Novosti Hrvatska

PUT OKO SVIJETA

Hrvatima treba viza za čak 118 država

PUT OKO SVIJETA

Zemlje u koje ne možemo bez vize su Australija, Egipat, Indija, Rusija, SAD, Kina, Kuvajt i druge koje Hrvatima sve više postaju atraktivne turističke destinacije

Građani Kazahstana, Rusije i Ukrajine moći će od 1. travnja do 31. listopada bez viza ulaziti u Hrvatsku, odlučila je u četvrtak Vlada, a istu je mjeru donijela i za turiste iz Indije i Kine koji ove sezone kane skupno posjetiti Hrvatsku.

Hrvati trebaju vizu za ulazak u čak 118 država svijeta, što čini više od 60 posto ukupnog broja zemalja članica Ujedinjenih naroda.

Među zemljama u koje ne možemo bez vize su i one poput Afganistana, Burkine Faso, Gvineje Bisao i drugih egzotičnih kutaka svijeta, ali i zemlje za koje bi mnogi građani Lijepe naše zasigurno voljeli da u njih mogu bez kompliciranih i skupih viznih zavrzlama, primjerice, Australija, Egipat, Indija, Rusija, SAD, pa i Kina, Kuvajt i druge zemlje koje Hrvatima sve više postaju atraktivne turističke destinacije.

Ukidanje viza za neku zemlju hrvatska diplomacija uvijek doživljava kao uspjeh jer građanima omogućuje da bez dodatnih troškova, s putovnicom u džepu, krenu na to odredište, tj. da izbjegnu nerijetko duge redove pred konzulatima i čekanje na vizu, koje u nekim slučajevima zna potrajati i tjednima.

Osim toga, nemaju sve države svoje diplomatsko-konzularne urede u Hrvatskoj, pa tako Hrvati koji žele otputovati u Meksiko moraju po vize “potegnuti” do Budimpešte, odakle ta zemlja “pokriva” Hrvatsku. Među značajnijim zemljama koje su u posljednjih nekoliko godina ukinule vize za hrvatske građane svakako spadaju Kanada (2009.), Brazil (2006.) i Velika Britanija (2006.).

Američki san

Dakako, Zagreb već dugo očekuje da takvu odluku donese i Washington, jer su Hrvati za prvu državu svijeta još uvijek na listi onih kojima putovnica nije dovoljna za odlazak na prekooceanski put. Kakva je perspektiva ukidanja viza za hrvatske državljane pri ulasku u SAD, pitali smo Vinka Ljubičića, šefa Konzularnog odjela u MVPEI-ju.

− U ovom trenutku hrvatski državljani trebaju vize za posjet SAD-u, neovisno o tome kakvu putovnicu imaju, običnu ili biometrijsku. Za sada je teško decidirano dati datum kad će hrvatski državljani moći putovati u SAD bez viza, ali možemo reći to da RH intenzivno radi na ispunjavanju potrebnih uvjeta za ulazak u američki program izuzeća od viza i u tome surađuje s nadležnim državnim institucijama SAD-a.

Ukidanje viza, za turističke i poslovne posjete do 90 dana, jest privilegij koji SAD daje državljanima nekih zemalja, uz ispunjavanje određenih zakonskih i tehničkih uvjeta. Međutim, prošle godine u svibnju administracija SAD-a uvela je praksu izdavanja desetogodišnjih viza hrvatskim državljanima, kako bi im olakšala putovanje i boravak u SAD-u – kazao nam je Ljubičić.

ŠENOL SELIMOVIĆ

 

 

Albanija, Bocvana, Bolivija, Haiti...

 

Postoje zemlje s kojima Hrvatska ima “pozitivnu viznu bilancu”. To znači da građani tih država moraju imati vizu za ulazak u Hrvatsku, a da istodobno Hrvatima ne trebaju vize za odlazak u te zemlje. To su Albanija, Bocvana, Bolivija, Zajednica Dominike, Dominikanska Republika, Ekvador, Gruzija, Haiti, Kolumbija, Kosovo, Libanonska Republika (besplatna viza na graničnom prijelazu), Maroko, Savezne Države Mikronezije, Peru, Kraljevina Svazi, Šri Lanka (viza na graničnom prijelazu), Trinidad i Tobago, Tunis te Sveti Vincent i Grenadini (ne zahtijevaju vize ni za koga).


 

Od travnja u Meksiko

 

Od travnja ove godine vize za Meksiko više neće trebati jer je odluka o tome već donesena – doznajemo u Ministarstvu vanjskih poslova. Osim toga, zemlja čiji građani ne trebaju vizu ima bolju percepciju u svijetu, jer to govori i o njezinoj političkoj i gospodarskoj stabilnosti i o tome da njezini građani nisu potencijalna ‘imigracijska opasnost’ za druge države, objašnjavaju u MVPEI-ju.


 

Naslovnica Hrvatska