Novosti Hrvatska

PREDSJEDNIK HRVATSKE KRŠĆANSKE KOALICIJE

KRALJEVSTVO BOŽJE Mario Dučić: Katolička crkva u RH je iznad zakona

PREDSJEDNIK HRVATSKE KRŠĆANSKE KOALICIJE

Prema nama se provodi diskriminacija, koju nakon bivšega premijera Sanadera nastavlja i premijerka Kosor, tvrdi Mario Dučić

Prema nama se provodi diskriminacija, koju nakon bivšega premijera Sanadera nastavlja i premijerka Kosor, tvrdi Mario Dučić

Mario Dučić: Vlada krši Ustav / Biljana Gaurina / CROPIX
Hrvatska kršćanska koalicija od osnutka 2008. godine upozorava na svoj podređeni položaj u odnosu na Katoličku crkvu, a za diskriminaciju optužuje hrvatsku Vladu. O problemima vjerskih zajednica s malim brojem vjernika razgovarali smo s predsjednikom HKK-a Mariom Dučićem.

- Zaključili smo da iako Ustav RH jamči slobodu i jednakost svih vjeroispovijedi i vjerskih zajednica, u praksi vjerske zajednice nisu jednake pred Ustavom i zakonom. Zakon o vjerskim zajednicama je omogućio diskriminaciju s podjelom u više “kategorija“. U Hrvatskoj umjesto jednakosti pred zakonom postoji pet kategorija vjerskim zajednica.

‘Pristrana Komisija’

Katolička crkva koja je sa svojim međunarodnim ugovorima, potpisanima između RH i Vatikana, iznad Zakona o vjerskim zajednicama; zajednice koje su ugovorom s državom regulirale određena prava koja im donosi Zakon; registrirane zajednice koje ne mogu ostvariti svoja prava jer država ne želi sklopiti ugovor; zajednice kojima Komisija za vjerske zajednice ne dopušta registraciju jer nemaju više od 500 vjernika; i novonastale zajednice koje moraju pet godina djelovati kao udruga te imati više od 500 članova da bi mogle zatražiti zahtjev za upis u Registar vjerskih zajednica.

Vlada nije stručna i ne želi rješavati probleme mnogih zajednica i sama Komisija je pristrana jer se u njoj nalaze državni službenici samo jedne vjeroispovijedi - katoličke - kazao nam je Dučić.

On navodi kako je Vlada 2004. donijela interni zaključak koji prema njima ima veću snagu, iznad zakona i Ustava, pa se tako za sklapanje Ugovora s RH traži da zajednica ima minimalno 6000 vjernika i/ili da je povijesno europskog kulturnog kruga ili da dokaže da je pravno postojala na dan 6. travnja 1941. godine.

- Ovakvi uvjeti su apsurdni za manjinske vjerske zajednice, a osim toga Vlada RH ima dvostruka mjerila zato što je sklopila s mnogim manjinskim vjerskim zajednicama ugovore koji ne udovoljavaju postavljenim uvjetima koje su donijele tzv. zaključkom koji se ne primjenjuje jednako prema svima. Dakle, sadašnje stanje je stanje diskriminacije, povlaštenih i nejednakih. Za promjenu su potrebni dobra volja, stručni kadar i prilagođavanje Zakona i “zaključka“ Ustavu RH - upozorava Dučić.

- Premijerka Jadranka Kosor, kao i bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader nastavljaju s politikom vjerske nejednakosti, pristranosti i diskriminacije jer ne žele već duži niz godina riješiti problem manjinskih kršćanskih vjerskih zajednica, niti primiti njihove predstavnike.

Kriva tumačenja

Osim niza nestručnih odgovora i krivih činjenica koje namjerno često proizlaze iz tajništva Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, Vlada nije preispitala rad Komisije, niti je reagirala na više upozorenja o diskriminaciji, pristranosti  i krivim tumačenjima tajnika Franje Dubrovića koji se čak upletao u interne stvari pojedinih vjerskih zajednica i prilikom registracije ucjenjivao i tražio od pojedinih vjerskih zajednica da promijene svoja službena imena kako bi pritom prikrio činjenicu da su njihovi vjernici bili na popisu stanovništva 2001.

Vlada s ovakvim stavovima, osim ostalog, ne promiče vjerski pluralizam s činjenicom da su u tajništvu Komisije za vjerske zajednice zaposlene samo osobe katoličke vjeroispovijedi bez provjere njihove stručnosti na području vjerske kulture - iznosi Mario Dučić.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last