Novosti Hrvatska

damir jašarević ZATRAŽIO provjeru stupnja invaliditeta PREDRAGA matića

OBRAČUN SUBORACA Josipovićev savjetnik ne može imati čin brigadira

damir jašarević ZATRAŽIO provjeru stupnja invaliditeta PREDRAGA matića

Dobro znam Matića, zajedno smo četiri mjeseca bili u logoru. Nije mi jasno kako je došao do čina brigadira iako nije obnašao zapovjednu dužnost

Dobro znam Matića, zajedno smo četiri mjeseca bili u logoru. Nije mi jasno kako je došao do čina brigadira iako nije obnašao zapovjednu dužnost

Predrag Matić Fred zauzima se za objavu Registra branitelja
Predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević zatražio je u utorak na konferenciji za novinstvo od ministra branitelja Tomislava Ivića da javno ustane u obranu branitelja i stradalnika, te očuvanja digniteta Domovinskoga rata.

Traži javnu objavu Registra hrvatskih branitelja, ali uz uvjet da se objave i registri dezertera, ratnih profitera, te svih povlaštenih mirovina od pripadnika NOB-a, Hrvatske domovinske vojske, suradnika Udbe i SDS-a.

Smatra da je vrijeme za radikalne poteze, za djela, a ne riječi. No, pita se bi li objava registra branitelja riješila probleme i hoće li objavom svima nama biti bolje. Odlučio je zato prijaviti Ministarstvu branitelja sebe, ali i Predraga Matića Freda, savjetnika predsjednika Josipovića, kao lažne branitelje.

‘Krivci za sve’

- Vratit ću braniteljsku iskaznicu i zatražiti od Ministarstva da provjeri moj status: jesam li lažni branitelj ili ne, ratni invalid, časnik gardijske brigade i kako sam stekao mirovinu. Isto to ću zatražiti i za Predraga Matića - ističe Jašarević.

Kaže da ga zanima kako je Matić došao do čina brigadira iako nikada nije obnašao zapovjednu dužnost.

- Dobro znam Matića, zajedno smo četiri mjeseca bili u logoru, ali nije mi jasno kako je na temelju četiri mjeseca logora i PTSP-a uspio dobiti 80 posto invaliditeta, a ja koji sam isto toliko bio u logoru i ranjen sam, imam 70-postotni invaliditet - rekao je Jašarević.

Pozvao je i sve ostale hrvatske branitelje da osobno traže reviziju svojega statusa kako bi se, rekao je, “napokon dokinulo prozivanje hrvatskog stradalnika Domovinskoga rata kao krivca za teško stanje gospodarstva, vanjski i unutrašnji dug, lošu žetvu i berbu te turističku sezonu“.

Vjenčani kum ratnom zločincu

Komentirajući Matićev intervju u jednom dnevnom listu, Jašarević je rekao kako ga je pogodilo to što je objavio i fotografiju na kojoj je vjenčani kum Draganu Lapčeviću, koji je 1997. godine osuđen za ratni zločin u Vukovaru.

- Ako je on kum ratnom zločincu, onda smatram da takvom nije mjesto u Uredu predsjednika Republike - rekao je Jašarević, napomenuvši kako je to još jedan gaf predsjednika Josipovića u izboru savjetnika.

Matić: Neka me istraže

Podržavam da se moj status i svi moji papiri istraže. Ja sam jednu reviziju već prošao i utvrdili su da u mom slučaju nema elemenata za pokretanje postupka za ukidanje statusa“, izjavio je Predrag Matić-Fred komentirajući Jašarevićevu najavu da će od Ministarstva branitelja zatražiti provjeru njegova braniteljskog statusa.

Kaže kako ga je reviziji podvrgnuo bivši ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić, ali da komisije u njegovim papirima nisu očito našle ništa spornoga. Napominje kako nema ništa protiv da se njegov braniteljski status ponovo podvrgne reviziji, ali da cijeli slučaj ne želi spuštati na osobnu razinu.

- Ako sam im toliki trn u oku nema me istraže, ali volio bih da to učine i prema svima drugima“, rekao je Matić.

Vukušić: Lov na vještice

Udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) grada Zagreba protivi se inicijativi Ureda predsjednika Republike da se objavi Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a podržali su ih i psihijatri koji se bave liječenjem PTSP-a.

Ima puno važnijih tema od ove, poput našeg adekvatnijeg liječenja, rekao je predsjednik Udruge Ivan Tolić i istaknuo da ne odobravaju politička previranja uz to pitanje. Ne vidimo potrebu da se objavi taj registar na internetu, rekao je Tolić.

Ako se želi objaviti neki registar, zašto se ne bi objavio registar, primjerice, boraca NOB-a koji još primaju mirovine ili neki drugi registri. Psihijatar Herman Vukušić, koji se bavi liječenjem PTSP-a, upitao je koji je cilj objave registra branitelja.

Podsjetio je da se o tzv. lažnim braniteljima i invalidima govori još od 1996. Rekao je da su u tih 14 godina bile četiri revizije koje je on ocijenio “lovom na vještice” i koje, istaknuo je, nisu donijele nikakva rezultata.

Naslovnica Hrvatska
Page 4 of 8First123[4]5678Last