Novosti Hrvatska

GUVERNER HRVATSKE NARODNE BANKE NA ‘METI’ UREDNIKA

GLAS KONCILA Miklenić napao Rohatinskog

GUVERNER HRVATSKE NARODNE BANKE NA ‘METI’ UREDNIKA

U najnovijem komentaru Ivana Miklenića, urednika Glasa Koncila, na meti njegove kritike našlo se ponašanje guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog, nakon što su u saborskoj raspravi o “polugodišnjem izvješću Hrvatske narodne banke za prvo polugodište 2009. godine”, održanoj 24. veljače, bile izrečene i neke kritičke opaske na djelovanje HNB-a.

Naime, Goran Marić, predsjednik Odbora za financije i državni proračun, kazuje Miklenić, upozorio je na to da se HNB prečesto ponaša kao promatrač, te je upitao zašto na deviznim pričuvama, primjerice, Slovenija ostvaruje dvostruko veći prihod od HNB-a.

- Načelno govoreći, šef jedne institucije, očito povrijeđen kritikom, zatražio je ‘zaštitu’ ili, moglo bi se reći, zaprijetio je ‘da neće trpjeti napade’, te se sastao s predsjednicom Vlade ili predsjednicom stranke da bi za sebe i svoju instituciju osigurao političku potporu. Iznimno je neobično za svaku normalnu demokratsku državu da bi šef jedne državne institucije tražio ‘zaštitu’ ili iznosio svojevrsnu ucjenu šefici političke stranke - upozorava Miklenić, zaključivši:

- Cijeli je slučaj ozbiljan apel svim demokratskim snagama u hrvatskom društvu, bez obzira na političku opciju, da puno savjesnije, angažiranije i učinkovitije štite hrvatski državni sustav od svih javnih i skrivenih centara moći kojima su važniji njihovi interesi od zajedničkoga dobra hrvatske nacije.

S. HORVAT

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last