Novosti Hrvatska

Vulkanski oblak nad sjeverom Hrvatske obustavio zračni promet, erupcije na Islandu još mjesecima!

Dio oblaka s vulkanskom prašinom iz sjeverne, sjeverozapadne i srednje Europe jutros oko osam sati stigao je do sjevera Hrvatske. Prema posljednjim podacima iz Državnog hidrometeorološkog zavoda , prenosi HRT , oblaci će nastaviti put juga te će do 14 sati vjerojatno stići do sjevera Dalmacije.

Noćas je u dva sata zatvoren zračni promet nad sjevernom Hrvatskom, odnosno zatvorena je Zračna luka u Zagrebu. Tijekom jutra donijet će se odluka hoće li se zatvoriti i zračni prostor iznad Zadra i Pule.

Oblaci vulkanske prašine su raspršeni i oku nevidljivi, a nalaze se iznad središnje Hrvatske, zapadne Slavonije, Gorskog kotara te Istre. Očekuje se da će tijekom dana oblaci nastaviti put prema istoku i jugu Europe te će u večernjim satima vjerojatno pokriti veći dio Hrvatske uz iznimku južnih krajeva (Makarska, otok Brač).

Prema nekim procjenama, vulkan će avioprijevoznike koštati najmanje 200 milijuna dolara dnevno.

Oblak pepela nalazi se na visini između 6000 i 9000 metara i nije vidljiv sa Zemlje. Manje količine pepela pale su na sjever Škotske i Norvešku, no dužnosnici su rekli da ne predstavljaju opasnost po zdravlje.

Erupcije još mjesecima

Pepeo islandskog vulkana vjetrovi će raznositi Europom još najmanje četiri do pet dana, a erupcija bi mogla potrajati mjesecima premda se u subotu nešto smirila, kazali su u subotu islandski znanstvenici. Ipak, Bergthora Thorbjarnardottir, geofizičarka pri Meterološkom institutu, smatra da to nužno ne znači da se vulkan smiruje.

“Erupcija bi tako mogla trajati dugo”, kazala je. “Svaki vulkan je drukčiji, a s ovime nemamo mnogo iskustva. Prošlo je 200 godina od prošle erupcije”, dodala je ističući da se svi vulkani ponašaju drukčije, a prošla erupcija vulkana na Islandu trajala je, s prekidima, više od godinu dana.

Zračni promet nad sjevernom i središnjom Europom i dalje je paraliziran, a nekoliko zemalja produljilo je zabranu letenja. Otkazane su gotovo tri četvrtine letova. Zračne luke u Parizu i sjevernoj Francuskoj zatvorene će biti do osam sati ujutro u ponedjeljak, a tijekom poslijepodneva zatvorit će se i zračne luke na jugu zemlje.

Njemačka Lufthansa otkazala je sve letove do osam sati navečer. Od 16 sati zatvoren je i zračni promet Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Z.D.

 

Naslovnica Hrvatska