Novosti Hrvatska

HRVATSKA SE GODIŠNJE TRESE TISUĆU PUTA, PA JOJ JE POTREBNA BOLJA MREŽA SEIZMOLOŠKIH POSTAJA

POTRESNA KARTA HRVATSKE Zemljotresi pogađaju jug Dalmacije oko Uskrsa

HRVATSKA SE GODIŠNJE TRESE TISUĆU PUTA, PA JOJ JE POTREBNA BOLJA MREŽA SEIZMOLOŠKIH POSTAJA

Često nas s juga zemlje pitaju isto, ali nema znanstvenog tumačenja pojave potresa oko Uskrsa. To je slučajnost. Isto tako, potresi se ne mogu predvidjeti, ali se znaju mjesta gdje se događaju, gdje je najveća vjerojatnost njihova nastanka i može se relat

Svijet se, definitivno, više i jače trese u posljednje dvije godine. Ne drmaju ga samo gospodarske i političke krize, ekološke katastrofe i sve ostale pojave koje se metaforički mogu podvesti pod zajednički nazivnik potresa, nego ga sve učestalije ugrožavaju podrhtavanja tla s masovnim ljudskim žrtvama i golemim materijalnim štetama. Mediji svakodnevno izvještavaju o razornim potresima. Haiti, Čile, Tajvan...

Bolni prizori potrage za nestalima u ruševinama, prebrojavanje mrtvih, procjenjivanje šteta razrušenih domova, kuća, škola, bolnica, solidariziraju ljude, no i vode k pitanju: a što da se takav potres dogodi kod nas?

Poznata je činjenica da je Hrvatska jedno od seizmički aktivnijih područja u tzv. mediteransko-transazijskom pojasu, u kojemu se, s cirkumpacifističkim pojasom, događa oko 90 posto svih potresa na zemlji. Na spomen o potresu osobito su osjetljivi stanovnici južne Dalmacije, širega dubrovačkog područja, koje je na karti Hrvatske označeno kao jedno od seizmički najugroženijih, i po aktivnosti i po potencijalu, odnosno jačini eventualnih potresa.

Iza širega dubrovačkoga, slijedi sjeverozapadni dio Hrvatske i šire zagrebačko područje, no u tim dijelovima potresi koji se događaju nešto su slabijeg intenziteta. Zašto, objašnjava seizmolog Krešimir Kuk iz Seizmološke službe Hrvatske.

- Procjenjuje se da je u južnom dijelu Hrvatske moguća maksimalna magnituda potresa od 7,5 stupnja prema Richteru, dok se za sjeverozapadni dio Hrvatske ona procjenjuje na 6,5 stupnjeva prema Richteru. Južni dio Hrvatske je ugroženiji zbog činjenice da se Jadranska mikroploča podvlači pod Dinaride, što je geodinamički proces jači i izraženiji od onih koji se događaju i “pogađaju” ostatak zemlje – kaže Kuk, koji potvrđuje kako je u svijetu i u Hrvatskoj u posljednje dvije godine općenito zabilježena pojačana seizmička aktivnost, no u kolikom postotku u odnosu na prethodno razdoblje, teško je reći.

U Hrvatskoj se godišnje zabilježi oko tisuću potresa, ali ih, na sreću, u puno većem broju registriraju seizmološki instrumenti negoli što ih osjete ljudi. Naš sugovornik smatra kako se promjene u klimatskim uvjetima na Zemlji ne reflektiraju na učestalost potresa, “barem ne izravno”, te kako ih često stanovnici s juga Hrvatske pitaju može li se pronaći veza zbog koje su najveći potresi u dubrovačkom kraju zabilježeni u vrijeme uskrsnih blagdana, kako je bilo za razornoga potresa 1667. kada su pod dubrovačkim ruševinama ostale tisuće mrtvih, pa i 1979. kada je u Crnogorskom primorju, koje se “vodi” kao šire dubrovačko epicentralno područje, zapamćen potres jačine 7 stupnjeva prema Richteru. Potres iste jačine izazvao je nedavnu katastrofu na Haitiju.

- Često nas s juga zemlje pitaju isto, ali nema znanstvenog tumačenja pojave potresa oko Uskrsa. To je slučajnost. Isto tako, potresi se ne mogu predvidjeti, ali se znaju mjesta gdje se događaju, gdje je najveća vjerojatnost njihova nastanka i može se relativno dobro procijeniti njihova maksimalna jačina. Može se, dakle, utvrditi gotovo sve, osim bitne činjenice kada će se dogoditi – kaže Kuk.

