Novosti Hrvatska

IAKO NIJE ZAPOSLENIK NAŠEG VELEPOSLANSTVA U WASHINGTONU, JAKOV KITAROVIĆ KORISTI TOYOTU SIENnU

TKO JOJ PODMEĆE Kolinda mužu dala službeni auto da vozi djecu (VIDEO)

IAKO NIJE ZAPOSLENIK NAŠEG VELEPOSLANSTVA U WASHINGTONU, JAKOV KITAROVIĆ KORISTI TOYOTU SIENnU

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković zatražio je hitnu i detaljnu istragu

Ovih je dana na You Tubeu osvanulo nekoliko videozapisa koji prikazuju supruga hrvatske veleposlanice Kolinde Grabar Kitarović kako vozi službeni auto Veleposlanstva u Washingtonu. Jakov Kitarović, koji nije zaposlenik Veleposlanstva, vidi se kako vozi toyotu siennu registracijskih oznaka DJT0057 u koju ulazi s nekim čovjekom ispred škole “Horace Mann”.

Za taj službeni automobil Veleposlantvo plaća mjesečni najam, a dokumentacija potvrđuje da je na njemu napravljen zadnji servis na prijeđenih više od 60.000 milja.

 

 

Iz dokumentacije koju je dobila “Slobodna” vidljivo je da je na tom automobilu u vrijeme dolaska veleposlanice Grabar Kitarović stanje brojila pokazivalo oko 20.000 milja, a danas iznosi oko 65.000 milja, što znači da je u dvije godine prešao oko 45.000 milja, odnosno oko 70.000 kilometara. Otvara se pitanje je li tih 70.000 kilometara prijeđeno u službene ili u privatne svrhe, odnosno koliki je udio “snimljene” kilometraže Jakova Kitarovića.

Ministarstvu vanjskih poslova obratili smo se s upitom: Smiju li supruzi ili supruge hrvatskih veleposlanika koji nisu zaposlenici službe vanjskih poslova voziti službena vozila Veleposlanstva i, ako da, u kojim slučajevima to smiju te tko im odobrava nalog? U odgovoru MVPEI-a stoji da supruzi diplomata mogu koristiti službeni automobil sami ili s vozačem, ali samo ako kao takvi sudjeluju u diplomatskim aktivnostima, i to uz odobrenje veleposlanika ili za to ovlaštene osobe u veleposlanstvu.

Dakle, bilo kakvo korištenje službenih automobila za privatne potrebe nije dopušteno ni djelatnicima diplomatsko-konzularne misije, pa ni supruzima šefova misija.

 

Aktivni diplomat

 

MVPEI je u četvrtak zbog videozapisa na You Tubeu kontaktirao s Veleposlanstvom RH u Washingtonu.“Sukladno informacijama zaprimljenima iz Veleposlanstva RH u Washingtonu, možemo Vas izvijestiti kako je suprug veleposlanice Jakov Kitarović aktivni član međunarodnih diplomatskih udruga te se bavi i humanitarnim radom. Službeno vozilo Veleposlanstva (toyotu siennu) koristi sukladno nalogu veleposlanice u nekoliko zaduženja za koje ga je ovlastila: za svoje diplomatske aktivnosti u okviru gore navedenih klubova koje su dio predstavljanja RH u diplomatskoj i lokalnoj zajednici, za nabavke i sva druga zaduženja za organizaciju prijema i ostalih zbivanja u rezidenciji, za prijevoz djece u školu i njihove aktivnosti s obzirom da je u SAD-u zakonom propisana obveza da iz sigurnosnih razloga djeca do 14. godine moraju imati pratitelja. Za sve navedeno, niti za bilo koju obvezu koja nije strogo protokolarna i ne zahtijeva službenog vozača, ne koristi vozača”, tvrdi veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović.

Ipak, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković je nakon što je informiran o događaju zatražio hitnu i detaljnu istragu s ciljem razjašnjenja cijele situacije, izjavio nam je glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun.

ŠENOI SELIMOVIĆ

 


 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last