Novosti Hrvatska

Hrvatski pravilnik o zabrani unosa hrane OSVANUO na svim naslovnicama u češkoj

Hrvatska povlači odluku o hrani koja je Čehe digla na noge

Hrvatski pravilnik o zabrani unosa hrane OSVANUO na svim naslovnicama u češkoj

Nakon što je hrvatski Pravilnik o zabrani unosa mesnih i mliječnih proizvoda izazvao žestoke reakcije češke javnosti, ministar turizma Damir Bajs najavio povlačenje sporne odluke

Nakon što je hrvatski Pravilnik o zabrani unosa mesnih i mliječnih proizvoda izazvao žestoke reakcije češke javnosti, ministar turizma Damir Bajs najavio povlačenje sporne odluke

Na sve odluke o restrikcijama u hrvatskom turizmu najburnije
reagiraju češki turisti / ZVONIMIR KRSTULOVIĆ
Nakon žestokih reakcija češke javnosti na odluku hrvatskog Ministarstva poljoprivrede kojom se stranim turistima zabranjuje unošenje mesnih i mliječnih proizvoda, Slobodna Dalmacija doznaje da će sporna odluka biti povučena.

Vijest o tome da je od danas u Hrvatsku turistima zabranjeno unositi mesne i mliječne proizvode bila je prva u češkim radio i tv-informativnim emisijama, a danas je na naslovnicama svih čeških novina.

To se u Pragu prima kao loša vijest za stotine tisuća Čeha koji namjeravaju i ovoga ljeta na odmor u Hrvatsku, a mnoge će to i odvratiti od posjeta našoj zemlji. Češki mediji izvještavaju da je Ministarstvo poljoprivrede RH informiralo češki konzulat u Zagrebu da Hrvatska samo primjenjuje propis EU-a koji regulira unošenje mesa i mliječnih proizvoda u zemlje Unije.

Nitko u Zagrebu, međutim, nije umio češkim medijima objasniti kako to Hrvatska primjenjuje propis Unije, a nije još u Uniji, i zašto se taj propis odnosi i na Čehe, kao i na druge građane iz zemalja EU-a, kada se taj propis u primjeni u EU-u ne odnosi na druge zemlje Unije.

Konzultacije u tijeku

- Čim smo dobili informaciju o sadržaju Pravilnika, koji je samostalno donijelo Ministarstvo poljoprivrede, reagirali smo odmah, svjesni mogućih posljedica za turističku sezonu. Tako je Ministarstvo turizma uputilo Ministarstvu poljoprivrede prijedlog da se razmotri primjena spornog Pravilnika, a konzultacije oko toga su u tijeku.

Kada se sve precizno dogovori, mi ćemo preko naših predstavništava HTZ-a u svijetu informirati i turiste i partnere hrvatskog turizma o svim bitnim detaljima - kazao nam je u subotu Damir Bajs, ministar turizma, komentirajući alarmantne reakcije češke javnosti na donošenje hrvatskog Pravilnika. Kako saznajemo, Ministarstvo poljoprivrede ima nadležnost donijeti takav pravilnik bez konzultacija s drugim Vladinim resorima, pa se tako i događaju ovakvi “kratki spojevi”.

Kako je Pravilnik već donesen, to su o njemu izviještene sve zemlje preko veleposlanstava, a nova informacija o tome da će on po svoj prilici biti privremeno “zaustavljen“ dok traje sezona, još nije došla na sve adrese. Kako su Česi i ranijih godina prvi i najburnije reagirali na svaku novu zakonsku odredbu vezanu uz dolazak i odmor u Hrvatskoj, očito je da Hrvatskoj kao njihovoj najdražoj turističkoj zemlji, u koju ih godišnje dolazi oko 800 tisuća, teže opraštaju restrikcije nego drugima.

Prisjetimo se, lani ih je uvrijedila pjesma “Co to maž međ nogami“, a sada su sporni sir i salama koje bi donijeli sa sobom na Jadran, a koje im sporni Pravilnik zabranjuje.

