Novosti Hrvatska

PREDSJEDNIK IVO JOSIPOVIĆ ODGOVARA IZ MAĐARSKE NA ŽESTOKE REAKCIJE VRHUŠKE hdz-a

POGREŠNA META Nije jedan narod krivac za krvavi rat

PREDSJEDNIK IVO JOSIPOVIĆ ODGOVARA IZ MAĐARSKE NA ŽESTOKE REAKCIJE VRHUŠKE hdz-a

Dolazi vrijeme  kada će politički predstavnici svih naroda priznati pogreške iz prošlosti, a one nisu bile pogreške samo jednoga naroda i jedne države

Dolazi vrijeme  kada će politički predstavnici svih naroda priznati pogreške iz prošlosti, a one nisu bile pogreške samo jednoga naroda i jedne države

Isprika predsjednika Josipovića u Sarajevu protuustavan je čin. Predsjednik Republike, prema Ustavu, o takvom se potezu trebao konzultirati s hrvatskom Vladom - ustvrdio je potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang. Osim kršenja Ustava, u HDZ-u Josipoviću pripisuju i krimen - laganja.

- Njegov savjetnik tvrdi da je o isprici obavijestio premijerku. To je laž. Niti predsjednica Vlade, niti itko od njezinih savjetnika nije znao za Josipovićeve namjere - tvrdi Hebrang.

Ovako žestoka reakcija iz redova HDZ-a na račun Josipovićeve isprike za pogrešnu hrvatsku politiku prema Bosni i Hercegovini i pokušaj podjele te zemlje tijekom devedesetih u javnosti je otvorila rasprave o tome je li hrvatski predsjednik imao stvarne ovlasti i legitimitet povući ovakav potez. SDP-ov pravni stručnjak Josip Leko tvrdi da je Josipović legitimitet dobio na izborima, te da su predsjednikove riječi u Sarajevu bile državnički čin.

Greška u koracima

- Ne vidim u čemu je prekršen Ustav - ističe Leko, koji Josipoviću odaje priznanje što je otvoreno kazao da ovakva BiH jednostavno ne funkcionira, te da treba učiniti sve da sva tri naroda postanu jednakopravna i ravnopravna. Već dugo se u BiH nisu čule tako čvrste poruke - smatra Leko.

Politolog Višeslav Raos iz Centra za politološka istraživanja ističe da je i u svijetu uobičajeno da šefovi država učine ovakve snažne simbolične geste, ali upozorava da je Josipović u ovom slučaju ipak napravio grešku u koracima.

- Za tako veliki potez predsjednik Josipović trebao je suglasnost Vlade. Ovako je ispalo da je jedan dan dao izjavu, a sutradan sam sebe morao demantirati - smatra Raos.

Da se posjet BiH sveo samo na ispriku u Ahmićima, pod hipotezom da su u zločinu nad bošnjačkim stanovništvom sudjelovali i ljudi iz sastava Hrvatske vojske, Josipović se, kaže Raos, ne bi suočio s ovakvim problemima. On je vrhovni zapovjednik i za takav čin se nije trebao ni s kim posebno konzultirati.

- Sada su ponovno otvorene stare rane i bojim se da će izostati i u Bosni i Hercegovini, pa i u Hrvatskoj, pravi učinak ovog Josipovićeva poteza. Tijekom devedesetih bilo je puno planova o podjeli BiH, neke je poticala i međunarodna zajednica. Pohvalno je da predsjednik Josipović pokušava neke stvari u odnosima sa BiH i Srbijom zacijeliti, no tek treba vidjeti hoće li njegova sarajevska gesta imati pozitivan učinak - zaključuje Raos.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ponovio je u petak u Pečuhu da je u Sarajevu izrazio žaljenje, a ne ispriku zbog hrvatske politike u ratnoj BiH.

- Ja sam izrazio žaljenje i ne znam zašto moju izjavu komentiraju oni koji je nisu ni pročitali ni čuli. Izrazio sam žaljenje zbog pogrešne politike koja je pridonijela stradanjima u BiH i stradanjima hrvatskog naroda u BiH, a da je ta politika išta vrijedila, broj Hrvata u BiH ne bi bio gotovo prepolovljen u odnosu na predratno vrijeme.

To je jedna pogrešna politika koja ne podrazumijeva mnoge stvari koje sam jučer čuo kako mi imputiraju političari nespremni za reforme. No, to će se promijeniti.

Loše politike

Hrvatska politika u BiH mora biti politika poštovanja suverenosti BiH, ali i jednakopravnosti hrvatskog naroda koja danas nije takva. Zamoljen da prokomentira i službeni stav HDZ-a o svom sarajevskom govoru, pri čemu su ga prozvali što je u njegovu govoru izostala jasna osuda Miloševićeve agresije, kazao je:

- Ja sam siguran da dolazi vrijeme kada će izabrani politički predstavnici svih naroda priznati pogreške koje su bile, a one nisu bile samo pogreške jednoga naroda i jedne države već konglomerat loših politika koje su zemlje s područja bivše Jugoslavije uvele u krvavi rat. Ja sam protekla dva dana dao svoj doprinos i opet ću ga dati i, što mi je najdraže, dobio sam podršku vjerskih zajednica i političkih stranaka, a hodajući Mostarom dobio sam i podršku građana, koji su izgleda prije političara prepoznali potrebu da se okrene nova stranica i da se priznaju i neke pogreške - zaključio je Josipović.

Ustav: Sukreator vanjske politike

Hrvatski Ustav izrijekom propisuje da je Vlada ta koja “vodi vanjsku politiku”. Prema članku 98. Ustava, predsjednik i Vlada “surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike”, čime je šef države stavljen u poziciju tzv. sukreatora vanjske politike koji - zajedno s Banskim dvorima - formira i provodi hrvatsku politiku prema drugim državama.

SAD: Pozitivan korak

Američki State Department pozdravio je odavanje počasti žrtvama hrvatsko-muslimanskog sukoba u BiH 1993. u Križančevom selu i Ahmićima, od strane hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i njegov govor u parlamentu BiH kao “pozitivne korake”, koji pridonose daljnjem unaprijeđenju odnosa među zemljama regije. “To su pozitivni koraci”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley, na traženje da komentira Josipovićeve poteze.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last