Tektonske ploče

Potresi u Čileu, Haitiju i tim seizmički najaktivnijim područjima svijeta, događaju se na direktnom kontaktu nekoliko tektonskih ploča čije pomicanje izaziva najjače podrhtavanje tla. Iako je i kod nas realna mogućnost pojave potresa iste jačine, oni imaju slabiji efekti. Može li se govoriti o tome koliko godina prođe između dva jaka potresa na nekom području?

- U Hrvatskoj svakih nekoliko desetaka godina zabilježimo potres sa značajnim materijalnim oštećenjima, a svakih nekoliko stotina godina još jači potres. Već sam naglasio da ne bi bilo ispravno prognozirati vrijeme u kojemu će se dogoditi drastični potres. No, istina je, što više vremena protekne, veća je mogućnost pojave jačeg potresa – kaže Kuk.

Hrvatska je trenutno “premrežena” s osam seizmografa, uređaja koji permanentno bilježe oscilacije tla, a trebala bi ih tridesetak, koliko ih, primjerice, ima manja, susjedna Slovenija. Brojem seizmografa Hrvatska zaostaje i za Albanijom i za Crnom Gorom. Hrvatske seizmološke postaje nalaze se u Požegi, Zagrebu, Puntijarki, Rijeci, Hvaru, Dubrovniku i ispod Dinare, a zadnji seizmograf postavljen je na Brijunima kao jedan od pet doniranih najmodernijih uređaja koje je Hrvatska dobila sudjelovanjem u NATO-ovu projektu “Znanost za mir”. Ostala četiri seizmografa “leže” u skladištu jer u Hrvatskoj nije bilo novca čak ni samo za njihovo postavljanje.

- Hrvatska bi definitivno trebala gušću mrežu seizmoloških postaja koje bi zabilježile potpuniji broj potresa koji se događaju na našemu području. Podaci bolje i kvalitetnije slike seizmičnosti naše zemlje bili bi i mjerodavniji temelj za proračune i izradu karata koje bi u sljedećih deset ili dvadeset godina mogle poslužiti kao podloga za standarde gradnje većih infrastrukturnih objekata u zemlji – kaže Kuk, dodajući kako u Hrvatskoj još uvijek vrijedi seizmološka karta izrađena 80-ih godina posve zastarjelim metodama mjerenja, dok se u Europi već neko vrijeme primjenjuju tzv. karte akceleracije tla, koje bi i u Hrvatskoj, u procesu pristupanja EU-u, trebale biti izrađene u skladu sa zahtjevima eurostandarda nazvanog “Eurocode 8”.

Takve karte daju podatke o tome kakva je bila seizmička aktivnost određenog lokaliteta u prošlosti, kako bi tlo reagiralo u slučaju potresa, te u skladu s time i kakvu gradnju preporučiti. Iako u Hrvatskoj zakon nalaže izradu seizmoloških izračuna prigodom gradnje projekata tzv. nulte i prve kategorije, nerijetko se dogodi da investitori tu uredbu jednostavno - preskoče. Od novoizgrađenih hrvatskih arena, primjerice, jedino ona u Zagrebu ima seizmičku “kartu”, dok je kod ostalih to ignorirano. Ovu zakonsku odredbu “zaštite” građevina zbog pojačanih mjera sigurnosti za veći broj ljudi koji se u njima okupljaju, rijetko kada zaobilaze strani investitori, dok je to puno češći slučaj kod domaćih ulagača.

lidija crnčević, foto: ap, afp

U Dubrovniku je 1667. potres ‘uzeo’ čak tri tisuće života

U posljednjih dvadesetak godina u Hrvatskoj su zabilježena dva veća potresa: mjesto Ston u blizini Dubrovnika značajno je oštećeno potresom koji ga je pogodio 1996. godine jačinom od 5,8 stupnjeva prema Richteru, a 2007. godine kod Brezničkog Huma zabilježen je potres od 4,7 stupnja prema Richteru. Ako se vratimo još malo dalje u prošlost, zaustavit ćemo se na 1979. godini, kada je zabilježen jedan od najjačih potresa u ovoj regiji – od 7 stupnjeva prema Richteru, s epicentrom u Crnogorskom primorju, koji je nanio goleme materijalne štete susjednoj državi, ali i dubrovačkom području. “Seizmološka povijest” na ovim prostorima, pak, najviše je isprepletena s poviješću Dubrovnika i tzv. velikom trešnjom 1667. godine, kada je ispod dubrovačkih ruševina ostalo oko tri tisuće mrtvih. Procjenjuje se da je Grad tada pogodio potres čija je jačina daleko premašila 7 stupnjeva prema Richteru.

 


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last