Novosti Hrvatska

DUBROVNIK, MOSTAR I KOTOR Tri Unescova grada zajedno za Mediteranske igre 2021.

Gradonačelnici Mostara, Dubrovnika i Kotora, Ljubo Bešlić, Andro Vlahušić i Marija Maja Ćatović, svečano su u utorak u Mostaru potpisali Deklaraciju o suradnji na zajedničkoj kandidaturi za Devetnaeste mediteranske igre 2021. godine.

U Deklaraciji se, među ostalim, ističe da su Grad Mostar (BiH), Grad Dubrovnik (RH) i Grad Kotor (CG) odlučili sklopiti Deklaraciju o suradnji, a sve u cilju “jačanja odnosa između svojih građana, produbljivanja međusobnog poznavanja svojih povijesti i kultura te stvaranja osjećaja živog prijateljstva između naroda”.

Mostarski gradonačelnik Bešlić u izjavi novinarima izrazio je zahvalnost dubrovačkom gradonačelniku i kotorskoj gradonačelnici što su podržali njegovu ideju da prvi put tri grada iz triju susjednih zemalja zajednički organiziraju Mediteranske igre. Istaknuo je kako se zajedničkom organizacijom Igara može unaprijediti regionalna suradnja.

Kotorska gradonačelnica Ćatović rekla je kako svi žele u Europu, a bit toga je regionalno povezivanje. Ono je i preko sporta vrlo važno i učinkovito, a predstavnici najviših razina vlasti u Crnoj Gori u startu su dali punu potporu ovoj ideji i projektu.

I dubrovački gradonačelnik Vlahušić naglasio je važnost regionalne suradnje te kako je ideja Mediterana paralelna s idejom Europske unije pa je Mediteran susretište različitih kultura, vjera i naroda.

U ime Olimpijskog odbora BiH potporu ideji da tri grada na UNESCO-ovu popisu organiziraju Igre potporu je dao Marijan Kvesić Matun.

Miroslav Landeka

Naslovnica Hrvatska