Novosti Hrvatska

dušan maslovara, bivši pripadnik zloglasne četničke postrojbe ‘šiltovi’, nenadano lišen optužbe za ratni zločin na banovini

Grčka ga izručila, a Hrvatska oslobodila

dušan maslovara, bivši pripadnik zloglasne četničke postrojbe ‘šiltovi’, nenadano lišen optužbe za ratni zločin na banovini

Vijeće Županijskog suda u Sisku, na prijedlog istražnog suca toga suda, obustavilo je postupak protiv Dušana Maslovare (43) iz Gline, koji je 2006. godine uhićen u Grčkoj temeljem tjeralice.

Sudsko vijeće, doznajemo od predsjednika suda Ivana Veršića, postupilo je po sili zakona, jer je Županijsko državno odvjetništvo odustalo od progona za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podnijelo istražni zahtjev za kazneno djelo oružane pobune.

 Za to kazneno djelo primjenjuje se Zakon o oprostu pa je sisački sud pustio Maslovaru na slobodu. Maslovara je Hrvatskoj izručen 30. travnja i od tada je u sisačkom zatvoru, a više od godinu dana proveo je u grčkom zatvoru, čekajući izručenje Hrvatskoj.

Teretilo ga se da je tijekom rata bio je pripadnik zloglasne četničke postrojbe “Šiltovi” iz Gline koja je odgovorna za najveća zvjerstva, ubojstva i pljačke po cijeloj Banovini, a osobito na području Gline.

Prema istražnom zahtjevu, Dušan Maslovara je sa Sinišom Martićem Šiltom i Borislavom Milašinovićem ubio Anu Vučićević i Anu Nogić iz Ravnog Rašća. Oni su bili osumnjičeni da su nesretne žene zatvorili u kuću i ubacili unutra eksplozivnu napravu, koja ih je ubila.

Obustavom postupka protiv Maslovare u ovom predmetu obustavljen je postupak i protiv Milašinovića i Siniše Martića Šilta, jednog od najzloglasnijih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, jer nema relevantnih dokaza za kazneno djelo za koje ih se teretilo.

- To je sramota za hrvatsko pravosuđe. Naše se generale osuđuje, a srpske ratne zločince se pušta na slobodu jer državni odvjetnici nisu sposobni odraditi posao i prikupiti pravovaljane dokaze.

Stotine civila ubijeno je na Banovini, a naši državni odvjetnici ne mogu naći svjedoke i dokaze za ta zlodjela. Najvažnije je da skupljaju dokaze za nova hapšenja i podizanje optužnica protiv hrvatskih branitelja, dok istodobno zločini na stratištima Hrvata ostaju neistraženi i nekažnjeni - ogorčen je umirovljeni pukovnik, ratni invalid Ivica Pandža Orkan.

Mate Piškor / EPEHA

Naslovnica Hrvatska