Novosti Hrvatska

Neslana šala: SAD poslala Hrvatskoj vozila koja se prelako prevrću

Sjedinjene Države donirat će Hrvatskoj vojsci u Afganistanu oklopna vozila MRAP koja služe za otkrivanje mina i zaštitu od improviziranih eksplozivnih naprava, najavio je jučer državni tajnik Ministarstva obrane Pjer Šimunović.

O broju doniranih vozila dvije strane još razgovaraju. To će, nakon doniranja 30 Hummera, biti nova donacija vozila američke vojske.

Ovakav tip vozila znatno bi pomogao hrvatskim vojnicima u Afganistanu prilikom obavljanja njihovih zadaća na minama izuzetno zagađenom terenu. I sve bi to bilo lijepo da američka vojska ta vozila nije proglasila nepogodnim za Afganistan.

Vozilo pruža odličnu zaštitu posadi, opremi, ali zbog težine od 19 tona teško ili nikako prolazi kroz pješčane i blatne terene Afganistana. Osim toga, vozilo je teško upravljivo, ima tvrdi ovjes, a zbog visokog težišta stabilnost vozila je upitna čak i pri malim brzinama.

Američka vojska je to davno uočila, pa će zamijeniti 4100 svojih MRAP-ova s novom serijom vozila koja se rade specijalno za Afganistan. Dok im ne dođu nova vozila, na postojeća se ugrađuje neovisni ovjes kako bi se koliko-toliko osposobila za tamošnji teren.

Kako u potpunosti ne bi propala investicija Pentagona od 15 milijardi dolara za ova vozila, američki ministar obrane Robert M. Gates odlučio je da američka vojska proda, iznajmi ili donira oko 12.000 neadekvatnih vozila saveznicima u misiji ISAF.

Hrvatska ima odlične odnose sa Sjedinjenim Državama te je Ministarstvu obrane ponuđena donacija određenog broja MRAP-ova koja je prihvaćena.

(JL)

Naslovnica Hrvatska