Novosti Hrvatska

Josipović se poklonio žrtvama Ahmića i Križančeva sela

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović odao je u Ahmićima i Križančevom selu počast poginulima u ratu. Na mjestu stradanja Bošnjaka i Hrvata bili su i kardinal Vinko Puljić i poglavar Islamske zajednice Mustafa Cerić.

Mulija Ahmić, jedna je od žiteljki Ahmića koje su preživjele zločin koji se dogodio u ovom selu u proteklom ratu. U napadu HVO-a 16. travnja 1993. godine ubijeno je 116 civila.

Mulija se kroz suze prisjeća ovog događaja, no današnji posjet hrvatskog predsjednika Ive Josipovića vidi kao na pozitivan znak: "Pa znate, to je jako dobro. Čak smo dirnuti time."

Nakon posjete Ahmićima, predsjednik Josipović je posjetio i hrvatsko Križančevo selo u kojem su pripadnici Armije BiH ubili 34 pripadnika HVO-a.

Stanovnik ovog sela Josip Alilović u ratu je izgubio dva brata. Međutim, spreman je na oprost i suživot s Bošnjacima u ovom kraju. Posjet predsjednika Josipovića smatra gestom pomirenja u Srednjoj Bosni: "Prošlost ne smijemo zaboraviti, ali moramo živjeti, raditi i napredovati."

Uz predsjednika Josipovića, spomen mjesta u Ahmićima i Križančevom selu danas su posjetili i poglavar Katoličke crkve u BiH nadbiskup Vinko Puljić te Mustafa efendija Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Ivo Josipović je komentirao: "Veliko mi je ohrabrenje da su danas ovdje s nama bili vjerski vođe, da su ovdje bili istaknuti političari oba naroda. Bez obzira na stranačku pripadnost, svi smo se ovdje ujedinili u jednoj ljudskoj želji da se oda počast žrtvama, da se sjetimo žrtava i da kažemo nikada više."

Nadbiskup Puljić je zahvalan predsjedniku Josipoviću što je današnjom gestom izrazio poštovanje prema nevinim žrtvama proteklog rata: "Ovom gestom treba izraziti poštovanje prema svim pokojnima, prema svim žrtvama. Posebno prema nevinim žrtvama."

I reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić je pozdravio Josipovićev posjet: "Na poticaj predsjednika Republike Hrvatske gospodina Josipovića okupili smo se na mjestu koje je bolno za bošnjački narod, a ovdje smo u Križančevom selu da također odamo počast žrtvama i da na ovaj način zatvorimo jednu ružnu stranicu u našim odnosima."

Vlado Alilović, načelnik Općine Vitez, smatra da je službeni posjet hrvatskog predsjednika Ive Josipovića od velikog značaja za Vitez i Bosnu i Hercegovinu: "Gospodin Josipović je za mjesec dana obavio više razgovora s predstavnicima svih naroda ili recimo konkretno svih stranaka, nego što je gospodin Mesić obavio za deset godina, iako praktično nije izabran od strane birača iz Bosne i Hercegovine."

Alilović također smatra da je posjet predsjednika Josipovića veliki korak za konačno pomirenje u Bosni i Hercegovini.


deutsche welle

FOTO: DANIJEL SOLDO / CROPIX

 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last