnih osoba koje je islandski vulkanski pepeo zarobio daleko od kuća i kojima se nepredviđeni višesatni boravak na Schipholu počeo pretvarati u noćnu moru.

Ironija sudbine

Dok je većina putnika očajnički opsjedala šaltere tražeći informaciju, maturantima iz Španjolske i studentima iz Irske nije teško pao još koji dan bez škole i fakulteta, pa makar to bili i slobodni sati provedeni na aerodromu. Što se više bližila noć, to je opadao i pritisak na šalterske radnike koji su samo ponavljali istu rečenicu: - Ne možemo vam pomoći.

- Najviše mi nedostaje moj krevet i WC - tako nam je svoju aerodromsku jadikovku počela Samantha Hill iz Birminghama u Velikoj Britaniji koja je, kada je shvatila da će joj aerodrom biti dom sljedećih nekoliko dana, rasprostrla deku i legla. Bila je, kaže, i u Dubrovniku, Splitu...

Počela je iznositi svoje pozitivne impresije o našoj zemlji, ali nas je ipak više zanimalo što misli o vulkanskom incidentu koji je poremetio zračni promet u Europi zbog čega su aviokompanije bile prisiljene iskrcati putnike iz aviona.

- Ironija u svemu ovome je što sam ja profesorica zemljopisa i zanima me vulkanologija, predajem djeci o tome. O fenomenu koji se sada događa znam jako puno, samo nikad nisam mislila, ni u najluđim snovima, da će i mene osobno pogoditi – čudi se Samantha, ali ipak s malim zadovoljstvom na licu što je na vlastitoj koži osjetila posljedice neobične prirodne pojave. Prošla je ponoć, počele su tući prve minute subote, pa smo Samanthu pitali za prognoze.

- Nitko ništa ne zna, odgovorila je kratko, napomenuvši da fenomen vulkanske prašine nije nimalo bezazlen.

- Iako su sada svi živčani, vlasti su dobro odlučile, taj pepeo zaista zna biti opasan za avione – kaže Samantha, koja je dečka Daniela poslala i u nabavu namirnica jer bi aerodrom mogao ostati zatvoren nekoliko dana, a oni stacionirani u njemu.

- Kupili smo deke, hranu... nema druge nego čekati – kazuje nam vesela Britanka zbijajući istovremeno šale, za razliku od dečka Daniela kojega je zbog cijele situacije trebalo smirivati. No i dalje se držao pognuto i nije bio previše voljan odgovarati na naša pitanja.

- Eto, pa sada mi reci da žene nisu jači spol. Ona u ovoj krizi mora misliti kako da se vrati doma i još treba dečka smirivati - zadovoljno je poentirala naša fotografkinja Martina Pižeta, koja je upitala zabrinute Britance zašto se kući ne upute vlakom ili brodom.

Dom na kraju svijeta

- Mislili smo na to, ali svi su iz zračnih luka krenuli prema željeznici i brodovima, tamo vlada kaos, tako da smo se odlučili za čekanje. Novac nam neće vratiti jer tvrde da oni nisu krivi zbog vulkana, tako da smo i značajno financijski oštećeni – kaže Samantha, dok je Daniel samo nervozno vrtio glavom. Pozdravili smo ih i krenuli dalje u noćni obilazak velike zračne luke.

- Ne znamo kamo ćemo, ni komu se obratiti. Trebale smo krenuti u London, ali letovi su otkazani, sada bih najradije kući. Avikompanija KLM nas je iznevjerila, obećali su se pobrinuti za nas, ali nitko i ne pita kako smo, a mi smo jako, jako loše. Izbacili su nas iz aviona i samo su rekli da će se za nas pobrinuti lokalne vlasti. Ne znamo što da radimo, moj dom je na drugom kraju svijeta – kaže nam mlada Kineskinja iz Schanghaia Wang Yunjun, a u kritici su joj se pridružile i njezine suputnice, također Kineskinje, Bixia Lin i Tu Xiaoman.

- Toliko prtljage, stvari... Trebao je ovo biti naš odmor, a na kraju je ispalo da će nam aerodrom biti jedina turistička destinacija. Jako smo umorne i tužne – kažu djevojke ne znajući koliko će vremena provesti u “zatočeništvu”.

Gdje je taj oblak?

Naišli smo i na umorne turiste Edgara Ilviasa Galveza i Ricarda Gomeza iz Hondurasa koji su u zračnoj luci, sjedeći i spavajući na svojim velikim kovčezima, proveli 22 sata.

- Imate li vi neke informacije? Kada se otvara luka? Što je s tim vulkanskim oblakom? – i prije negoli smo se predstavili umorni dvojac nas je rešetao pitanjima. Poželjeli smo im sreću i krenuli dalje...

 

Umorili se od prigovaranja...

Iako su na amsterdamskom Schipholu stotine putnika provele noć, zračna luka je, odnosno njezin drugi kat, ipak bila sablasno tiha. Jedna putnica nam objašnjava da su se više umorili od prigovaranja i traženja novih letova, svi su se odmaknuli od šaltera i čekaju kada će pasti vulkanska prašina.

 

Naslovnica Hrvatska