Novosti Hrvatska

‘VISOKO PODIGNIMO ZASTAVu’ PROMOCIJA ZAPISA PRVOG PREDSJEDNIKA SABORA

PROMOCIJA KNJIGE Žarko Domljan: Tuđman mi je rekao "Čuvajte se Šeksa"

‘VISOKO PODIGNIMO ZASTAVu’ PROMOCIJA ZAPISA PRVOG PREDSJEDNIKA SABORA

Domljan ističe kako mu se Tuđman u srpnju 1990. godine pohvalio da je hrvatska država stvorena bez kapi prolivene krvi

Domljan ističe kako mu se Tuđman u srpnju 1990. godine pohvalio da je hrvatska država stvorena bez kapi prolivene krvi

Žarko Domljan, prvi HDZ-ov predsjednik Sabora u vrijeme osamostaljenja Hrvatske i neposredno nakon njega, danas u Zagrebu predstavlja svoje političke zapise “Visoko podignimo zastavu”, u izdanju zagrebačkog “Profila”.

Zahvaljujući Domljanovu izdavaču, “Slobodnoj Dalmaciji”, poznat je sadržaj knjige u kojoj prvi predsjednik Sabora opisuje političku povijest zemlje od početka 1990. do sredine 1993. i svoju ulogu u tome. Takav vremenski obuhvat ima za posljedicu da Domljan, primjerice, ni na jednome mjestu ne spominje sadašnju premijerku Jadranku Kosor, dok je donedavni najmoćniji čovjek u državi Ivo Sanader naveden na svega dva mjesta, krajnje uzgredno.

Franji najviše prostora

Najviše prostora, očekivano, posvetio je Franji Tuđmanu, s kojim je vodio jedan od zanimljivijih dijaloga prenesenih u knjizi. U srpnju 1990. Tuđman je Domljanu kazao kako nema primjera u svijetu da je jedna država stvorena bez kapi krvi kao što je, prema Tuđmanu, Hrvatskoj pošlo za rukom. Na to mu je Domljan prenio svoju bojazan kako će do rata ipak doći, nastavivši:

- Predsjedniče, kad bi hrvatski narod za svoju slobodu morao žrtvovati pet tisuća života, smatrao bih da to nije previše i da smo dobro prošli. Pa i deset tisuća žrtava za slobodu naroda i za državu možda nije previše, ali sve što bi bilo više od toga za mene bi bila narodna tragedija. Domljan piše kako je i nakon tog razgovora Tuđman njega i druge iz državnoga vrha još mjesecima uvjeravao kako neće biti rata, nego samo čarki i incidenata.

 - Tuđman mi je rekao: “Budite oprezni sa Šeksom, on je povezan s nekim službama. Nemojte ga puštati samog, možda ne bi trebao voditi Sabor” - piše Domljan.

Podebljavanje Hrvatske

Pišući o nabavi oružja za Domovinski rat, o čemu DORH još uvijek vodi istragu, bivši predsjednik Sabora piše da je Tuđman početkom ožujka 1991. na jednom sastanku odlučio da oružje više ne nabavlja MORH, nego trojka Hrvoje Šarinić, Gojko Šušak i Franjo Gregurić.

Što je, nastavlja, tadašnjeg ministra obrane Martina Špegelja zaprepastilo i povrijedilo jer se nijedan od njih nije razumio u pitanja naoružanja. Špegelj je u svojoj knjizi napisao da mu je Gregurić kazao da “u tome društvu neće igrati”, što citira i Domljan.

Kad je u pitanju hrvatska politika u Bosni i Hercegovini, Domljan potvrđuje već ranije objavljena svjedočenja domaćih političara da je Franjo Tuđman na sastancima političkog vrha branio tezu da je BiH Jugoslavija u malom i kako nema budućnosti, jer će se raspasti kao što se raspala i Jugoslavija.

Pišući o Tuđmanovu odnosu prema BiH, navodi i svjedočenja Petra Kriste da mu se Šušak hvalio kako je donesena odluka da se zapadna Hercegovina pripoji Hrvatskoj, kao i izjavu Kire Gligorova da mu je Tuđman rekao kako nema drugog rješenja doli podjele BiH. Domljan je zapisao i ovo:

- Žarko, vidite, moramo ovdje Hrvatsku zbog strateških razloga podebljati, govorio mi je Tuđman pred velikom štapskom kartom pokazujući na uski pojas Dalmacije prema Dubrovniku.

O Šeksu

- Tuđman mi je rekao: ‘Budite oprezni sa Šeksom, on je povezan s nekim službama. Nemojte ga puštati samog, možda ne bi trebao voditi Sabor’.

O Mesiću

- Kad je Tuđman tražio od Mesića da ode u Beograd i preuzme Predsjedništvo SFRJ, Mesić se usprotivio i uzrujao: ‘Ti, Franjo, hoćeš da me ubiju, ti hoćeš da me ubiju’.

O Šariniću

- Vrstan činovnik i sjajan organizator, ali se teško nosio sa zahtjevnim položajem premijera.

O Greguriću

- Jednom mi je, dok smo sjedili u stražnjim klupama Sabora, pokazujući na Šuška, izgovorio takve stvari da sam se od užasa smrznuo pa sam ga zamolio da prekine i zašuti…

O Šušku

- Nikad mi nije bilo jasno kako je bilo moguće da najneobrazovaniji od svih ministara stekne takav utjecaj i moć u stranci da je pred njim i sam Tuđman morao ustuknuti.

- Iz Sabora je prilikom preseljenja svog ureda u MORH neovlašteno odnio stilski namještaj.

- U proljeće 1991. Šušak je donio iz inozemstva veliki dolarski ček pa smo se u mojoj sobi dogovorili da glavnina toga ide za oružje, a manji dio za Sabor.

 

Naslovnica Hrvatska