Vjerni “paštetari”

Česi, naravno, prestaju biti “paštetari” (češki: paštikari), kako su pogrdno nazivani, zahvaljujući sve boljim plaćama i rastu nacionalne valute, ali među češkim turistima ima još dosta onih koji će ponijeti sa sobom kilogram-dva salame, sira, nekoliko pakiranja hrenovki, dvadesetak konzervi mesnih prozvoda...

To je za njih ipak neka ušteda koja barem djelomično kompenzira još uvijek postojeću, iako sve manju razliku u cijenama ovih prozvoda u dvije zemlje. Ukratko, sve manje se odavde na odmor nosi hrana, ali se ipak nosi. U češkoj javnosti ovakva mjera se doživljava kao da je uperena, prije svih, protiv čeških turista, pa čak i protiv Čeha uopće. Jer, svi ili gotovo svi oni su donedavno bili “paštikari“.

Ali, kako ističu, hrvatskom Jadranu, Dalmaciji prije svega, ostajali su vjerni i dolazili su u prvim poratnim, neki čak i u ratnim godinama, kada su Nijemci i ostali koji nisu nosili paštete sa sobom, zaobilazili Hrvatsku u velikom luku.

Braćo Hrvati, niste fer!

Gotovo da to izgleda kao da ove godine Hrvati hoće plaže samo za sebe. I da im novac ne treba. Najprije pometnja oko tih potvrda za djecu, sada zabrana unošenja mesnih i mliječnih proizvoda (to jest ako nisu s Grenlanda i Farskih otoka, kako unekoliko bizarno zvuči službeno priopćenje).

Česi to prevode kao definitivni obračun s “paštikaržima” koji Hrvatima već dugo idu na živce. Ne troše koliko bi mogli jer donose hranu u prtljažnicima auta. Oni će s  pravom reći da to nije fer. Jer i oni troše i Hrvati na njima zarađuju.

A upravo zahvaljujući njima 90-ih je ponovno počela oživljavati opustjela hrvatska obala Jadrana. Ali, problem je u nečem drugom. Paštikarži (taj nadimak su im dali sami Hrvati) su žrtve, nikako razlog. Hrvati su to učinili iz gluposti ili namjerno.

To se desilo tako zato što Hrvati hoće u EU pa su uveli propis Unije. Zašto to baš sada? Česi su to učinili s danom stupanja u EU. Možda iza toga stoji nečija bukova glava, a možda i kapric: Vi u Uniji nas stalno davite s tim da se sporo prilagođavamo, evo vam onda!

No, svejedno je kako je i zašto tako bilo. Paštikarž umije računati, zato je i dobio taj nadimak. Izbacit će masku za ronjenje iz kofera i otići će na odmor na Tatre. A Hrvati će ostati i bez vjernih gostiju i bez para.

Ne zna lijeva što radi desna

Ministarstvo turizma najprije je moralo reagirati na Zakon o radnim dozvolama za strance u turizmu, koji su ih morali osobno predavati u Hrvatskoj mjesecima prije sezone, a onda se dogodio i problem s odobrenjima za dolaske maloljetnika iz inozemstva u Hrvatsku prema Zakonu o strancima. U svim tim slučajevima Ministarstvo turizma je moralo reagirati kod nadležnih ministarstava kako se zbog tako nespretnih odluka ne bi ugrozila sezona. Čini se kao da “ne zna lijeva što radi desna“.

Ministarstvo odgađa primjenu

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da će primjena spornih propisa biti većim dijelom odgođena. Kako nam je rečeno, inspekcijski tim radi na definiranju proizvoda koji će se moći unositi u Hrvatsku, a odluka o tome bit će vjerojatno donesena početkom idućeg tjedna.  

F. LAUŠIĆ

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 11FirstPrevious[1]2345678910Last